Já: Neile, chtěl by jsi chleba s máslem, medem a skořicí, nebo chleba s krůtím sádlem a játrovou paštikou z jater našeho býka?

Neil: Obojí.

 

Všem přátelům a příznivcům vaření, hospodaření i kosení přeji v novém roce 2024 pevné zdraví a dobrou výživu těla i duše!

 

Husy přes zimu krmíme namáčeným šrotem a suchým senem, které štibrají...

 

Doufám, že nejen plánujete, čeho chcete letos dosáhnout, co změnit, co se naučit, ale také nezapomínáte a vzpomínáte na to, co jste všechno zvládli v loňském roce a za co jste vděční. Možná neradi čistíte sporák nebo troubu, ale jste jako já vděční, že vaříte královsky výživná jídla. Možná vás mrzí, že lidé ve Vašem okolí mají různé zdravotní problémy a nevidí souvislost těchto problémů s jídlem. Průmyslové jídlo není jed, který když pozřeme, tak padneme k zemi. Působí pomaleji po kapkách, pomaličku se propracováváme k civilizačním nemocem. Spousta z nás dělá pro zdraví třeba 2 kroky vpřed, ale v jiném ohledu zase 3 kroky zpátky, takže vlastně nevidíme, co nám škodí a co nám prospívá. Je to právě kniha pana zubaře, ale i poznatky Sally Fallon Morellové, která mi osobně dává takový náhled z orlí perspektivy na vše, co tu dělo a děje. Informace zde tedy jsou, ne každý je ale vidí. Kdo je nevidí a je to s ním marné, marné … Sally už několikrát zopakovala, že není v našich silách měnit druhé, průmysl, ale že každý z nás jako spotřebitel má možnost měnit věci u sebe a že je třeba se smířit s tím, že jde o „přežití moudrých“. Když se jí někdo zeptat, co by hypoteticky udělala, kdyby měla moc diktátora, řekla, že by zavřela podniky na výrobu jedlých olejů. Jsou ale lidé, kteří volají po krocích na snížení výskytu rakoviny v podobě preventivních prohlídek u lékařů, ale současně dostanou další dotace pro své podnikání – ve výrobě jedlých olejů.

 

Na rakovinu zemře každý den 70 až 75 lidí...Musíme - nechci říkat vystrašit - ale trochu vystrašit naše lidi, jak nás vystrašil ten vir. Ale je třeba je edukovat, aby lidi mysleli na prevenci.“

 

Po takové zodpovědnosti občanů může volat i lékař s třemi bradami. Informaci a dobrých rad na všechno je tolik a všichni všeho vědí, že by člověk potřeboval 5 rad, jak se z toho nezbláznit. Tak jako u všechno, asi nejlepší je zlatá střední cesta. Pomáhat, i odpočívat, ale vědět, kdy přestat – pracovat, ale i odpočívat a zvednout zadek. Plánovat a dělat předsevzetí, ale zároveň být vděčný za vše, co člověk udělat, zvládl, dotáhl do konce v minulém roce.

Je pro mě až bolestné tvrdit, že tak kvalitní živočišné produkty, jaké jedli domorodci, které zkoumal, se těžce shánějí, a že z těchto důvodů, jsme si pořídili slepici a krávu Jersey. A z těchto důvodů jsem zatím ani nezaložila pobočku Nadace Westona A. Pricea v ČR, protože netuším, kterou farmu bych pro spotřebitele na ní doporučila. Přesto má smysl (alespoň politicky, když už ne výživově) poptávat produkty, jako jsou vejce, máslo, mléko, od lokálních farmářů, případně se poptávat po produktech z pastevního chovu, protože se o nich alespoň bude šířit nějaké povědomí. V určitém momentu ne každý je v životní situaci, kdy si může tyto věci sám produkovat, ale vždy může dělat malinkaté krůčky směrem ke zlepšení výživy své a svých dětí. Jak marné rozumovat o reformách v té či oné oblasti, když nám chybí základní porozumění o zdravé stravě. Představa zlepšení je pak utopická, marná, falešná. Možná jste si všimli, jak přibývá poznatků, třeba o takovém faktoru X (vit. K2 MK-4), jak je důležitý nejen pro to, aby se lidstvu nezužovaly zubní oblouky a pánev, ale měli i zdravé stěny cév, kosti, byli plodní i se vyhnuli nemocem očí. Ne každý minerál či vitamín v potravině, je i stravitelný či aktivní. V tucích rozpustné vitamíny jsou hlavně v játrech a sádle ptáků, jako jsou husy, kachny, a v másle.

 

Krůtí sádlo s rosolem na dně sklenice z pečeně, vpravo domácí játrová paštika z hovězích jater
Dušené hovězí (býček Arči měl u nás dlouhý život) na kmíně a rozmarýně, pečené plátky dýně hokkaido na loji, porek a kvašené zelí.

 

My sami jsme již zkoušeli chovat kdeco, velmi se nám osvědčil chov skotu Jersey, slepic a husy české, která je výborný pastevec. V příštích článcích na blog plánuji dát nějaké ty RECEPTY, ale také článek o pseudovědě, o určitých nesrovnalostech spojených s tzv. středomořskou stravou, případně se chci podívat na zoubek interpretaci poznatků z oblastí tzv. blue zones. V tuto chvíli neplánuji další překlady knih, ne vždy je navíc snadné získat překladatelská práva, a také bych směla dát pauzu, protože jen loni jsme vydali dvě knihyČtvero cest k uzdravení a kuchařku Vyživující tradice přepracovanou pro děti s barevnými obrázky (s podtitulem Učíme děti vařit jídla výživná a prověřená staletími). Občasným nákupem v našem eshopu podporujete i můj čas strávený třeba překladem textů nebo vyhledáváním informací.

 

Stále peču žitný chléb. Je na něho potřeba dobrý žitný kvásek, teplo, trpělivost.