Je konec února a ve sklepě máme ještě pár máslových srandovních dýní. Mají nejen sympatický tvar hrušky, ale jsou opravdu chutné. A zrovna v knize Vyživující tradice (Kuchařka pro děti) je z ní také recept na tzv. bisque /bisk/. Je to zkrátka krémová mixovaná polévka. Je hladká jako máslo a sama o sobě sladká.

Máslová dýně ve sklepě

INGREDIENCE

List s receptem z knihy Kuchařka pro děti

1 máslová dýně

Hruškový legrační tvar máslové dýně

2 šálky kostního vývaru

zakysaná smetana (já použila šlehačku z domácí nepasterizované smetany od rodinné krávy)

šťáva z jednoho citrónu

špetka pepře

½ čajové lžičky soli (používám hrubou keltskou)

POSTUP

Krok 1 Předehřejeme si troubu na cca 177 stupňů Celsia.

Krok 2 Rozkrojíme “hrušku” dýně podélně napůl. (Ještě předtím jsem dýni oloupala)

Rozkrojíme opatrně podélně

Krok 3 Do pekáče řezanou stranou položíme obě půlky dýně a podlijeme vodou (½ cm). Pečeme 1 hodinu.

Krok 4 Jakmile dýně vychladně na snesitelnou teplotu, lžící vyjmeme semínka. Pokud dýně nebyla oloupaná, vydlabeme z její slupky dužninu (slupka by byla moc tvrdá na konzumaci). Dužninu dáme do mixéru nebo rovnou do hrnce, v němž dužinu rozmixujeme přímo ponorným mixérem (já do hrnce vlila i zbytek vody z pekáče).

Krok 5 Stěrkou přendáme rozmixovanou dýni do hrnce a přidáme kostní vývar, sůl a pepř a vaříme asi 15 minut. (u mě bylo potřeba, aby se kostní rosol vůbec rozpustil). Poklice je nutná, protože hustý krém bublá a gejzír dýňového krému může vystřelit i mimo hrnec.

dýňový krém s rosolem (kostní vývar), po upečení a mixování
máslový bisque před dokončením osolíme keltskou solí

Krok 6 Po vypnutí sporáku krém dochutíme kyselou šťávou z citrónu (já dala jablečný ocet)

Servírujeme do misek nebo talířů a navrch přidáme lžíci zakysané smetany. Přikusovat můžeme kvasový chléb.

Hotový bisque

Pokud tedy ještě někde prodávají máslovou dýni, nebo uvažujete o jejím pěstování, určitě ji vyzkoušejte a ochutnejte třeba podle tohoto receptu.

Líheň s vajíčky od zlaté české kropenaté slepice