Ráda bych se podělila o další recept z knihy Vyživující tradice: Kuchařka pro děti. Měla jsem na ně velkou chuť. Výsledek předčil toto očekávání. Chutnaly moc a rozplývaly se na jazyku jako máslo. Šlo o šetrnou a pomalou úpravu fazolí.

Kdo chodí do práce, zřejmě si recept nechá na víkend. Nezabere příliš reálného času na přípravu (fazole se namáčejí samy), ale přece jen je lepší být doma, když je zapnutá trouba delší dobu na nižší teplotu. Ačkoliv luštěniny někdo považuje za “maso pro chudé”, mám za to, že dnes mohou být výživnější než kuřecí čtvrtky bez kůže a bez kostí za 30 Kč /1 kg.

Dobré strávení živin z fazolí začíná samozřejmě tím, že fazole namáčíme, ideálně s kapkou něčeho kyselého (citron, syrovátka, jablečný ocet), něco kyselého zřejmě může pomoci s lepším namáčením luštěnin tam, kde mají tzv. “tvrdou” vodu.

 

Ingredience

 

2 šálky suchých námořnických fazolí (navy beans), já použila bílé

1 cibule

1 polévková lžíce hořčice Dijon

1 čajová lžička mořské soli (já používám keltskou hrubou)

3 stroužky česneku

1 litr kostního vývaru nebo vody (je fajn si ho uvařit více najednou a zavařit nebo dát do mrazničky, ať šetříme čas)

¼ šálku javorového sirupu (já použila sušenou třtinovou šťávu, inflace nemá na její cenu zřejmě vliv)

2 polévkové lžíce jablečného octa

¼ šálku másla, sádla nebo kokosového oleje (samozřejmě může být i přepuštěné máslo, a to sádlo , když by bylo bio, tak by to bylo ideální, kokosový tuk sice není z českých kokosových palem, ale v jiných krajinách se užívá tradičně po staletí, což se nedá říci o rostlinných olejích z rostlin, co se pěstují ve střední Evropě)

¼ šálku melasy (sladidlo, které pokud zrovna není v kredenci, bych nahradila sušenou třtinovou šťávou nebo datlovou pastou)

sklenice rajčatového protlaku (200 ml)

 

Náčiní

 

zde je důležité mít kloudný ohnivzdorný kastrol či pekáč

POSTUP

 

Krok 1 Nejprve dáme do mísy (nejlépe sklo či nerez) fazole a zalijeme je dvojnásobným množstvím vody, než kolik je fazolí, klidně více, nabobtnají...

Krok 2 Do dřezu dáme cedník z kulatým podstavcem a fazole do něho slijeme, pak je propláchneme novou vodou.

Krok 3 Fazole dáme do kastrolu, přidáme vývar z kostí (ten můj je jak tuhý rosol, tak ho nařeďuji) a vodu. Fazole přivedeme k varu a odstraníme pěnu, která vystoupí na povrch.

Pěnovačka je nezbytná v kuchyni s vývary apod.

Krok 4 Oloupeme cibuli a česnek, nasekáme a přidáme je spolu se všemi ostatními surovinami do kastrolu a vše promícháme. (Neměla jsem po ruce melasu, tak jsem použila datlovou pastu)

fazole na plotně před troubou

Krok 5 když se pěna netvoří, kastrol přikryjeme poklicí (která nemá na sobě nic plastového) a strčíme ho do trouby zapnuté na 120 stupňů Celsia na 6 (!) hodin. Myslím, že tak dlouho jsem nic ještě nepekla, akorát krocana na Vánoce asi 4 hodiny.

Po 3 hodinách jsem kastrol vytáhla a podívala se, zda je v něm dost tekutiny (bylo), fazole znovu promíchala (ochutnala – byly trošku ještě tvrdé) a znovu dala zpět do trouby a obnovila na minutce 3 hodinový interval. K pečeným fazolím jsem uvařila mexickou rýži, před podáním do nich přidala trošku jablečného octa a soli a na talíř dala i kysané zelí.

 

Ačkoliv mám ráda luštěniny, jako je červená a zelená čočka, občas i cizrna, fazole jsou fazole.

 

Fazole jsou i dobrá strategická” potravina (uchovají se dlouho), na druhou stranu se v té dětské kuchařce píše: “ Suché fazole vydrží dlouho, ale čím čerstvější jsou, tím lepší budou po uvaření. Staré fazole se neuvaří rovnoměrně (některé budou tvrdé, zatímco jiné budou rozměklé)”.

Fazole jsou semínka, proto je třeba je správně upravit tak, aby byly co nejstravitelnější (oligosacharidy náš organismus nezvládá), a ideálně je konzumovat s obilovinami (chléb) a něčím kvašeným a případně kouskem něčeho z říše živočišných bílkovin (vejce, sýr, sardinka apod.), jak se píše v Kuchařce Vyživující tradice (pro dospělé). Já se řídila receptem z Kuchařky pro děti a vůbec nelituji jejich přípravy. 

 mexická rýže s klíčky ředkviček, pečené fazole, kvašené zelí
Vyživující tradice: Kuchařka pro děti. Více ke knize  zde.