Moz-screenshot-20

   

Moz-screenshot-23



cca 1 kg čerstvých loupaných dýňových semen
30 g mořské soli
1 lžička kajenského pepře (volitelné)
filtrovaná voda

Tento recept napodobuje zvyk Aztéků namáčet semínka ve slaném nálevu. Poté je nechávají uschnout na horkém slunci. Pepitas jedli celé, nebo namletá v jídle.
     Rozpusťte sůl  ve vodě a přidejte do ní dýňová semínka a kajenský pepř. Nechejte to na teplém místě alespoň 7 hodin nebo přes noc. Nechte vodu odtéct v cedníku a rozložte na nerezový pekář.  Vložte ho do teplé trouby (ne víc než 60 st. C) na asi 12 hodin nebo přes noc, občas je obraťte, dokud nejsou zcela suchá a křupavá. Uschovejte ve vzduchotěsné nádobě
. Přeloženo z knihy Výživné tradice, str. 513.

Moz-screenshot-19

  Na sušičce jsem nastavila teplotu mezi 135 a 155 st. F. Jistě bude stát za pokus jednou udělat "jerky", tedy sušené slané masové lupínky, které se konzervují sušením na 68 st. C.

Přeloženo z knihy Výživné tradice, str. 513

Pozn. překl.: Recept jsem vyzkoušela bez kajenského pepře a s menší dávkou dýní (neloupaných) v množství na jedno plato v el. sušičce, kterou jsem použila místo trouby. Zároveň se sušily i šípky. Myslíím, že jde o zabití dvou much jednou ranou: semínka jsou namáčena, takže jsou stravitelnější a živiny využitelnější (včetně zinku) a vysušení dýní spolu se solí je jistě dlouho uchová. Příště bych použila méně soli a raději přidala pikantní koření. Dýně jsem zakoupila ve větším množství z bezobalového obchůdku panpekar.cz

Moz-screenshot-22


Semínky jsem třeba posypala dušenou dýni s česnekem, římským kmínem a smetanou, která je jednou z příloh na barevném taliři podzimní hojnosti. Mimochodem červená řepa je sice syrová, ale kvašená s česnekem v syrovátce a keltské soli, v bramborové kaši je samozřejmě domácí syrové máslo, na měkkém sýru jsou poslední lístečky čestvé bazalky.  Vařené jídlo (dýně a brambory) je tak vyrovnáno trochou stravy syrové (bylinky, nepasterovaný sýr a kvašená červená řepa)

Moz-screenshot-18
Moz-screenshot-21