Moz-screenshot-5


Přeloženo z Výživných tradic, str. 198.

Pro 4 osoby
 

Moz-screenshot-2

Moz-screenshot-4

 

1 l kuřecího či slepičího vývaru*
350 g kokosového mléka nebo kokosového krému (obchodní název je creamed coconut- uchováván v lednici, jde o celistvý strouhaný kokos, který obsahuje všechen zdravý kokosový tuk, který přírodní národy se zdravými zuby, jaké objevil zubař Price, používaly na všechno, v polévce by se rozpustil- tedy strouhaný kokos v obchodě je vysušený a zbaven kokosového oleje !, vydrží dlouho a nezkazí se...Když však otevřu celý kokosový ořech, začne plesnivět, pokud ho nesním, někdy bohužel příliš rychle. Asi i proto je celý kokosový ořech dražší než balíček strouhaného kokosu zbaveného cenného tuku. Pro daný účel jsem tedy použila celý kokos, jeho mléko a sama si nastrouhala na struhadle čerstvý ořech, ale lze si koupit i kokosový krém, 1 kg stojí 230 kč-http://www.toppotraviny.cz/kokosovy-krem-a-kokosove-mleko/kokoscreme-24-fett-... .   (Pozn. překl.)

špetka sušených vloček čili (stačí přášek)5 g čerstvě nastrouhaného zázv oru
šťáva z citrónu
mořská sůl nebo rybí omáčka (z jiného receptu, rybí hlavy se fermentují v soli, koření, citroónu, syrovátce atd...)

několik zelených natí cibule, najemno nakrájených
15 g natě z koriandru -coriandrum sativum (Angličané nati koriandru říkají jako Mexičané cilantro, někdy mexická či čínská petržel, u nás nejspíš použijeme petrželovou nať, jinak semínkům koriandru říkají v USA coriander, pozn. překl..)
     Jednoduchá, ale chutná polévka je dobrá na začátek bohatého jídla jako je večeře Díkuvzdání, podává se v hrníčku, je to silný a uklidňující lék na nachlazení a škrábání v krku.
     Vyvar přiveďte k varu, seberte jakékoliv nečistoty, které stoupnou nahoru, přidejte kokosové mléko nebo krémovitý kokos (strouhaný ořech s tukem), šťávu z citrónu, čili a zázvor. Povařte na mírném plameni asi 15 minut.  Dochuťe si to solí nebo fermentovanou rybí omáčkou. Naberte si polévku do hrníčku či misek a ozdobte natí z cibule nebo koriandru (petržele)
Variace: Kokosová krůtí nebo kachní polévka
----------------------------------

 

Moz-screenshot-1

 

 

 

* Kuřecí vývar:
1 celá slepice z volného výběhu nebo asi 1 kg kostnaných částí kuřete jako jsou krky, skelety, prsní kosti či křídla.
kuřecí žaludky (volitelné)
kuřecí nohy (volitelné, moc dobré proti celulitidě!, pozn. překl)
3,5 litrů studené filtrované vody
2 polévkové lžíce octa
1 velká na kostky nakrájená cibule
2 nakrájené mrkve
3 nakrájené plátky kořene celeru
svazek petrželové natě
 

 

Pokud používáte celé kuře (slepici), odřežte křídla, odstraňte krk, tukové žlázy a žaludky z dutiny. V každém případě použijte kuřecí nožky, pokud je můžete najít- jsou plné želatiny (Židovský folklór považuje přidání kuřecích nožiček za tajemství úspěšného vývaru.) Ještě lépe, když použijete celé kuře i s hlavou. Takové kuře se dá najít na orientálních tržnicích. Slepice z hospodářství z volného chovu dávají ty nejlepší výsledky. Mnoho kuřat z klecového chovu vám neudělají vývar, který zrosolovatí.
     Naporcujte kuře na několik částí (pokud používáte celé kuře, uřežte krk a křídla a nakrejte je.) Dejte kousky kuřete nebo kuře do nerezového hrnce s vodou , octem a veškerou zeleninou kromě petržele. Nechte to stát asi 30-60 minut. Přiveďte k varu, odstraňte nečistoty, které stoupnou nahoru.  Ztlumte plamen, přikryjte poklicí a  mírně vařte 6-24 hodin. Čím déle vývar vaříte, tím bohatější a vnavější bude. Asi 10 minut před dovařením přidejte petržel.  Uvolní další minerální iony do vývaru.  

 

    Vyndejte vařeškou kuře nebo jeho kusy. Pokud používáte celé kuře, nechte ho vychladnout a oddělejte maso od skeletu. Uschovejte si ho pro jiné účely, jako jsou kuřecí saláty, enchulády (plněné mexické tortily, pozn. překl.), sandviče nebo karry omáčky. (Kůže a menší kosti, které jsou velmi měkké asi dáte svému psovi nebo kočce.) Přeceďte vývar do velké mísy a uložte do ledničky, až vystoupně tuk nahoru a ztuhne. Seberte tento tuk a uchovejte si vývar v nádobách s víčkem v lednici nebo v mražáku.

     Variace: Krutí vývar a kachní vývar
   Připravte si ho jako kuřecí vývar tak, že použijete krutí křídla nebo stehno nebo kachní skelety,z nichž prsa, nohy a stehna byla odstraněna. (viz str. 295 en.) Tyto vývary budou mít silnější vůni než kuřecí vývary a získají, když do nich přidáte několik snitek tymiánu svázaných dohromady při vaření. Určitě ho dejte do chladničky a odstraňte před použitím tuk.  Uschovaný kachní tuk je velice ceněn pro své kuchyňské účely.