"Myslím, že v dnešním starém unaveném světě, kdy televize vysílá jednu kravinu za druhou, je filmů, jako je tento, velmi zapotřebí. Pro chovatele dobytka by měl být povinný." (Václav Bořánek, Horseman: zpátky na venkov, č. 6. 2012)

"

Templegrandin

Temple ve stroji na pevné objetí - všimla si, že krávy se v něm zklidní. Temple ve stroji na pevné objetí - všimla si, že krávy se v něm zklidní.

Temple Grandinová, působivý film, 5 hvězdiček, mimořádný výkon herečky, doporučuju. Co víc napsat? Temple Grandinová (* 1947), profesorka přírodních věd, autistka, aktivistka ve zvířecím welfare, objevitelka "stroje na uklidnění" (hug-box), tedy na jakési uklidnění pevným objetím (?), co má skvělou vizuální paměť na detaily,fyzická degenerace obecně, špatné stravování (zelené jello?), autismus, nepochopení i pochopení okolí. To všechno ještě v kontextu chovu skotu.

Legenda, co pomohla vylepšit způsob, jakým se především na jatkách v USA, Austrálií a jiných zemích nahání skot k porážce. A to díky své autistické úzkostnosti a citlivosti na barvy, zvuky, pachy, změny - stačilo, aby vítr odvál nápis ze dveří, že je za nimi její pokoj This is Temple"s room, a ztratila půdu pod nohama, svět se jí zhroutil.

Pomohla zlepšit svět jatek díky zvlášť vyvinutému technickému myšlení v obrazech, svému studiu, ale i díky své bojovnosti a boji s mužským světem jatek. Připomenu varlaty pomazané přední sklo auta, jednou se i sama vyválela v bahnu a pošpinila své auto, aby se na jatka coby "chlap" inkognito dostala. Zhumanizovala svět jatek napodobením přirozeného pohybu skotu, vcítěním se do něho a jeho prožitků.  Nepřála bych si, aby mi břicho rozpáral nějaký lev. Daleko raději bych umřela ve správně vyprojektovaných jatkách...Příroda, ta je krutá, ale my nemusíme být." templeContemplating

Zhumanizovala také postoje normálních lidí vůči autistům - ve filmu nechybí i jeden moment z dějin této nemoci, kdy jistí pseudovědci přišli s obviňujícím a matku ještě více trestajícím názorem, a sice, že matka dítě vlastně nechtěla a ono se cítí jako lidé v koncentračním táboře - šílené oči lidí uzavřených do sebe.TempleGrandinFilm

 

Ještě malá obecná poznámka:

TempleGrandin Temple Gardin, PhD

Domnívám se, že je ze strany společnosti vůči autistům třeba hledat vyváženost : je třeba je chápat, respektovat, milovat, ale současně nedávat nepřiměřenou energii a čas do obdivování jejich  jednostranně rozvinutých schopností (někdy se mi jevícími jako únik), které pro někoho mohou být cirkusovou zábavou, ale do pochopení jejich nemoci a jejich světa a především do  prevence autismu. Ne každý autistický vědec by totiž možná řídil Zemi tím správným směrem, jako to dokázala v oblasti jatek Temple Gardinová. Dost možná, že jisté náznaky autismu dnes již vědci, jejichž objevy používáme, nesou, a vedou nás do slepé uličky.

Jediná malá, a přece zásadní škoda u filmu tedy je, že stále se v něm nehovoří o důležitosti zdravé střevní mikroflory, zejména do věku 5 let, bez ní nedostaneme do těla živiny i ze sebelepšího jídla, o dietě GAPS dr. Natashi Campbell MacBride, o stravě, která léčí naše útroby, o prevenci. Snad protože současně GAPS dieta není politicky korektní (na rozdíl od hesla, že veganství a vegetariánství zachrání Vaše srdce i planetu), stejně jako není prestižní chovat slepice a zvíře na maso a pro hnůj. Přitom fyzická degenerace z nesprávného stravování jako taková, nejen autismus, je patrná na skutečné celé postavě stále žijící Tample Gardin, která dle wikipedie stále bere antidepresiva, ale místo stroje se již snad nechává objímat lidmi.

 

 

 

Tento časopis přináší kromě jiného tipy na kvalitní filmy s venkovskou tématikou, bez něho bych film Temple Grandinová asi neobjevila... Tento časopis přináší kromě jiného tipy na kvalitní filmy s venkovskou tématikou, bez něho bych film Temple Grandinová asi neobjevila...

 

 

 

 

 

http://youtu.be/cpkN0JdXRpM