Pepitas (Křupavá dýňová semínka)
cca 1 kg čerstvých loupaných dýňových semen
30 g mořské soli
1 lžička kajenského pepře (volitelné)
filtrovaná voda
Rozpusťte sůl ve vodě a přidejte do ní dýňová semínka a kajenský pepř. Nechejte to na teplém místě alespoň 7 hodin nebo přes noc. Nechte vodu odtéct v cedníku a rozložte na nerezový pekář. Vložte ho do teplé trouby (ne víc než 60 st. C) na asi 12 hodin nebo přes noc, občas je obraťte, dokud nejsou zcela suchá a křupavá. Uschovejte ve vzduchotěsné nádobě. Přeloženo z knihy Výživné tradice, str. 513.
Na sušičce jsem nastavila teplotu mezi 135 a 155 st. F. Jistě bude stát za pokus jednou udělat "jerky", tedy sušené slané masové lupínky, které se konzervují sušením na 68 st. C.
Semínky jsem třeba posypala dušenou dýni s česnekem, římským kmínem a smetanou, která je jednou z příloh na barevném taliři podzimní hojnosti. Mimochodem červená řepa je sice syrová, ale kvašená s česnekem v syrovátce a keltské soli, v bramborové kaši je samozřejmě domácí syrové máslo, na měkkém sýru jsou poslední lístečky čestvé bazalky. Vařené jídlo (dýně a brambory) je tak vyrovnáno trochou stravy syrové (bylinky, nepasterovaný sýr a kvašená červená řepa)