MASOVÉ KOULE. U nás jsou masové koule o velikosti golfového míčku velice oblíbené, zejména s rajčatovou dýňovou omáčkou nebo dýňovým bisque, k tomu bývá podávána třeba dušená rýže, pečená dýně hokkaidó nebo máslová dýně nebo jen pár vařených či pařených brambor a salát z kysaného zelí a dušené červené řepy. Následující recept pochází z knihy Kuchařka pro děti. Učíme děti vařit jídla výživná a prověřená staletími, str. 179–180. Ano, i my dospělí podle ní vaříme, jsou to kreslené Vyživující tradice přepracované pro děti, aby samy dle knihy vařily.

 

 

lahodné koule s rajčatovo-dýňovou omáčkou
koule vložené do košíku na paření, pod poklicí se pěkně propaří

 

Mleté maso lze jinak koupit nejen v poloprázdných plastových krabičkách, ale je možné si ho nechat u řezníka čerstvě namlít (ořez) nebo koupit na internetu (scuk.cz), u farmáře, nebo si ho udělat doma po domácí porážce s různých odřezků.

 

Smažené a pak dušené koule, ve druhé části litinové pánve se dělají předvařené brambory

Ingredience (prý pro 6 porcí):

1 cibule

½ mletého hovězího nebo jehněčího (v obchodech to bývá napůl hovězí a vepřové, nebo na přání vám v podstatě namelou cokoliv, třeba i srdce)

1 šálek chlebové strouhanky

několik snítek petržele

1 čajová lžička mořské soli

½ čajové lžičky pepře

2 vejce

máslo nebo kokosový tuk (myslím, občas je asi lepší kokosový tuk než tuk od zvířat krmených šrotem, který bude proto zřejmě mít příliš mnoho omega 6 mastných kyselin)

½ šálku smetany

Náčiní

lžíce

nůž

skleněná mísa (třeba i jiný pekáč)

mísa na míchání

kuchyňský robot

krájecí prkno

Samozřejmě, že mohu použít přepuštěné máslo, sádlo, lůj a podle přání různé koření – čubrica (saturejka, chilli, pískavice) nebo jen kmín a pepř, nebo šalvěj, jindy kari masala, aby to pokaždé nebylo stejné. Někdy koule mohu upéci, já osobně často i dusím s tím, že je nejprve osmažím a pak podleji vodou a nejméně 30 minut dusím (v kuchyni u nás nechybí minutka – časovač), jindy jsem koule i pařila (inspirovaná nějakou Japonkou na Hokkaido, která ve strouhance obalované koule pařila v bambusovém pařáku). Po paření si je člověk může omastit dodatečně tukem, aniž by tento tuk zbytečně přepaloval.

 

Sally Fallon přepracovala svou kuchařku tak, aby z ní mohly vařit děti, je barevná, i ingredience jsou nakresleny.
Více ke knize (nahlédnout do knihy atd.) zde: https://kosimesnadno.cz/index.php?route=product/product&product_id=137
Stránka z kreslené Kuchařky pro děti

 

V knížce se dále píše k postupu toto:

Masové kuličky jsou oblíbeným jídlem po celém světě. Můžete je podávat v v polévce jako Italové nebo s brambory a zeleninou jako Holanďané. Můžete je upéct nebo osmažit na pánvi s trochou sádla nebo kokosového oleje. Můžete si je udělat opravdu výživné, když do nich přidáte játra, potravinu bohatou na vitamíny a minerály.

1. Troubu předehřejte na 177 °C.

2. Strouhanku připravíte tak, že zbytky kváskového chleba (např. kůrky z výroby krutonů) vložíte do kuchyňského robotu, dokud je nenamelete najemno. Strouhanku přendejte do mísy. Přidejte smetanu a promíchejte.

3. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na několik velkých kusů. Z petržele odstraňte silné stonky. Cibuli a petrželku vložte do kuchyňského robotu a několikrát pulzujte, dokud je nenasekáte najemno. Přeneste cibuli a petržel do mísy na míchání.

4. Játra rozemelte v kuchyňském robotu a přidejte je do mísy.

5. Přidejte mleté hovězí maso, vejce, sůl a pepř a vše promíchejte lžící nebo rukama.

6. Máslem vymažte vnitřek skleněného pekáče.

7. Z masové směsi vytvarujte rukama kuličky o velikosti golfového míčku. Kuličky vložte do zapékací misky.

8. Masové koule pečte v troubě 30 minut. Poté koule otočte a pečte dalších 30 minut. Podávejte s kečupem nebo rajčatovou omáčkou

(Moje malá poznámka: pokud se směs při dělání kuliček lepí na ruce, spraví to občasné namáčení ruk do předem připravené misky s vodou.)

VYZKOUŠEJTE! DOBROU CHUŤ!

p.s.V zimě vyhládne...

Cesta u zasněženého oploceného sadu za statkem

 

na předsilvestrovském výletě podél Dolanského potoka blízko Nových Hradů, drak je z pískovce

 

otužilý porek