P1030437_pizzapostaru

 PIZZA (přeloženo z knihy Nourishing Traditions)

Na 2 pizzy o průměru 25 cm

 

1 jogurtové těsto podle receptu (Recept na jogurtové těsto viz níže)

2 šálky kečupu s kousky rajčat

2 čajové lžičky sušených italských bylinek

3 šálky strouhaného sýru Mozzarella
Rozválejte jogurtové těsto a vyložte jím dvě 25cm formy na francouzskou dortu. Propíchejte vidličkou a částečně upečete při teplotě 149 st. C 30 minut. Mezitím zpracujte rajčatovou omáčku v mixéru do hladka. Vmíchejte do ní italské bylinky. Namazejte tenkou vrstvu kečupu na pizzu a nahoru posypejte strouhaným sýrem. Pečte při teplotě 177 st. C asi ½ hodiny, dokud se kůrka zcela neupeče a sýr nerozpustí.

P1030428_testoP1030429_pizzaplackaP1030431_pizzaveformeP1030432_syrnapizzu

 

 

Variace:

Domácí klobásky jen se solí Made by soused (protijedem je vit. C třeba z křene a dobrá střevní mikroflora...:-) Domácí klobásky jen se solí "Made by soused" (protijedem je vit. C třeba z křene a dobrá střevní mikroflora podpořena třeba syrovou mléčně kvašenou zeleninou...:-)

 

přidejte nahoru cokoliv z následujících ozdob na základní pizzu:

na plátky nakrájené zelené papriky

plátky cibule

kousky ančoviček

vařené krůtí klobásky

vařené jehněčí klobásky

kousky brokolice

čerstvé plátky rajčete

lehce osmažené houby

 

Jogurtové těsto:

 

1 šálek obyčejného plnotučného jogurtu

 

1 šálek (20 dkg) změklého másla

 

3 a ½ šálku čerstvě namleté špaldové nebo pšeničné mouky

 

2 čajové lžičky mořské soli

 

nebělená bílá mouka

 

 

Toto vynikající těsto na všechno bude stačit na dva 25cm dortové duté pečivo ve francouzském stylu. Peče se pomaleji než těsto vyrobené z bílé mouky.

 

Smíchejte do hladka jogurt s máslem. Smíchejte mouku a sůl. Přikryjte a nechejte na teplém místě 12 až 24 hodin.

 

Rozválejte na podložce z textilie za použití nebělené bílé mouky, aby se předešlo přilepování. Na předpečené duté koláčové pečivo dobře propíchejte vidličkou a dejte do studené trouby. Zapněte troubu na 177 st. C a pečte 20 až 30 minut.

P1030371_bazalka

 

-----------------------------------------------------------

P.s. Byla jsem překvapena dobrou, tedy normální pizzovitou chutí této pizzy. Těstu z celozrnné mouky je věnována pečlivá příprava  díky použití jogurtu a času, já použila kefír a žitnou mouku. Těsto bylo křupavé a přitom vevnitř měkké a díky použitému máslu ne suché. Použila jsem směs kečupu s bylinkami provensalskými, česnekem a čerstvým oreganem ze zahrádky. Místo mozarely jsem použila tvrdý domácí sýr, na němž se udělala suchá a již dál nepostupující bílá plíseň, která jako by tento zrající sýr chrání (trochu ho byla škoda na tento účel). Také jsem do kečupu přidala bio olivový olej v tmavé sklenici. Udělala jsem kompromis a použila kousíček obyčejné "Vysočiny" jen na ozdobu, věřím ale že tradičně se používá domácí klobása, jako je třeba na obrázku. Je léto a sezóna okurek, rajčat a paprik, takže můžeme si dávat na pizzu všechno možné, co máme rádi.