Za jedno odpoledne jsem si nadělala několik malých chňapek, které ochrání kuchaře před horkým uchem nebo kovovým úchytem hrnce. Na horké pekáče z trouby bych raději volila tlustou rukavici.

 

 

Materiál:

 

 

3 půlkruhy (2x normální látka a 1x izolace) za látky, třeba ze starých zbytků vystřihneme půlkruh, ideálně by mělo jít o vzorovanou látku (pevnou aspoň jako na ubrus), ze které vystřihneme půlkruh z kružnice o průměru 22 cm a půlky poloměru o délce 11 cm. (Můžeme použít i poklici daného rozměru a rozstřihnout pak kružnici napůl. Tentýž půlkruh vystřihneme z jednobarevné látky stejné kvality. Jako izolační náplň jsem použila na radu pí prodavačky v obchodě s metráži obyčejnou klasickou hadru na podlahu (určitě novou). Údajně je to kompatibilní s bavlněnou tkaninou a nebude to po vyprání zlobit a krabatit se.

Proužek o délce 11 cm (buď si ho zvlášť ušijeme, nebo jen ustřihneme z delšího návinu).

Postup

 

Krok 1

Lícem nahoru přiložíme vzorovanou látku k „hadře“ a dokola sešijeme.

 

Krok 2

Potom oba půlkruhy prošijeme dle libosti stehy, které jsou od sebe přibližně 2 cm a potom napříč. Je možné použít i papírový proužek, aby stehy byly přesně od sebe, ale jistě to nikdo přeměřovat nebude.

Krok 3

Nahoře uprostřed rovné části půlkruhu přišijeme pásek pro úchytku, který přeložíme napůl do smyčky. Smyčka směřuje k obloučku. Úchytka zůstává potom skrytá, než se později vyklube…

 

Krok 4

Potom nahoru na látku se vzorkem přiložíme tu barevnou (já měla barevnou z obou stran stejnou) a přišijeme ji k barevné tkanině s „hadrou“ jen v oblasti obloučku.

 

 

Krok 5

Potom látky rozevřeme, dělají takovou „kapsu“ a obloučky k sobě přiložíme a tak, aby k sobě přiléhala část s hadrou a jednobarevná k jednobarevné, jak je zřejmě patrné z fotek, a jen je ručně sešijeme na jednom místě uprostřed, jde jen o takové pomocné přidržení.

 

Krok 6

Potom k sobě přišijeme zbytek, ale v jednobarevné části necháme asi 3 cm nesešité.

 

Krok 7

Po sešití touto dírkou všechno protáhneme. Bude to vypadat jak chuchvalec čehosi k vyhození, ale jakmile se podaří všechno protáhnout, v ruce nám zůstane hezká čepička trpaslíka s úchytem nahoře.

 

Krok 8

Dírka bude uvnitř klobouku a tu již můžeme zašít ručně.