...na to, co se v zimě děje na statku. To by znamenalo příliš toho hlavně po ránu neuvidět, protože vnější okna nám mráz pomaloval  mrazivými květy, které vypadají jako mořské korály. Teploty v posledních dnech skutečně klesly k - 20 st. C.

Dnes ráno -17,5 st. C (display Smart Weather- muži rádi mají vše pod kontrolou, a tak máme  minimeteorologickou stanici na střeše stodoly  proto, abychom věděli, odkud na nás foukne a kolik ml srážek na nás spadne, až vyjdeme z domu ven...)

Kocouři se derou dovnitř, pes leží v kotelně a hlídá oheň...

První bude pít Nouki...

Slepice přestaly úplně snášet vajíčka. Brikety trusu z oslíka se proměnily v tvrdé oblé kameny...Až do posledka byly koně s oslíkem přes bezvětrné jasné noci venku ve výběhu, narostla jim všem hustší a delší srst.

Takto se tvářila Jasmína poté, co dostala česnek na případné (?) parazity...

Mísa plná ledu

Nejzajímavější bývá v zimě vždy jejich napájení, protože  jim musíme, jsou-li na venku nosit v kyblíkách vodu a nalévat ji do jejich velké plastové nádoby a pokud možno jen v takovém množství, kolik vypijou, jinak by to, co by nevypili,  zmrzlo a postupně by namrzaly další a další vrstvy vody a  nádoba by vypadala jako ta na dvoře, jejíž obsah dešťové vody  jsme nevylili.

Produkce mléka klesla (ale nijak dramaticky), třebaže je kráva na zimu ustájena a přímo na venku noci ani dny s koňmi teď netráví. Když jsem ze sklepa vynesla hrnec s pokladem - s námi obzvlášť ceněným letním přepuštěným a neprůmyslově vyprodukovaným máslem, abych z něho udělala kokosovo karobové bonbóny, znovu jsem se divila, že je jeho barva o tolik sytější než barva lednového ghí.

Ghí z června "11 (vlevo) a ledna "12 (napravo)

Slunce a čerstvá rychle rostoucí tráva na jaře a na podzim dělá z másla své.

Zimní krém na pleť: 50% extra pan. oliv.olej +letní ghí+lžička včelího vosku a pár kapek masážního oleje s arnikou zn. Weleda

Máslo (od starého plemene Jersey), a obzvlášť to letní, je moc důležitým přirozeným zdrojem vitamínů A, D a K2 (živočišný K- důležitý pro vývin obličeje dětí, kostí a zubů, na plodnost atd.), které fungují synergicky - to proto se jimi z másla člověk nemůže předávkovat. Kvalitní máselný tuk je důležitý i pro úspěšné hubnutí - je to totiž především kvalita, nikoliv kalorie, co se počítá. Mýtus ohledně počítání kalorií při hubnutí vyvrací např. i  další kniha Fallonové a Enigové, PhD s názvem Jezte tuky, zhoďte tuky (Eat fat, Lose Fat).

Švadlenka

Králíčka jsme udělali z látek a surové vlny, ofinu má z koňských žíní

 

V kuchyni v nové flanelové zástěrce

 

Taková ještě byla "zima" na nový rok a brzy se nám a všem zvířátkům jistě zase vrátí...