Nakládaný zázvor


Je zima, malo slunce a na imunitu je krome vitaminu D z prirozenych zdroju jiste dobre take neco na zahrati, nejlepe kvaseny zazvor. Ten nesmi chybet v zadnem japonskem susibaru. Zde je recept z knihy Nourishing Traditions, str. 100.
NAKLADANY ZAZVOR
Na 0,9 l
Asi 1362 g cerstveho zazvoru, 15 g morske soli, 60 g syrovatky (ne susene), pokud neni k dispozici pouzijte navic 15 g soli, 0,225 l filtrovane vody
Oloupejte a nakrejte zazvor na tenko. Dejte do misy a potlucte palickou nebo palickou na maso, aby s euvolnila stava. Dejte do 0,9litrove sklenice a natlacte palickou nebo palickou na maso. Zamichejte vodu se soli a syrovatkou a nalijte do sklenice na zazvor, pokud je to nutne pridejte vice vody, aby byl zazvor pod hladinou, ta musi byt maximalne 2,5 cm pod horni casti sklenice. Dobre utesnete a ponechte pri pokojove teplote asi na 3 dny a pote prenestea uchovejte v chladu.
Zkusila jsem tento recept, ale s mensim mnozstvim zazvoru, neobtezovala jsem se ani s loupanim, pouze jsem ho dobre omyla, nepouzila jsem ani zadnou vodu, protoze naklepani palickou skutecne pomohlo pustit stavy a nebylo treba vodu pridavat, jen strochu syrovatky. (pozn. VD).
Variace: totéž jsem zkusila udělat s červenou řepou - tři řepy jsem celé krátce pekla v troubě na 150 st. C, poté oloupala a nakrájela na nudličky, přidala jednu syrovou nastrouhanou mrkev, jednu malou nakrájenou cibuli, namačkala 1-2 malé česneky, přidala vodu se syrovátkou a se solí, lístek vavřínu a 2 kuličky jalovčinek, špetku chilli a 2 tobolky kardamonu.