Banánový chléb je v Kuchařce pro děti zařazen do kapitoly Namáčejte, kvaste a nakličujte, protože do celozrnné mouky se použil mléčně kvašený prostředek a těsto se nechalo 8 –24 hodin odpočívat. Chutná jako takový banánový perníček díky koření, jako je muškátový oříšek, skořice, hřebíček a zázvor.

Budete potřebovat tyto INGREDIENCE:

2 šálky (32 polévkových lžíc) celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky. Pokud si obilí nemelete doma sami, tak použijeme třeba kupovanou mouku z DM obchodu nebo jiného obchodu či regálu se zdravou výživou.

½ šálku kefíru, syrovátky, podmáslí nebo jogurtu

3 velmi zralé banány

½ šálku másla

¼ šálku sušené třtinové šťávy (Rapadura apod.)

2 vejce

½ čajové lžičky jedlé sody

½ čajové lžičky skořice

¼ čajové lžičky muškátového oříšku

¼ čajové lžičky zázvoru

špetka hřebíčku


 

POSTUP

1. Do mísy na míchání dáme mouku a kefír (co kdo má, já přidala i lžíci chlebového kvásku) a rozpuštěné máslo. Vše dobře promícháme (třeba dánskou metlou). Necháme přes noc, nebo přes celý den na 8 až 24 hodin v teple.

2. Po uplynutí dané doby přidáme do těsta zbylé ingredience (banány mačkáme vidličkou). Pořádně promícháme. Když jsem nakonec přidávala trochu sody, dělala jsem tak přes sítko, aby do těsta nespadly žádné hrudky sody. Takže jsem sodou těsto posypala. Těsto nakyne.

 

3. Vymažeme formu na chléb (nebo na srnčí hřbet) nebo použijeme pečící papír (lépe přilne, když formu pod ním pokapeme vodou). Těsto dáme z mísy do formy a tu dáme do trouby vyhřáté na cca 177 st. C. Minutku nastavíme na 60 minut.


 

Takovýto dezert podávám až po hlavní jídle (nesní se tak rychle), nenechávám ho někde na lince (sejde z očí, sejde z mysli, jinak platí -- co na očích, to na jazyku), i když myšky stejně všechno vyslídí…