oldfarmer Starý veselý sedlák...

"Je mi 69 let a jsem truhlářským mistrem. Byl jsem počat a vyrostl jsem na syrovém mléce a na jídle s vysokou koncentrací živin stejně jako všichni farmáři přede mnou. Když mi bylo pět nebo šest, do oblasti přišly supermarkety a vypadalo to, že se věci změnily přes noc. Lidem, kteří odmítali přejít na průmyslové jídlo, se říkalo "staromódní". Moji rodiče to měli se mnou těžké, aby mě přiměli jíst nové jídlo, především pasterované mléko, které stále nemám rád. Žil jsem doslova pro chvíle, kdy jsem mohl jíst v domě svých prarodičů jídlo, které dobře chutnalo...Nejomamnější vůně, jakou jsem znal, byl bohatý humus Středozápadu, když se zahříval s vycházejícím sluncem. Než mi bylo osm, vůně byla pryč. ...Asi před osmi lety mě začala bolet kolena a byl jsem ztuhlý (i když jsem jedl biopotraviny) a zvažoval jsem, že truhlařiny zanechám. Zhruba v té době jsem se seznámil s Nadací Westona A. Pricea  a začal jsem pít  alespoň 2 šálky denně kostního vývaru. Za něco málo víc než 6 měsíců bolest všech mých kloubů byla fuč a dneska mě baví tvrdě pracovat jak nikdy před tím...Pokud máte tu  sílu, běžte, prosím, na farmy, běžte do toho a postavte se vedle skutečných hrdinů. Do té doby, až já tu nebudu, je pro mně smyslem udělat všechno pro to, abych pomáhal budovat budoucnost, v níž se víc dětí bude probouzet do oné nejomamnější vůně."

Mike Ward, Longmont Colorado (Ukázka přeložena z krásného dopisu čtenáře čtvrtletníku Moudré tradice, který vydává Nadace Westona A. Pricea)

----------------------------------------

Indiáni Skalnatých hor v severní Kanadě za časů zubaře Westona A. Pricea maso klidně vyhazovali psům, ale morek z kostí divokých zvířat, soba karibu apod., si naopak velice cenili jako výjimečně výživné jídlo. Dokonce ve vykopávkách se nacházejí jen kosti nalámané na kousičky, protože indiáni se snažili získat co nejvíce morku z nich. Wikipedie říká: "Kostní dřeň (medulla ossea), lidově morek, je měkká tkáň, která vyplňuje vnitřky kosti savců." Morek obsahuje cca: 97 % tuků, trochu železo, fosfor, vitamín A, vitamín K2, alkyglyceroly (druhy tuků) stimulující imunitu...

P1060474_morkovakostvyvar Vývar z morkových kostí

Vývar z morkových kostí je zdrojem vápníku a jiných minerálů (hořčíku, křemíku, síry) a v tucích rozpustných vitamínů, které tyto minerály pomáhají skutečně vstřebat, a je velice významný tam, kde:

- není mléko (není ta tradice či podmínky)

- kde člověk neumí mléko a sýry dobře trávit, nebo si ještě nevyléčil třeba pomocí diety GAPS své trávení opravdového mléka či aspoň kefíru

-tam, kde se nedá snadno sehnat opravdové mléko, což je třeba i ČR

 codliveroilDoktor Price pro děti z jednoho sirotčince doporučoval: olej z tresčích jater, žluté máslo z pastevního chovu s vysokým obsahem vitamínů, vývar z morkových kostí se zeleninou, jako je mrkev a rajčata, s masem připraveným zvlášť, celozrnné rohlíky z čerstvě namleté mouky, pomazané máslem z vysokým obsahem vitamínů.

Platí tedy jednoduché zdravé selské: na kosti kosti. Jedna švédská lékařka, onkoložka, údajně dělala pokusy s morkem z telecích kostí u dětských pacientů, kteří měli leukémii. Závěr: "Třebaže výsledky nebyly konzistentní, někteří pacienti velice rychle zažívali značné zlepšení, včetně normalizace počtu bílých krvinek a pozoruhodný návrat energie."  

Sally Fallonová v jednom svém článku píše: "Politika veřejného zdraví by měla být zaměřena na přesné informace o výživě." Ve skutečnosti se propaguje často všechno jiné než především výživa dle zubaře Pricea.

 5hvězdičkové hotely vaří z morkových kostí, existují staré recepty, například kdouloně plněné morkem. Zkuste i Vy něco uvařit z morkových kostí - buď jen polévku zahuštěnou zeleninou, troškou pohanky či jáhly nebo rozkvedlaným vajíčkem, nebo je upravte i s masem dle níže uvedeného receptu. Neohrnujme nos nad morkem, i když na něho nejsme zvyklí a prostě ho zařaďme občas do jídelníčku, chceme-li, aby náš jídelníček byl opravdu vyvážený. A mít vyváženou stravu je jedním z faktorů, který přispívá k tomu, že pak bažíme i méně po cukru, který naopak našim kostem škodí, protože narušuje hladiny poměru fosforu a vápníku v krvi.

Recept níže jsem vyzkoušela. Použila jsem ale morkové kosti z kližky, okolo nichž již nebylo v podstatě žádné maso, maso ale můžeme k tomu přidát jiné zvlášť. Místo rajčat jsem koupila kousky rajčat v konzervě, Sally Fallon psala o tom, že paradoxně se do konzerv používají dozrálá rajčata.Vlastní rajčata ještě nemáme a ta v obchodě zatím nevypadají moc vábně a chutně. Pokud se morek jeví moc tučný, tak je třeba ho zajíst chlebem (třeba ho namazat jako máslo na toust po čertovsku - s česnekem a chilli, schovat ho pod zeleninu).

Stačí se zeptat v řeznictví, kdy mívají hovězí morkové kosti a maso z kližky a objednat si kostí i více najednou (mohou se dát do mrazničky) na polévku do pomalého elektrického keramického hrnce nebo pro úpravu dle receptu níže.

TELECÍ KLIŽKA S MORKOVOU KOSTÍ

Stejně jako je třeba konzumovat celistvou celozrnnou mouku, je třeba jíst i zvíře od čumáku po ocásek, tedy  třeba maso i morek. Vzdává se tím zvířeti i respekt. Stejně jako je třeba konzumovat celistvou celozrnnou mouku, je třeba jíst i celistvé zvíře "od čumáku po ocásek", tedy třeba maso i morek. Pak je náš jídelníček VYVÁŽENĚJŠÍ. Vzdává se tím koneckonců i zvířeti respekt, když už muselo být kvůli našemu životu a zdraví, které si velmi ceníme, usmrceno.

(Osso Bucco)

Na 6 porcí

6 plátků (kroužků) o průměru 2,5 cm telecích holení od zvířat  z pastevního chovu

2 polévkové lžíce másla

2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

1 velká cibule nahrubo nakrájená

½ šálku suchého bílého vína nebo vermutu

3-4 šálky hovězího vývaru (str. 122)

1 polévková lžíce želatiny (viz Zdroje), volitelné

4 rajčata, oloupaná, odsemeněná a nakrájená nebo 1 velká plechovka rajčat

2 stručky česneku, oloupané a rozmačkané

několik snítek tymiánu svázaných dohromady

½ čajové lžičky drcených suchých kuliček zeleného pepře

mořská sůl a pepřP1060488_vealmarrowbones

P1000076_RW2_shotwell_zoubkyDorotky Kde nechovají krávy na mléko, kde nejde snadno sehnat čerstvé mléko z pastevního chovu, kde jsou alergie na mléko, tam mají vápník přímo z morkových kostí. Děti musejí jíst všechno. Nemusí jim to chutnat, ale musejí to ochutnat 7-15 x (Připomínám knihu: Francouzské děti jedí všechno).

P1010384_morkovekosti Nezapomínejme na kosti a pomaluj tažené vývary z nich. Jsou nejlepší přirozenou prevencí osteoporózy.

Svažte kousky telecích holení kolem obvodu provázkem tak, aby při vaření držely pohromadě. Dobře osušte papírovými útěrkami. V těžkém žáruvzdorném kastrólu osmažte cibule a mrkev doměkka na másle a olivovém oleji doměkka. Vytáhněte děrovanou lžící. Ve stejném kastrólu smažte holeně postupně po dvou a přenášejte je na talířek. Tuk na smažení vylijte. Přidejte víno, vývar a zvolenou želatinu, přiveďte k varu a seberte pěnu. Přidejte rajčata, česnek a koření. (Jak oloupat rajčata, viz str. 70.) Telecí a osmaženou cibulí s mrkví vraťte do kastrólu, přikryjte a pečte do měkka několik hodin při teplotě 149 st. C.

Telecí vytáhněte na talíř, vytáhněte tymián a zredukujte omáčku vařením za příležitostného sbírání pěny. Je to vynikající s polentou (str. 487) nebo se základní hnědou rýží (str. 466).

Odkazy, odkud jsem čerpala informace: Sally Fallon:  Nourishing Traditions

      http://www.westonaprice.org/health-topics/bone-marrow/

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/16/bone-broth-benefits.aspx

Wise Traditions in Food, Farming and  Healing Arts (Moudré tradice v jídle, hospodaření a umění léčit), sv. 16, č. 1