P1050087_minestroneMINESTRONE

(Italská hustá polévka třeba s fazolemi a jinou zeleninou, p. př.)

Pro 6 osob

1,9 l hovězího vývaru 

1 struček česneku, oloupaného a rozmačkaného

2 šálky vařených fazolí ledvina

1 šálek těstovin z pohanky nebo hnědé rýže nalámaných na kousky

2 oškrábané a nakrájené mrkve

2 rajčata oloupaná, odsemeněná a nasekaná

1 šálek čerstvého špenátu nebo mangoldu nadrobno nasekaného

mořská sůl nebo rybí omáčka (str. 157) a pepř

čerstvě nastrouhaný sýr Parmezán na ozdobu

Tato vydatná polévka je sama o sobě jídlem. Tajemstvím je jako vždy bohatost vývaru.

Jak oloupat rajčata viz str. 70. Přiveďte vývar k varu a seberte nečistoty z vrchu. Přidejte česnek, fazole, těstoviny, mrkev, rajčata a špenát nebo mangold a nechejte probublávat asi 10 minut. Podle vkusu dochuťte a ozdobte sýrem.

Prelozeno a vyzkouseno dle knihy Nourishing Traditions, s. 210.

Poznamka: Tak tento recept jsem vyzkousela a nebyl tak slozity ci zdlouhavy diky tomu, ze jsem pouzila hovezi bujon zavareny ve sklenici, fazole si namacela, spenat byl zmrazeny. Rada ale pouzivam vice domacich bylinek. Misto Parmezana jsem pouzila ke strouhani to, co jsem nasla v lednici a nazvala si to "Parmezan", ale ve skutecnosti to byl starsi syr se suchou kurkou, ktera se ale take da jist, po case se v ustech rozpusti jako tvrdy bonbon. Jsou zde pouzity misto beznych testovin z bile mouky pohankove nudle. Sla jsem jeste dal a pouzila rovnou pohanku, ktera je velmi rychle uvarena. Nedavam ji ale hodne, protoze neustale tuto polevku zahustuje nasavanim vody.

Vysvetlivka: Testoviny autorky nepouzivaji - dle nich je totiz mytus, ze jsou zdrave, ani ty bile (z psenice - prilis rychle jako bily cukr zvedaji krevni glukozu nahoru a zatezuji tak slinivku, postradaji tak0 vitaminy z otruby), ani celozrnne testoviny (jde obvykle o potravinu z celozrnne mouky, jejiz ziviny jsou nam ovsem hure dostupne ke straveni, protoze si mouka neprosla namacenim, odbouranim kyseliny fytove, navic testoviny uz neobsahuji nejcerstvejsi mouku, tudiz je zde riziko zluknuti vicenenasycenych oleji, nejcerstvejsi mouka byva jen ta z doma prave namleteho obili). Testoviny obecne nebyly ani v Italii odnepameti, az s pokrokem technologie se dostaly od bohatych i k lidovym vrstvam. Srov M. Beranova: Jidlo a piti v praveku a stredoveku. Ja osobne bych si testoviny dala jen prilezitostne, obzvlast ty celozrnne; kdyz me totiz nevyzivi, tak aspon budou mit chelatujici detoxikacni ucinek.