Photo_dec_29_9_16_45_am

Jen krátce: dostala se mi do rukou do češtiny přeložená kniha pediatra Roberta S. Mendelsohna Jak pečovat o zdraví dítěte...navzdory vašemu lékaři (Malvern, 2010) s předmluvou českého pediatra, který o ní hovoří jako o neobvyklé knížce  s ohledem na úzkoprsé poměry v našem zdravotnictví.

Nehodlám se zde podrobněji rozepisovat o dr. Mendelsohnově kritice lékařských fakult, které na předmět základy výživy nekladou důraz, a to už jen proto, že on sám nanejvýš odkazuje na některá jména z řad víceméně nutričních diktátorů. Za zmínku mi však stojí to, že autor v této knize píše v kapitole o nemoci mazových žláz (akné) o tom, co prohlásil dr. Jonathan Wright. (Ten píše sloupky pro časopis Prevention, přičemž jde o stejného dr. Wrighta, o němž se zmiňuje dr. Byrnes ve své recenzi, která je v tomto blogu k dispozici přeložená, v souvislosti s uznáváním práce zubaře Pricea.)

 "Dr. Wright...uvádí, že severokanadští Eskymáci neznali akné, dokud nepřešli od své "primitivní" stravy k civilizované. V tom okamžiku výskyt akné mezi těmito Eskymáky dosáhl téměř 100 %. Dr. Wright je pouze jedním z mnoha uznávaných lékařů, kteří věří, že při současné vysoké úrovni lékařského poznání je nutriční přístup jediným rozumným způsobem, jak se s nemocí vypořádat. ..." str. 128