"Z pohledu tradice Moudré ženy je  samotná nemoc darem z celku, aby tento byl  opatrován a vyživován, ne spěšně léčen. " Susun Weed: Healing Wise [Léčitelství s moudrostí]

Následující postranní sloupky z knihy Vyživující tradice hovoří o vitamínu B6, B12, Eskymácích, ale i o slavných kočkách lékaře Pottengera, které, pokud nejedly své tradiční syrové jídlo, vykazovaly z generace na generaci postupující známky degenerace ( až do vyhynutí) stejně jako je tomu u člověka (jak vypozoroval zubař Price) - delší a tenčí kosti, křivé zuby, samovolné potraty, nemoci a ztrátu vitality, laktace a schopnosti se rozmnožovat. Mimochodem mnoho z nás, kteří prošli dlouhodobým stresem, vyrostli na bílém cukru atd., máme pravděpodobně oslabené adrenální žlázy (adrenal fatigue), které se nacházejí nad ledvinami, vyměšují mnoho hormonů (kortizol), a s jejichž vyčerpáním je spojená únava, kruhy pod očima atd.. Údajně čím oslabenější jsou, tím hůře vstřebáváme vitamín B6 a tím hůře snášíme další stres (začarovaný kruh). Takže je třeba nešetřit stravou s jeho obsahem (viz chystám se vyzkoušet recept na Syrové hovězí po korejsku, který zde umístím, ale až se zabije býček Ivan) a je třeba vyživovat adrenální žlázy (jak jsem jinde vyčetla) pomocí tzv.  adaptogenních rostlin (rozchodnice růžová, ashwagandhy nebo-li vitálie atd., ale proč nezačít tím, co roste u nás, a sice obyčejnou kopřivou, nebo ještě lépe- jejími semínky, (o čemž jsem četla v knize Weedové Healing Wise)? Docela v ústech píchají jak kopřiva...:-) (Každý si jinak sám vyhledává informace o jejich správném a bezpečném užívání, tento text jen informuje, podílím se v něm o tom, co jsem zjistila, nic nepředepisuji...) Tuším že v posledním rozhovoru v časopise Meduňka s panem Zentrichem se tento bylinář jen letmo o adaptogenních rostlinách zmínil.

Měla bych ale recept na kopřivovou sůl: perfektně usušené kopřivy dám do mixéru (pozor trochu se práší), asi za 3-5 minut mi na dně zůstane prášek jak zelený čaj mačča na čajový obřad, pak tento prášek smíchám se suchou jemnou keltskou solí a mám čím přisolovat..

------------------------------------------------------------------------------------------

Z knihy Nourishing Traditions:.

Mezi mnohými velice zajímavými informacemi, které poskytl dr. Roming [když jsem navštívil Eskymáky], byla fakta, jež zapadala dobře do moderního obrazu spojení moderních degenerativních procesů s modernizací. Prohlásil, že za třicet šest let jeho kontaktu s těmito lidmi nikdy neviděl jediný případ zhoubného onemocnění mezi skutečně primitivními Eskymáky a Indiány, třeba k tomu často dochází, když se modernizují. Zjistil také, že k akutním chirurgickým problémům, které si vyžadují operaci vnitřních orgánů, jako je žlučník, ledviny, žaludek a slepé střevo, nedocházívá, ale jde o velmi běžné problémy mezi modernizovanými Eskymáky a Indiány. Na základě své zkušenosti, kdy se setkal s mnohými modernizovanými Eskymáky a Indiány zasaženými tuberkulózou, která měla tendenci dál postupovat a být nakonec smrtelná, pokud paicenti zůstávali na modernízovaných životních podmínkách, posílá je nyní zase, je-li to možné, zpátky do primitivních podmínek a k primitivní stravě, za nichž je úmrtnost mnohem nižší než za moderních podmínek. Ve skutečnosti hlásil, že velká většina postižených se zotaví na primitivním druhu výživy. Weston Price, DDS Nutrition and Physical Degeneration

Nedostatek pyridoxinu neboli vitamínu B6 je v Americe velmi rozšířen částečně proto, že náš tradiční zdroj tohoto vitamínu citlivého na zahřívání – syrové mléko – se již v obchodě neprodává. Chce to určitou odvahu ke konzumaci nejlepšího zdroje vitamínu B6 – syrových jater. Takže jedinými jistými dostupnými zdroji B6 zůstávají pro většinu Američanů syrové mléko, maso a ryby. Když chybí vitamín B6, cesty pro využití vitamínu B1 a B2 mohou být méně efektivní a vede to k rozšířeným symptomům nedostatku vitamínu B. Nedostatek vitamínu B6 je spojen s cukrovkou, srdečním onemocněním, nervovými poruchami, syndromem karpálního tunelu, PMS, ranní nevolností, těhotenskou toxemií,selháním ledvin, alkoholismem, astmatem, srpkovitou chudokrevností a rakovinou. Doplňky vitamínu B6 se ukázaly být velmi účinné v předcházení sleposti u diabetiků. Američané by byli moudří, pokud by často do stravy zařazovali syrové maso nebo ryby, aby se těmto vyčerpávajícím stavům vyhnuli. SWF Nutrition and Physical Degeneration

Jak Weston Price, tak Francis Pottenger přesně předpověděli, že západní člověk si vyvině více a více nemocí, jelikož nahradil živočišné tuky rostlinnými oleji a že rozmnožování bude stále těžší. Podle některých odhadů je 25 procent amerických párů neplodných, což je stav, který přivede populační redukcionisty k záchvatu škodolibého smíchu, stav, který ale způsobuje nevypovězenou bolest v srdcích miliónům jednotlivců. Léčba neplodnosti je problematická, bolestná a nákladná ve srovnání k primitivnímu receptu: víc živočišných tuků. Nasty, Brutish and Short?

Třebaže je vitamín B12 potřebný jen ve velmi malém množství, je to živina, díky které stojí život za žití. Nedostatek se může projevit jako deprese coby peklo zaživa, roztroušená skleróza, demence a psychiatrické poruchy, jako je obsesivně-kompulzivní chování a manio-deprese, nemluvě o život ohrožující anémii, rakovinu a srdeční chorobu. Mnoho případů diagnostikovaných jako Alzheimerova choroba jsou ve skutečnosti výsledkem nedostatečného vitamínu B12. Mezi první známky nedostatku patří únava, třes v rukách a chodidlech, poruchy spánku a tendence iracionálnímu hněvu.Využitelný vitamín B12 se nachází jedině v živočišných produktech. Je vstřebán díky složitému procesu, do kterého patří “vnitřní faktor”, jenž je vyměšován parietálními buňkami v žaludku. Nedostatek se nejpravděpodobněji projeví u vegetariánů, kteří nekonzumují živočišné produkty a u starých lidí a těch, kteří mají nedostatek kyseliny hydrochlorové nebo pankreatických enzymů, kteří nemohou vytvářet nebo využívat vnitřní faktor.B12 je učiněn nevyužitelným pasterizací, což je důvod proč je tolik pro vegetariány důležité, aby používali syrové mléčné výrobky. Skupiny vegetariánů se bohužel rozhodly pro sójové výrobky, než pro lobby za přístup k syrovým mléčným produktům jako náboženské právo. Nebylo by lepší místo všeobecného testování sérového cholesterolu dělat pravidělné testy u všech dospělých na stav vitamínu B12? V prvních stádiích nedostatku mohou být symptomy odvráceny doplňky tohoto vitamínu ve formě, která je snadno vstřebatelná. V pozdějších stádiích nedostatku je neurologické poškozění nezvratné. SWF (Pozn. překl. Nevím proč, ale pořád kolují v médiích některé mýty ohledně vitamínu B12, které mě sice mrzí, ale neděsí u lidí, kteří se obětují a ze šlechetných důvodů žijí vegansky a nebudou zakládat rodiny. Obavu mám u mladých lidí, kteří chtějí mít jednou děti. Přeji si, aby každé dítě se narodilo zdravé a vyrůstalo na optimální stravě, více o vitamínu B12 třeba v angličtině zde http://veganhealth.org/articles/everyvegan   a v češtině tady http://vitaminb12bereteho.wordpress.com/ Lierre Keith napsala zpověď, tedy knihu o své dvacetileté zkušenosti s veganskou stravou, a přitom tak dobře původně míněnou. Je to ekoložka, radikální feministka a aktivistka v oblasti jídla. Její kniha se jmenuje Vegetariánský mýtus: Jídlo, spravedlnost a udržitelnost)

Kniha  Vegetariánský mýtus.Jídlo, spravedlnost a udržitelnost od ženy, která byla 20 let vegankou...

http://youtu.be/rNON5iNf07o

Pokusy s krmením zvířat ukazují, že dochází k mnohým změnám kromě růstu kostí, když se používají vařené potraviny. Jedna velká studie, do které spadalo 900 koček a která trvala přes 10 let, byla učiněna F. M Pottengerem, jr., MD. Kočky, které dostávaly syrovou stravu a syrové mléko se normálně rozmnožovaly z jedne generace na druhou. Všechna koťata měla stejnou dobrou kostní strukturu, mohla se starat o mladé, byla odolná proti infekcím a parazitům a chovala se předvídatelně. Z pokolení na pokolení si udržovala pravidelný široký obličej s odpovídajícími nosními dutinami, širokými zubními oblouky a pravidelným chrupem s pevnými růžovými membránami a žádnou známkou infekce.

Na kočky, které dostávaly vařené jídlo, byl docela jiný pohled. Potratovost byla asi 25 procent u první generace a asi 70 procent u druhé generace.Porody byly těžké, mnoho koček umíralo při porodu. Vysoká byla úmrtnost koťat, často kvůli tomu, že matka neměla mléko, nebo protože koťata byla příliš slabá na kojení. Koťata neměla homogenitu oněch koček, které byly krmeny syrovou stravou. Místo toho mělo každé kotě jinou kosterní podobu.

U druhé generace měla koťata nepravidelnosti lebky a delší, uzží obličej, zuby se neprořezávaly v pravidelnou dobu a vyvinuly se nemoci dásní. U čtvrté generace byly kosti velmi slabé a jejich struktura sotva stačila na to, aby držela lebku pohromadě. Zuby byly menší a nepravidelnější. Zdraví matek stále upadalo, umíraly na nějaké nejasné vyčerpání tkání asi tři měsíce po porodu.

Kočky na vařené stravě byly podrážděné, samice byly nebezpečné při nakládání s nimi, samci byli poddajnější, až neagresivní. Sexuální zájem byl ochablý nebo preverzní a kožní léze, alergie a střevní parazity se stále zhoršovaly z jedné generace na další. Objevil se zápal plic, průjem, osteomyelitida (zánět kostní dřeně, pozn. překl.), artritida a mnoho jiných degenerativních stavů, jaké jsou známé v lidském lékařství. Koťata z třetí generace byla tak zdegenerována, že žádné nepřežilo šest měsíců, čimž ukončily rod.

Výsledky Pottengerových experimentů s kočkami jsou často mylně interpretovány.Neznamenají to, že by lidé měli jíst jedině syrovou stravu – lidé nejsou kočky. Část stravy byla vařena u všech zdravých skupin, které Price studoval. (Mléčné produkty ale byly téměř vždycky konzumovány syrové.) Objevy Pottengera musejí být viděny v kontextu Priceova výzkumu a dají se vyložit následovně: Když lidská strava vytváří “obličejové deformace” - progresivní zužování obličeje a přetěsnání zubů – vyhynutí nastává, pokud ve této stravě pokračujeme několik generací. Ona implikace pro západní civilizaci – tím, že je posedlá rafinovanými a silně slazenými obchodními potravinami a nízkotučnými produkty – je hluboká. Ancient Dietary Wisdom for Tomorrow"s Children

Při ohledání mrtvoly se u samic krmených vařeným masem zjistila atrofie vaječníků a městnání krve v děloze a u samci se ukázalo, že se jim nevyvinulo aktivní sperma. Orgány vykazovaly známky degenerativního onemocnění. Kosti byly delší, ale měly menší průměr a bylo v nich méně vápníku. U třetí generace měly některé kosti měkké jako gumu – pravý stav osteogeneze. Emory W. Thurston, PhD Nutrition for Tots to Teen [Výživa od škvrňat po náctileté]

Pokud jde o člověka, nedostatečný příjem určitých živin může vést k tomu, že ženy méně pravděpodobněji otěhotní. Hodně bádání odhaluje, že nedostatečný příjem vitamínu B6 (pyridoxinu) může snížit šanci na početí...Někdy antikoncepční pilulky snižují množství dostupného vitamínu B6, takže ženy, které přeruší tyto ústní pilulky proti početí často nemohou otěhotnět dřív než po roce po přerušení. Poté podle jedné studie 98 procent z těch, které braly pravidelně vitamín B6 znovu dostaly normální menstruaci a otěhotněly do čtyřech měsíců. Bolestnou komplikací, která často přichází s nedostatkem vitamínu B6 je premenstruační syndrom, který by také mohl sloužit jako ukazatel toho, proč některé ženy nemohou počít. James F. Scheer Health Freedom New

Striktní vegetariánské ženy, které kojí své miminko, je mohou vystavovat možnému dlouhodobému poškození mozku.

Tak ukazují objevy badatelského týmu složenému z vědců z Univerzity Cincinnati, Hardvardské školy veřejného zdraví, Univerzity Vanderbilt a Brandeis.

Často tyto ženy jedí mořskou zeleninu, tempeh, miso a tamari, které teoreticky obsahují adekvátní množství vitamínu B12, a tyto ženy věří, že plně dodají tělu potřebný vitamín B12. Jenže...testy ukazují, že jedinci, kteří pozřeli takové produkty, nevykazují žádné zvýšení krevních hladin vitamínu B12.

Podobná studie holandských biochemiků ukázala, že požité prudukty z mořských řas nespravily u kojenců nedostatek vitamínu B12. Ani spirulina, mikrořasa. A vědci se stále snaží porozumět tomu proč ne.

Obě vědecké skupiny zjistily také nedostatečnou krevní hladinu vitamínu B12 u dospělých vegetariánů. Polovina testovaných účastníků mělo hladiny tohoto vitamínu nízké a u jedne čtvrtiny byla krajně nízká.

Holandští badatelé zjistili, že miminka mnohých vegetariánských žen mají abnormální červené krvinky a opožděné motorické dovednosti a pomalý růst ve srovnání s kontrolní skupinou miminek.

Nejlepší zdroje vitamínu B12? Játra, sardinky, makrela, sleď, losos, jehněčí, švýcarský sýr, vajíčka, treska, hovězí, modrý sýr, halibut, hřebenatky, tvaroh, kuřecí a mléko. James F. Scheer Health Fredom News

Mnoho lidí hlásilo, že zmizela řada symptomů a že se jim zvýšila vitalita během dní, kdy zařadili do stravy syrové maso, ryby nebo mléko. Pozorovatelé Eskymáků hlásí, že když tito lidé trpí srdeční chorobou, diabetem nebo jinými problémy spojenými se svou přijatou západní stravou, bez rozdílu zažívají naprosté vyléčení, když se vrátí ke své rodné stravě obsahující velké množství syrového masa a ryb. Kolik ve smyslu syrových živočišných produktů by měla strava obsahovat? Odpověď se liší podle jednotlivce. Některému se bude dařit na stravě, v níž jsou téměř veškeré maso a ryby syrové, jiní zjistí, že vařené maso tráví snáze . Pro většinu z nás dodá kombinace syrových I vařených živočišných potravin ty nejlepší trvalé výsledky. SWF