Our blog - KV������SKOV������ CHL������B RSS Feed
There are no blog posts to list.
SŮL
TRESČÍCH JATER
SŮL
TRESČÍCH JATER
Těší nás, že jste zavítali na naše stránky, ať již jen tak z kratochvíle či s konkrétním záměrem pořídit si třeba kosu, dokoupit keltskou sůl nebo nějakou knihu.
Dovolte nám, abych vám coby majitelé tento obchod představili: Jsme anglicko-český pár účinně používající kosy, jehož vizí se stalo poskytovat kvalitní kosy, které nebyly běžně jinde na trhu i ostatním lidem. A tak jsme v roce 2006 zahájili rodinné podnikání otevřením tohoto internetového obchodu s názvem „kosíme snadno“. Zákazníci z České republiky, Slovenska, Polska a jiných evropských zemí, si postupně do našeho obchodu našli cestu a od té doby si kupují nejen kvalitní rakouské kosy značky Schroeckenfux, ale i italské kosy značky Falci, kosiště štýrského typu, potřeby k naklepávání a ostatní nepostradatelnou kvalitní výbavu ke kosení. Ke všemu, co prodáváme, máme osobně co říci, protože to obvykle máme sami vyzkoušeno.
Od samého začátku jsme si byli vědomi, že žádný ani sebekvalitnější ruční nástroj není sám o sobě zázračný a že při kosení jde současně o souhru všech aspektů kosy, kterých si má být sekáč vědom. Jde také vždy o určité schopnosti a návyky sekáče, které nám teprve v celku dávají onen moment, kdy můžeme říci: „Ano, kosa teď skutečně seče snadno". Z těchto důvodů rovněž nabízíme další služby zákazníkům, kterými jsou kurzy kosení a naklepávání apod.
S kosou úzce souvisí tráva. A s obyčejnou trávou, jak jsme zjistili, souvisí zdraví – nás, zvířat i půdy. V obyčejné zelené trávě leží klíč ke zdraví. Naši předkové neměli naftu a traktory na pěstování obilí a luštěnin pro krmiva, měli ale kosy či srpy na trávu. Tráva a seno bylo tedy tradičním krmivem zvířat. Sice se na trávě my lidé nemůžeme přímo pást, ale živočišné potraviny od zvířat, které se na ní pást mohou, a to i v nehostinných oblastech nepříznivých pro zemědělství, jsou pak bohaté na živočišné formy v tucích rozpustných vitamínů (A, D, K2 MK-4 apod.). Jsou to vitamíny nepostradatelné pro naší imunitu, správné vstřebávání minerálů a bílkovin a pro správný vývoj dětí. Dostatek vitamínu K2 MK-4 třeba brání předčasnému ukončení vývoje obličeje a zubních oblouků do šířky, aby zuby měly dostatek místa.
Před 80 lety poznatky výše objevoval kanadský zubař Weston A. Price (1870-1948), který cestoval na různé kontinenty světa do různých klimatických podmínek zkoumat populace domorodců včetně švýcarských horalů, kteří po mnoho staletí žili z generace na generaci na tradičních potravinách, které neprošly průmyslovým zpracováním. Při vyšetřování jejich zubů zjistil, že mají nejen zdravé a rovné zuby na širokých obloucích s dostatkem místa pro všechny zuby, ale že se celkově těší dobrému zdraví. Jakmile stejní příslušníci kmenů vyměnili své tradiční potraviny za kupované potraviny, trpěli agresivním zubním kazem, tuberkulózou apod. Jejich potomkům se začal měnit obličej a tělo. Dr. Price toto zachytil na fascinujících fotografiích. Současně odebíral vzorky jídla zdravých domorodců a posílal je na rozbor. Postupně mohl stravu domorodců a stravu moderních lidí srovnat a nakonec formulovat, kde přesně a v čem se lidstvo odchýlilo od přírodních nutričních zákonů. O svých cestách napsal knihu Výživa a fyzická degenerace (1939), ve které také publikoval unikátní fotografie domorodců. Kniha se stala součástí osnov lékařských fakult Harvardovy univerzity a v poslední době stále více inspiruje rodiče a všechny osoby, které se osobně či profesně zabývají zdravou výživou. Kniha zaujala a ovlivnila i nás, neboť se dotýká základů života.
Využili jsme tedy některých svých starých dovedností, , abychom tedy přeložili a připravili k vydání v rámci edice Vyživující tradice zatím 3 svazky knih s tématikou výše. Neil si postupně navíc osvojil ruční knihařské řemeslo. První knihou je právě ona dnes již klasická kniha dr. Pricea Výživa a fyzická degenerace, druhou knihou jsou Vyživující tradice, která z poznatků Pricea, které potvrzuje moderní věda, vychází. Třetí kniha (Kniha o miminkách a dětech...) je zaměřena na reprodukční zdraví ženy a zdravý vývoj dětí – moderním rodičům zprostředkovává poznatky zubaře Pricea a tajemství zdraví domorodců. Tyto knihy a doplňky stravy jsou k dispozici v našem eshopu zvlášť pod kategorií Vyživující tradice.
Pokud chcete vědět ještě něco více, kontaktujte nás, blíže o sobě pak ještě píšeme na O nás.
Přejeme Vám pevné zdraví a mnoho zdaru nejen při kosení!
Neil a Věra Dudmanovi
Jsme obyčejní lidé, kteří bydlí trvale na venkově v malé vesničce ve východních Čechách. Občas se stává, že po vylidnění vesnice v ní zůstanou už jen důchodci a ti, kterým patrně nezbylo, než na chudém venkově zůstat, protože na víc nemají. My jsme se naopak na vesnici dobrovolně přistěhovali s uvědomněním toho, co činíme. Ve skutečnosti si myslíme, že pokud má člověk rodový statek, vlastní louky a zahradu, neměl by se cítit chudý, neboť půda i v pohádkách představuje skutečné trvalé bohatství, které přináší hojnost. Úplným luxusem je možnost být obklopen přírodou, vlastní rukou zasázenými stromy a zdravě uzemněn dennodenní realitou a přirozeně plynoucím časem přírody. Věra pochází z Kopřivnice, města sice věhlasně průmyslového (Tatra), avšak obklopeného ze tří stran kopci a lesy (Beskydy). Pravidelně jezdívala za babičkami na pár km vzdálený venkov na polosamoty, kde místo počítačů nacházela potěšení na zahradě, v lese či u rybníka, nebo s knížkou v ruce či hledáním pokladů na staré půdě. Vystudovala gymnásium v Příboře a Filosofickou fakultu v Olomouci. Zajímavou životní zkušeností byl pro ní 2letý studijní pobyt v Japonsku v Tokiu, jelikož kromě anglické filologie studovala i filologii japonskou.
Ačkoliv se krátce živila jako tlumočnice z japonštiny a dokonce i přeložila nějaké texty (pro starší děti třeba vyšla knížka Rennjo), táhlo ji to k nějaké smysluplné zdravé aktivitě, která by přesahovala její osobní potřeby, ale zohledňovala i přírodu a okolní svět. V roce 2002 se potkala v Olomouci s Neilem a trochu vyrušovala na jedné jinak velmi ušlechtilé přednášce, protože spolužákovi poslala lísteček, že asi bude chodit s Neilem. Asi. Stará se nyní o vedení e-shopu, o zahradu, květiny, o to, co bude k obědu, zda si jejich dvě děti umyly ruce a splnily úkoly. S manželem vydává místní čtvrtletník osady Mladočov, je členkou pravicové politické strany a věří i přes svou úzkost, že nakonec všechno bude v pořádku. A pokud to není v pořádku, tak to ještě není konec, protože práce ještě neskončila a případně skončí, až přeplujeme moře a přetrpíme hoře. A také věří, že když se dvěma starším bratrům nepovedlo nečeho dosáhnout (zabít draka), protože to prostě “nejde”, tak se najde někdo (třeba nejmladší Honza), který dokáže, že to jde.
Tu jsme však již v jiném kraji - žil byl za kanálem na Britských ostrovech v části zvané Anglie ve městě Potters Bar kousek na sever od Londýna hošík jen o půl roku starší než Věra jménem Neil. Měl a má ještě bratra, jednovaječné dvojče, ale pokud byste ho někdy potkali, pozor, patrně to nemusí být Neil. Měl rád svou babičku, jejíž dům voněl po levanduli, a dědečka kliďase, který byl šikovný kutil a dožil se 94 let a ještě v 80 se proletěl ve vzduchovém balónu. Jeho klidem neotřáslo ani dětství s bitvou o Velkou Británii či pád na stará kolena do malého zahradního rybníčka. Neil má respekt k počítačům a všemu, co svedou a tento zájem ho dovedl ke studiu IT na Universitě Hartfordshire. Asi pět let pracoval pro různé firmy i jako bankovní konzultant. Vždycky rád zkoušel nové věci- totiž třeba hrát na saxofon nebo meditaci vipassana. Osud ho pak jednoho dne zavál až do Olomouce, kde se na narozeninové párty jiného Angličana seznámil s Věrou. Věra si jen zívla nudou, neboť intuice ji řekla: S tím si užiješ a budeš ještě nejmíň 50 let. Podle Věry je starostlivý, upřímný a laskavý, třebaže někdy -pokud si to druzí mylně interpretují- vypadá jako nedružný morous. V současné době je hospodářem, co se musel naučit od úplné píky chovat skot, jezdit se Zetorem 3011, strouhat kopyta, naklepávat kosu a seškrabovat štětiny z opařeného prasete a vůbec se celkem integrovat do české společnosti, na které se mu od začátku nejvíce líbilo to, že tu mají lidé dvojkoláky a že co si neudělají, to nemají. O vystěhování se zpátky do Anglie neuvažuje, protože není, kam by tam ustájil krávu Bohušku a sehnal tak dobré mléko se smetanou.
Věra a Neil Dudmanovi
Doufáme, že kosa, kterou jednou uchopíte do svých rukou, bude při používání přesně taková, jakou by mohlo používat asi desetileté dítě, aniž by se při tom muselo nadměrně namáhat. Peter Vido vysvětluje svůj přístup ke zlepšování ergonomické efektivity ručního kosení. (Ergonomika: studium duševních a tělesných schopností člověka ve vztahu k náročnosti vykonávané práce, pozn. překl.) Výňatky z knihy Kosa musí tančit od Petera Vido, publikovaném v roce v roce 2001 jako dodatek ke Knize o kose (The Scythe book) od Davida Tresemera (1981) |
![]() ![]() |
Věra začala psát v roce 2010 blog, který dokresluje zázemí tohoto eshopu i našeho života - naše malé rodinné hospodářství na starém statku ve východních Čechách u Litomyšle, kde se kromě zahradničení věnujeme chovu skotu a jiných domácích zvířat pouze pro potřebu rodiny. Blog ještě stále sídlí na dvou doménách, a to vyzivujicitradice.cz nebo zubeni.cz, ale nyní jsme si ho konečně přestěhovali a integrovali do našeho aktualizovaného obchodu kosimesnadno.cz. Jeho čtenáři se mohou vždy přesměrovat sem na KosimeSnadno.cz
To zubeni má skutečně co do činění se zuby (zubením
se) - kdo je má zdravé, může se vážně zubit. I ony mají co
dělat především s výživou, jak ostatně zjistil již kanadský
cestovatel, fotograf a zubař Weston A. Price (1870-1948),
jemuž blog také navždy vděčí za svůj vznik. A nejen blog.
Ovlivnil také paní Sally Fallon Morrelovou, která z jeho poznatků
vychází a je spoluautorkou knihy Vyživující tradice:
Kuchařka, který je výzvou pro politicky korektní výživu a
diktátory ve stravování, kterou jsme přeložili a
připravili k vydání v r. 2015. V rámci edice Vyživující tradice
jsme také připravili k vydání původní knihu zubaře Pricea z roku
1939, a to Výživa a fyzická degenerace. Třetím
svazkem, který je z pera antroposofického lékaře Thomase Cowana,
MD a Sally Fallon Morrelové, je pak kniha Vyživující
tradice: Kniha o miminkách a dětech a jak o ně pečovat.
Čtvrtým svazkem od stejných autorů, který je v přípravě , je pak
kniha Čtvero cest ke zdraví. Knihy od A po Z
připravujeme, tiskneme a vyrábíme a nabízíme v našem eshopu. O
těchto knihách, o vaření, o receptech, o našem životě na statku je
a bude tento blog.
Celá rodina se rádi scházíme denně u stolu, jsme vděční za dobré domácí jídlo na svých talířích. Je to tak prosté: Výživné a chutné tradiční jídlo nás drží při zdraví – díky němu lépe zvládáme činorodý život.
V průběhu let jsme udělali několik videí. Jako amatéři víme, že některá jsou povedenější než jiná. Našim záměrem bylo podělit se o to, jak to děláme my, co víme a známe. Snažili jsme se to vyjádřit srozumitelně. Některá mají české titulky, ale už jen koukáním se člověk hodně naučí. Věříme tedy, že jsou náležitě poučná, zajímavá a aspoň trochu zábavná. Videa se týkají sečení, naklepávání, vyživujcích tradic nebo jsou jen k pobavení.
Natáčet videa je vlastně zábava, je zábava je i editovat. Člověk se pořád i u toho učí novým věcem. Pokud ale sami máte nějaké své video, které podle Vás patří na tyto naše stránky, rádi je zde umístíme. Může se jednat jen o nějakou inspiraci. Rádi se na Vaše video podíváme my a stejně tak i ostatní návštěvníci těchto stránek.
Naše oblíbená videa jsou: Kosimesnadno 2009, Kurzy 2010 (hudba+fotky), Naklepávání zblízka, ale třeba i Sandokan či Mladočov, což je video, které jsme si sami natočili k dějinám vesnice, kde bydlíme.
Založit a vést blog si z mé strany žádalo špetku smělosti, protože k tématům, jako je zdravá výživa a to, jak vlastně zdraví vypadá, zde na blogu pootevírám některá nová a politicky nekorektní hlediska, jaká nejsou známá majoritní části laické i odborné veřejnosti. Číst celý podrobný úvod k blogu zde
Odkazy Farmy, statky (hospodářství), další blogy a eshopy nějak spojené s tématem tradičních potravin a venkova. Blíže zde. zde
Veškerý obsah blogu slouží výhradně pro informativní, studijní či zábavné účely. Použití těchto informací návštěvníkem či další osobou je výhradně věcí jejich svobodné vůle. Koneckonců inteligentní člověk si nic vnutit nenechá. Informace zveřejněné na tomto blogu nenahrazují lékařskou péči, diagnostiku či dietní doporučení odborníka. zde
Juliette de Bairacle Levy, bylinářka, v roce 1971 napsala: „Zdraví každé rodiny začíná matkou. Ona je tím stromem, z něhož musí vzejít zdravé ovoce. Všechny primitivní národy toto uznávají…Zdaleka největším dědictvím, které rodiče mohou dát svým dětem, je zdraví, ne peníze.” Více o autorce blogu, která pochopila, že strava je pro všechny z nás důležitější, než si kdy vůbec myslela, najdete zde.
Pozor! Pokud kliknete na odkaz níže pod fotografií, až rok Vám to může trvat, než se z toho vzpamatujete.
Žádáme návštěvníky blogu, aby si v citování textů z blogu počínali přiměřeně (krátce) a užili je férově (fair usage). Zkopírovat celé dlouhé texty a umístit si je na vlastní blog/eshop je za hranou férového užití citací. zde
VYŽIVUJÍCÍ TRADICE: Kuchařka, která je výzvou pro politicky korektní výživu a diktátory ve stravování (Kniha)
Znáte možná ten pocit člověka, kterému připadá divné, že potraviny, jako je máslo, sádlo, červené maso, vajíčka a podobně, jsou prohlášeny za škodlivé s tím, že máme dávat přednost masu “bílému” a tak zvaným “zdravým” tukům, jako je olivový olej, který ale naše prabáby nepoužívaly.
No a pak natrefíte na knihu, nasloucháte jejímu autorovi, který Vám pečlivě tato stanoviska výše přesvědčivě vyvrácí s tím, že máslo je nejen neškodné, ale že může být zdraví prospěšné, je-li od krávy z pastevního chovu, ba Vám dokonce vysvětlí, že může příznivně ovlivnit fyzickou podobu Vašich dětí, zdraví Vašich i jejich zubů, na které by zubní kartáček a omezení cukru nestačilo pokud je v jejich stravě málo v tucích rozpustných vitamínů, jako je pravý vitamín A (který vážně není v mrkvi), D (pomáhá vstřebat vápník) a K2 (pomáhá ho navigovat na patřičná místa v těle) .
A žil byl kdysi v letech 1870-1948 jeden kanadský zubař Weston A. Price se jmenoval a ten zkoumal, co přesně má společného strava různých přírodních nárůdků světa, jejichž jedinci mají zuby zdravé, bez kazů a rovné jak klávesnice od piana. Jeho poznatky nejsou moc politicky korektní s dnešními, totiž v souladu s dnešními stanovisky, kterých jsou pořád plné noviny. Na jeho výzkum se autorky knihy Vyživující tradice odvolávají. Jeho kniha Výživa a fyzická degenerace, která byla kdysi součástí osnov lékařských fakult Harvardovy univerzity, se poněkud zapomnělo, nyní však díky činnosti dvou nadací, které nesou jeho jméno, dochází k osvětě, která má rostoucí počet příznivců. I my připravujeme její překlad do češtiny.
Tohle si přece musí všichni přečíst! Tohle se má tesat do kamene! , říkali jsme si po přečtení dlouhého úvodu knihy Nourishing Traditions (Vyživující tradice).
A tak jsme přeložili a k vydání v roce 2015 připravili knihu Vyživující tradice: Kuchařka, která je výzvou pro politicky korektní výživu a diktátory ve stravování. Blog byl psán současně s tím, jak byla kniha postupně překládána. Celý blog se v podstatné míře točí okolo ní. Více ke knize, kterou si můžete zakoupit za 570 kč v našem eshopu, níže nebo v textech blogu.
Z úvodu:
“Je jasné, že je něco hodně špatně, i když se Američané, co se týče stravy, dosud svědomitě řídili ortodoxními radami. Berou vážně fyzický pohyb, mnozí přestali kouřit, zvýšila se spotřeba čerstvé zeleniny, mnozí snížili příjem soli, dost velká část Ameriky omezila červené maso a živočišné tuky. Jenže žádné z těchto opatření neudělalo díru do statistik ohledně výskytu degenerativních onemocnění. Kupujeme si potraviny se štítky, na nichž stojí, že jsou nízkotučné, bez cholesterolu, se sníženým obsahem sodíku, a s tím, že jsou pro nás dobré. Proč jsme tedy tak nemocní?”
“Cholesterol se velice podobá školákovi ze skupiny, kterého chytili, jak háže sněhovou kouli poté, co okno již bylo rozbito. I když do zločinu byla zapojená cela parta, obviněn byl jenom ten chlapec, kterého viděli, jak háže koulí jako poslední…cholesterol sdílí jen vzdáleně zodpovědnost za srdeční chorobu…”
“Zpracovatelé potravin nepotřebují živočišné tuky, aby vyráběli junk food pro zisk, ale rozhodně k tomu potřebují rostlinné oleje, bílou mouku a cukr…”
“Výzvou pro každého člověka je určit si stravu, která je ta správná pro něho a realizovat toto stravování způsobem, který ho neoddělí v době jídla od společnosti bližních z řad lidských bytostí. Ideální osobní strava každého člověka se obvykle objeví po součinnosti studia, pozorování a intuice, postupu určeném k nahrazení onoho záhadného neomylného instinktu, který vedl primitivního člověka k potravinám, jaké potřeboval k tomu, aby si udržel zdraví a vitalitu.”
“Naše jídlo, aby pro nás bylo zdravé, musí dobře chutnat. Musí být stravitelné a musí se jíst v klidu. Dokonce celistvé potraviny správně připravené podle tradičních metod jsou nám k ničemu, pokud je jíme s nechutí. Nepřinesou zdraví člověku, který neodpouští. Je to ono milující srdce, které na stránkách, jež následují, nalezne vodítka k tomu, jak zajistit hojnost všech živin, které potřebujeme, abychom byli zdraví, šťastní a žili produktivní život…”
Více ke knize, kterou si můžete zakoupit za 570 kč v našem eshopu, níže nebo v textech blogu. Čti více zde.
Zde si můžete přečíst několik zajímavých ohlasů na blog. Čti více zde.
Díky za Vaše stránky. Objevil jsem díky nim GAPS dietu. Podle principů v ní se stravuji už několik týdnů a má to blahodárný vliv na můj únavový syndrom. Taky už mám Nourishing Traditions. To je taky bezva. Už se těším na Váš český překlad. Dám ho rodičům.
Chtěla bych Vám moc poděkovat za tyto velmi inspirativní stránky. Moc ráda bych se dopracovala k tomu, abychom jako rodina žili na takové přirozené stravě a kde je vůle, je i cesta Ať se celé rodině dobře daří.
Zdravííčko, už kdysy dávno jsem narazil na váš užasný web ale nevěnoval jsem mu moc pozornost protože drtivou většinu informací zde jsem již nastudoval při pobytu v americe a nebo z videí a knih.. Každopádně chci vyjádřit velký dík za to co děláte, i kdyby se sem dostalo a porozumělo jen pár lidí tak je to určitě skvělý výsledek, šíříte pravdu a posvátná moudra pro lepší budoucnost, takže tímto moc děkuju... nez budu mit jendou vlastni pozemek a kravicku to bude ejste chvilku trvat, kazdopadne je to muj sen...Jeste bych chtel dodat ze z fotek a vseho na techto ztrankach jsem doslova unesen, mate nadhernou rodinu, prekrasne fotky z okoli a uzasne vytvory at uz recepty, jidla a nebo obrazky na sklenickach z ghee.. proste vsechno.. opravdu smekam a zustavam v uzasu.. je mym snem jendou neceho podobneho dosahnout i kdyby jen z poloviny...vase deti to zatim nevedi ale jednou vam za to snad budou vdecne. Davate jim totiz neco, co dnes nema skoro nikdo. Preju vam vsechno nejlepsi, zdravicko a mejte se krasne :))
Dobrý den, paní Věro, jsem z Vašich stránek naprosto unešená, obdivuju Vás. Ráda bych se zeptala, jestli a kdy budete dovydávat překlad knihy Vyživující tradice? Mám půlroční miminko a snažím se shánět co nejvíce informací ohledně výživy (sice už dlouho, ale stále jsem nedospěla k nějakému svému názoru a směru, jakým se ubírat), cítím, že stávající systém stravování nevyhovuje našim tělům a možná ani myslím. Velmi Vám děkuji za stránky a hodnotné informace, s kterými se dělíte! S pozdravem a upřímným přáním všeho nejlepšího
Milá Věro, sice se neznáme, ale nadšeně mi o dnes o vašich stránkách povídala kamarádka. Jsem nadšená, že už máme v Čechách nourishing traditions a že plánujete i knížku vydat v čj. Tak to mě máte hned za zákazníka, neboť ji rozdám k příštím Vánocům (pokud ji stihnete vydat)... Žili jsme pár let mimo ČR a tak se přiznám, že v čj nic na webech nehledám, protože stejně většinou nic nenajdu a ten Váš je příjemné překvapení. Jsem moc ráda, že jste se do toho pustila a moc Vám držím palce!!!!! NT mi přijdou naprosto úžasné, přesně to, co nám dneska chybí. Byla jsem skoro 20let skoro vegetarián a dost jsem si tím poničila zdraví. No, udělám co mohu, aby už moje děti alespoň nikdy neblbly doufám, že někdy naviděnou a hodně štěstí!!!!
Dobrý den Věro, objevila jsem Vaše stránky a je to pro mne nový svět.Zjišťuju, že jsem udělala v případě svých dětí všechno špatně - věřila jsem v makrobiotiku, ale výsledkem jsou zkažené zuby starší dcery(6 let) a ekzém mladší dcery( 1 rok).Takže podle principu polarity-když něco nefunguje zkuste přesný opak, mám pocit, že právě tento Vámi popisovaný spůsob je to pravé.
Neskutečně mě povzbuzuje a nabíjí už jen čtení Vašeho blogu! Díky za něj!!! Byla jsem slepá a teď začínám vidět a je mi strašně krásně a je to i díky Vám a informacím zde a chci Vám poděkovat! A také poprosit o knihu Vyživující tradice Kolik potřebuje kravka místa? Šla bych na kurz, ale mám miminko (kvůli kterému se dávám do kupy a jeho s mnou, jen škoda, že jsem o Vás nevěděla dřív :-() Kosím, sázím a těším se, až budem s dětma sklízet x-) Díky za Vás!
dobry den, viem, ze rozne cudzojazycne knizky sa asi nevenuju tejto typicky stredoeuropskej potravine, ale celkovo by ma zaujimal vas pohlad na nepasterizovanu majovu-junovu brydzu. som dojciaca matka a bryndza mi strasne chuti (zjem aj 200g denne) len mam trochu obavy, ci je to dobre, hltat v takych mnozstvach, najma preto, ze bryndza je dost slana. tiez by ma zaujimalo, ci ste niekedy neuvazovali aj o chove oviec? inak vyborny blog, som vam zan nesmierne vdacna, normalne mam chut odstahovat sa na vidiek a chovat sliepky a ovce
Dobrý večer, včera jsem objevila Váš blog. Jsem nadšená a nemůžu se od jeho čtení odtrhnout. Ráda bych se Vás zeptala, co si myslíte o tomto produktu - je to olej z tresčích jater s vit. D od Nutraceutica....
Dobrý den paní Dudmanová, chtěla bych poděkovat za Vaše úžasné a inspirujíci webové stránky. Mrzí mne, že jsem je neobjevila už dříve, ale nikdy není pozdě na změnu, pokud vede pozitivním směrem, tak se snažím vše dohnat. Dnes jsem dělala prvni vývar pomalu vařený a asi ani nedospím rána, abych zjistila zda mi v lednici správně ztuhnul Teď k tomu dotazu... chci Vás moc poprosit o radu ohledně stravy ročního dítka. Do jednoho roku jsem příkrmy dělala podle knihy Radost ze zdravých dětí, postupně mi ale kniha začínala být "podezřelá" a jak jsem objevila Váš web, tak mi došlo, že tato cesta bude ta správná. Našla jsem zdroj mléka a masa z "trávy", snažím se upravovat jídelníček dle Vašeho webu. Stále však bojuji s problémem co ke snídani? Malá je kojená, ale jak nás vidí cokoli jíst, tak chce taky, takže už měla ke snídani i párkrát kousek chleba s máslem, dřív mívala ovoce nebo bezlepkové křupky (právě u nich mne zklamala kniha paní Strnadelové, že je doporučují, tak jsem se pak tloukla do hlavy, když jsem zjistila jak je extrudace škodlivá). Můžu Vás moc poprosit o orientační jídelníček, jaký měly vaše děti ve věku 1-3 roky? Snažila jsem se pročíst co nejlépe Vaši stránku o výživě dětí ,ale nějak mi ty uvedené tipy nejdou uvést do praxe Moc děkuji,
Dobry den pani Dudmanova, predem Vam velmi dekuji za Vase uzasne stranky!! Mam rocniho syna a od jeho pul roku nedelam nic jineho,nez ze resim co a jak mu davat jist...a napred-protoze jsem odmitala mu davat kupovane kase a spol., jsem narazela na makrobio,vitario,vegetario apodobio :-) a z toho vseho jsem si NECO vzala a dle toho mu varila a chystala jidylka....ale porad mi neco nehralo,porad mi to nejak nezapadalo,ale netusila jsem vubec proc.....az pred par dny jsem narazila v jedne diskuzi(uz si ani nepamatuju kde to bylo-protoze ted jsem v jednom kuse nalozena u Vasich stranek a hltam a hltam) na odkaz na Vas a NAJEDNOU MI VSECHNO DOSLO!!! ..jen mam vycitky,ze jsem to nenasla driv a chudacka jsem trapila obcas vecer obilnymi kasemi(pohanka,jahly,kukurice,bulgur,ryze,amaranth...atd. a jeste v dobre vire jak mu nedelam dobre!!! :-( ....casem mi to nejak nepasovalo,tak jsem mu davala misto nich proste to co mel k obedu-zeleninu,maso a prilohu.... No,kazdopadne,uz jsem tady v okoli nasla statkare co ma Jerseyky a jen pase-ale doji a dela maslo jen od jara do podzimu,tak se tesim na jaro (doted mi nebylo jasne cimze nahradim moje materśke mleko az prestanu kojit-ted jiz to vim!) ,zatim jsem zacala varit kostni vyvary a uz neokrajuju "tluste" z masa :-) , pred nedavnem jsme zabijeli prase a samozrejme maso delame neupravene rovnou z mrazaku..takze budu nakladat :-) a polivku prdelacku co jsem chtela vsechnu dat tchanovi-snim sama :-D..... take jsme nedavno koupili streleneho jelena a vse vcetne kosti a loje se vyhodilo-resp.dalo reznikovi-no priste uz budu vedet!!!!! proste jsem naprosto nadsena a KONECNE vim ze tohle je spravne!!! :-) JESTE JEDNOU MOC DEKUJI!