Možná doma máte menší pravé ovčí kožešiny a pomalu řešíte, zda je odnesete do čistírny nebo nějak doma na sucho vyčistíte. Články na internetu většinou varují před mokrým praním v pračce, protože hladká část kůže („vnitřní vrstva“) může popraskat, vlákna mohou z vysoké teploty zdredovatět a už je po kráse. Napadlo mě, že jestliže je hlavní problém popraskaná kůže, pak možná bude stát za risk ihned „po koupeli“ v pračce hladkou kůži ještě zamokra ošetřit krémem – ideálně lojovým.

Takže jsem šoupla kožešinu do pračky, použila prací prostředek s lanolínem a zapnula pračku na program „vlna a hedvábí“. Po vytažení z pračky jsem kožešinu vodorovně rozložila na sušák hladkou kůží nahoru. Z lednice jsem si pár hodin předem vytáhla lojový krém (recept na něho najdete zde: https://kosimesnadno.cz/index.php?route=journal3/blog/post&journal_blog_post_id=259 ) a štědře jím ještě mokrou kůži promazala, pěkně ho do ní vmasírovala. Snažila jsem se být důsledná, abych nevynechala ani cm². I když jsem použila asi 2 polévkové lžíce loje, vše se pěkně do kůže vstřebalo, takže jsem nemusela později ani stírat nějaké přebytky krému.

Tekutý prostředek Cozy a Care na vlnu
Pravá část je již učesaná a postupuji doleva.

Po pár dnech jsem kožešinu obrátila dlouhým vláknem nahoru, pročesala jí jemným prasečím kartáčem a bylo hotovo.

Závěr: Kůže je v původním stavu, nic nepopraskalo a hlavně je čistá – bez prachu a odrobinek ze svačiny, popcornu apod. Lojový krém je zjevně to, co do kůže zvířete přirozeně patří. Došla jsem tedy k závěru, že prát ovčí kožešinu v pračce podle všeho možné je, jen za dodržení podmínek, které ještě jednou zopakuji:

- zapnout program u pračky na vlnu

- použít prací prostředek na vlnu s lanolínem

- vypranou kožešinu rozvěsit vodorovně hladkou kůží nahoru

- ihned po rozvěsení ještě zamokra vetřít do hladké kůže štědré množství lojového krému

Samozřejmě neručím, za kožešiny jiných zvířat nebo za jiná mazadla (rostlinný olej apod.).