Původní stránka z dětské knihy Kuchařka pro děti

Sloppy Joe z jednoho kastrolu (Pobryndaný Pepík z jednoho kastrolu) je recept z naší nové dětské tištěné kuchařky (Vyživující tradice -- Kuchařka pro děti) na levnou večeři či oběd. Jeho příprava zabere maximálně 1 hodinu, pokud již máte všechny ingredience. Množství by mělo vystačit pro 4 -- 6 člennou rodinu.

Sloppy joe je česky “pobryndaný Pepík" (Původ není úplně jasný, ale je to název baru či lokálu U Pobryndaného Pepy v Havaně, jak jsem psala v poznámce pod čarou v uvedené kuchařce, kam v době alkoholové prohibice ve 30. letech 20. století v USA údajně chodívaly holywoodské hvězdy, spisovatel Ernest Hemingway i mafiáni popít a najíst se).

V podstatě se jedná o velice chutný jednoduchý “nákyp” z chleba s máslem, na který se dá dušené mleté maso se zeleninou a celé se to zapeče v pekáči v troubě. Nahoru se to může přizdobit sýrem nebo je možné ho rozpustit (stravitelnější je ale nepasterizovaný). Mleté maso bývá nejen levnější, ale podle mně i výživově vyváženější než jen maso libové.

Na nákup či z domácích surovin budete potřebovat následující INGREDIENCE:

0,7 kg mletého masa (ideálně domácí hovězí či jehněčí z pastevního chovu, nebo čerstvě namletý ořez z řeznictví – neodpočíval jako malá porce ve velikánské plastové poloprázdné vaničce v supermarketu)

1 zelená zvonková paprika (já použila červenou, jistě ji lze nahradit nějakou domácí zavařenou nebo zmrazenou nebo aspoň špetkou sušené papriky)

2 stroužky česneku

1 šálek kečupu (kdybych neměla domácí s červenou řepou, použila bych obyčejný kupovaný rajčatový protlak)

1 šálek kostního vývaru (když už jste vařili kostní vývar do zásoby nebo jen na neděli ...)

1 polévková lžíce sádla, loje, ghí nebo kokosového oleje (kdo by si rád časem vypěstoval nějakou civilizační chorobu či příhodu, použije nějaký nejlépe rafinovaný rostlinný olej ze semen)

1 polévková lžíce hořčice Dijon (nebo ve hmoždíři utlučte pár semínek hořčičných semínek a orestujte je hned na začátku vaření na tuku)

1/2 čajové lžičky mořské soli (podle chuti či skutečného množství všech ingrediencí klidně i více, já s oblibou samozřejmě používám tu naši keltskou)

1/4 čajové lžičky pepře

8 plátků celozrnného kváskového chleba (pokud používáte kráječ jako já, tak asi 10 mm tlusté plátky)

1/2 šálku másla nebo ghí (já použila 1 velkou lžíci másla, které jsem měla ještě z loňského léta zmrazené)

strouhaný sýr (třeba nějaký čedar apod.)

 

POSTUP
 

Jako obvykle nakrájíme cibuli, nasekáme česnek, papriku a tuto zeleninu dáme společně s masem a tukem rovnou do pánve, mícháme, až maso nebude červené, ale pěkně osmažené. Přidáme pak vývar (zulc) a vaříme asi 10 minut na mírném plameni, aby se vyvařila tekutina (ne úplně, nějaký vývar v tom musí zůstat). Pak ještě přidáme kečup, případně hořčici, sůl a pepř, zamícháme.

Do skleněného (nemusí být skleněný) dáme rozpustit do trouby máslo nebo ghí, potom do něho nalámeme (já nakrájela na čtvrtky) plátky chleba, který jsem v tom másle pořádně vymáchala, aby se chléb máslem pokryl, aby ho nasál.

Nakonec jsem nahoru na ten chléb nakypala to dušené maso a minutku (časovač) zapla na 30 minut a troubu na asi 170 st. C.

Po vypnutí trouby můžeme nahoru ještě nasypat strouhaný nebo nasekaný sýr, kdo má rád, tak zapne ještě gril, aby se sýr rozpustil (ale ten sýr to moc nemá rád, zvláště jeho enzymy a bakterie se vysokých teplot bojí). Nabereme porci na talíř, případně k lepšímu trávení můžeme přidat na talíř kysané zelí nebo podat k pití trochu řepného kvasu, nebo pokrm pokapeme třeba syrovým jablečným octem, ve kterém se luhuje rozmarýna, a podáváme. 4--6členná rodina by se z množství tohoto pokrmu měla nasytit. Určitě je možné dát na dno pekáče nejen chléb, ale místo něho třeba na plátky nakrájené předvařené brambory nebo i rýži apod. Ale správný “Sloppy Joe” má mít chléb, protože je to levné jídlo. V podstatě se dává i místo hamburgeru a člověk se tímto jídlem snadno pobryndá.