Karobový fondán
"Není důvod, abychom neměli něco krásného na každé jídlo, každý den... Držte se jednoduchosti, především když vaříte pro přátelé-nechyťte se do pasti s předváděním se na večírku s večeří, kterou jste připravili." Maggie Beerová
(Maggie Beer- australská celebrita-kuchařka, autorka kuchařek, majitelka bažantí selské restaurace, farmy, sadů, prodává ve svém eshopu kdouloňový (quince) protlak, australská vína, ocet a dokonce vývary, získala řadu ocenění, např. austrálská seniorka roku 2010, viz video níže, které s ní udělali naši austrálští přátelé Mike a Joyce, kteří nás předloni navštívili)
Str. 527 v knize Vyživující tradice- vyzkoušela jsem následující recept s tím rozdílem, že jsem vynechala čokoládový extrakt, zpracovala vše manuálně metlou bez jakéhokoliv kuchyňského robota, který bych musela umývat, a neskladovala je v žádné vzduchotěsné nádobě, protože "aby se nezkazily" , je "pro jistotu" během několika dnů zkonzumujeme. Jako ozdobu mě napadlo nastrouhat syrové májové máslo. "Já jsem ale na to nechtěla sýr!!," zlobila se dcerka D.
KAROBOVÝ FONDÁN (dle slovníku vaření: cukrovinková hmota s jemnou strukturou. Má i rozplývavou chuť ...Vyrábějí se z něj bonbony. Přidává se do zmrzlin, p.př.)
Na asi 12 malých čtvrtek
1 šálek změklého másla, přednostně syrového
1 šálek surového medu
1 šálek karobového prášku
1 čajová lžička vanilkového extraktu
2 čajové lžičky čokoládového extraktu (volitelné)
½ čajové lžičky mořské soli
Dejte všechny ingredience do kuchyňského mixéru a zpracujte do hladka. Vyložte pekáč na velký bochník pergamenovým papírem (viz Zdroje) a rozetřete směs do tloušťky asi 1,2 cm. Zabalte do pergamenového papíru a několik hodin chlaďte v lednici. Nakrejte na malé kousky a skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
http://youtu.be/qIW1zpdDjBI