Česká vyživující tradice: zabíjačka
Náš "Pepa pig", ale vlastně to byla Růženka
Česká kuchyně se může pochlubit určitou tradicí (národní kulinářskou praxí, či kultem prasete)- národním pokladem, která je plně v souladu s poznatky zubaře dr. Pricea, který zkoumal zdraví zubů i celého těla u přírodních národů. Tito považovali živočišné potraviny a zejména živočišné tuky za naprosto nezbytné k udržení zdraví a schopnosti reprodukce. Jeden japonský bohemista mi nedávno napsal: ...u zabíjačky jsem ještě nebyl. Jenom jsem to viděl ve filmě "Postřižiny" a četl jsem to v Seifertově básni (pro děti)". Některé vepřové výrobky jsou také tou nejpřirozenější vnitřní kosmetikou- prevencí vrásek a celulitidy (tlačenka s rosolem, kostní vývary či škvarky s kůží. Na pleť "pleť").
Všimla jsem si, že i když méně lidí si doma prasátko chová, stále se dělají zabíjačky třeba z koupeného a již vypaseného prasete, nebo dokonce se taková akce, jako je zabíjačka, pořádá místo rodinu stmelující teambuilding aktivita :-). Zdá se, že přijetí islámu a tedy konec vepřových hodů naší společností nehrozí.
My jsme měli prasátko relativně malé do 100 kg, přesto se nám zhodnotily naše návštěvy s krmením- vyrostlo na kvalitním šrotu, přebytků syrovátky, zkyslém podmáslí, vařených odpadních bramborách a jablkách a kopřivách a všemožných zbytcích. Náš mrazák byl už prázdný, zima na krku a tak byl čas zabíjet poprvé v životě vlastní prasátko s pomocí zkušeného mistra řezníka-souseda, od něhož jsme dospělýma očima okoukávali, co se dalo. Doma jsme pak do půlnoci věci sami dodělávali...V kuchyni a na dvorku jsme se s Neilem vydováděli při hře Na hrnce, pánve, pekáče, misky, mističky a talíře- no byl to někdy chaos a blázinec, ale již je podlaha 3 x vydrhnutá a vše uklízeno v mražáku. Zbývá nám se dopříště doučit uzení, ale to je zas již jiná věda, která bude vyžadovat také stavbu malé udírny...
Jitrnice dělané málem do jitra...
Ukaž, co máš v pusince...
Kváskový chléb s mletými škvarky a kvašenými pampeliškovými kořínky
Pařák na brambory bych prosil...(65l i na vodu, stačí pár polínek)
V tomto vozíku se vepř odvezl z chléva na místo porážky
Kupodivu svinka nevypadala vystresovaně, ani nekvičela, asi byla zvědavá, co bude ...
Ferda pečuje o oheń, štípe dřevo
"Papuánská zabíjačka se liší od české v technických detailech. Novoguinejské prase je zabito obvykle oštěpem nebo šípem, poté jsou štětiny opáleny nad ohněm, zvíře rozporcováno, zabaleno do banánových listů společně se sladkými bramborami a rozmanitou zeleninou máčenou v kokosovém mléce, a takto vzniklé balíčky jsou naskládány do jámy vyložené horkými kameny...jisté platby, třeba právě za nevěstu lze uskutečnit pouze ve vepřích" V. Novotný: Papuánské (polo)pravdy (s. 47)
Krev a kroupy (příště to zkusíme s naklíčeným ječmenem)
První řízky
Játrovo-masovo-sádlová paštika
Sádlo s výborným antidepresivním vit. D obzvláště na zimu s krátkými dny se slabým sluncem
A je to za námi...