Borsc s masem, zelatinou, kysanou syrovou smetanou a kvasenou cervenou repou

Photo_dec_13_3_12_50_pm
Photo_dec_14_8_48_34_pm
Photo_dec_14_8_52_18_pm

V jedné knížce o skladování zeleniny jsem náhodou našla americký recept s názvem Hospodářova zimní polévka (Farmer"s Winter Soup). Velice se podobal receptu na boršč, akorát se lišil v tom, že nakonec se do polévky nedávala smetana, ale jogurt, a přidával se do ní tuřín a rajčatový protlak. Ráda si dám takovou polévku i v létě, ale vývary obecně je asi ekonomičtější, žijete-li na venkově a topíte v kamnech, dělat v zimě, kdy se na plotně může vývar z kostí a masa dlouho mírně vařit. Také děti oceňují boršč - velmi je baví sledovat, jak se červená barva mění dorůžova po vmíchání smetany.

Potřebujeme:

 

vývar z kostí a masa (uchovávám do zásoby v ledničce, viz foto, na kterém je vývar z kůzlečích kostí, angl. broth nebo stock)
vavřínový list
2 kuličky nového koření
pepř

sůl

cibule
přepuštěné máslo
kořenová zelenina (celer... a hlavně nesmí chybět červená řepa, může být i fermentovaná v syrovátce)
brambory
kysané zelí
3 lžíce kvásku nebo celozrnné mouky, která byla ale přes noc namáčená, aby byla stravitelnější
česnek
jablečný ocet
smetana (může být i zakysaná)

Na másle osmažíme cibuli, kmín, přidáme nakrájenou zeleninu a povaříme vše ve vývaru, do něhož přidáme vodu, až je zelenina měkká, přidáme 3 lžíce kvásku na chleba (mívám ho hodně hustý), povaříme a nakonec přidáme do hrnce malou misku kysaného zelí a vařič vypnu. Dochutíme, přidáme lžíci octa a na talíř servírujeme s úsměvem a se smetanou (každému zvlášť) a krajícem chleba.