V knížce Vyživující tradice samozřejmě nesmí chybět původní recept na pravý staroruský kvas, tedy nápoj, který je na hony vzdálen "kvasu", který je průmyslově vyráběn ruskou či ukrajinskou firmou, jejíž hlavním investorem je Coca-cola. Nepoužije se  žádný rafinovaný bílý cukr - i kdyby se měl jako v konbuche přeměnit na blahodárné kyseliny či přidát dodatečně po vykvašení jen tak na chuť-vždyť kde by ho ruský mužík vzal? (měl jen med, ovoce a slad) Je to nápoj "živý" s našimi kamarády laktobacily, nepasterovaný- plný enzymů šetřících náš zažívací systém.  Jako aromatická přísada se používá pravé ovoce s obsahem přirozených cukrů v kontextu všech dalších složek ovoce.

KVAS

na cca 2 l

4-5 plátků celozrnného kváskového chleba (předpokládám, že přednost měla konzumace chleba, ale když uschl, tak byl takto využit, a dočetla jsem se v Molochovecké, která je v ruštině dostupná online, že často použili jen režnou mouku, vodu a slad)

V době Lenina zakázaná kuchařka pro vyšší a střední vrstvy Dárek pro mladé hospodyňkyПодарок молодым хозяйкам, vyšlo anglicky, ruská verze již dostupná na internetu.

2 l filtrované vody

57 g syrovátky (musí být syrová, jejíž laktobacily jsou dobrým starterem, ale pokud použiju třeba 10 lžíc kvásku (ten na pečení chleba) místo suchého chleba a syrovátky, tak ten je plný laktobacilů, které se do něho dostaly ze vzduchu či syrového mléka či syrovátky, takže syrová nepasterovaná syrovátka do receptu se lžicemi kvásku není nutná, pozn. překl.)

20 g mořské soli

10 g rozinky (použila jsem místo nich sušené švestky)

2 jablka, oloupaná a nakrájená

     Dejte chléb do teplé trouby, až se usuší. Vložte ho do velké mísy. Přiveďte vodu k varu a přelijte jím chléb. Nechte vychladnout, než přidáte sůl a syrovátku. (To ať si neusmrtíme kamarády, pozn. překl.) Přikryjte látkou a ponechte při pokojové teplotě na 2-3 dny. Odstraňte chléb a přeceďte do 2l nádoby. Přidejte rozinky a jablka, dobře utěsněte a uskladnětě v lednici na zhruba 1 měsíc před pitím. Kvas je hotový, když ovoce plave nahoře- je to znamení, že se udělal dostatek kyseliny mléčné.

Až tedy za měsíc sem mohu připsát hlášení, jak kvas dopadl. VD (Dopadl dobře, jablka plavala nahoře, bublalo to, ale bylo ho málo)

Silvestrovi je to jedno...