Staromódní a donedávna znevažovaný lůj je možné použít nejen pro ptáčky, ale i pro člověka, a to vnitřně i na jeho zevnějšek. Neváhejme tuto přírodní a zdravou surovinu použít.

 

Už jste ulovili nějaké zvíře a máte lůj? Sehnali jste si lůj nebo ho získali z vlastního zvířete? (hovězí tuk či lůj, skopový, vepřový, dančí, bio, scuk.cz, vlastní či od souseda apod.). Máte ho již přetavený, nebo nepřetavený? Je to vážně zábava s ním pracovat. Pokud není přetavený, nakrejte ho na malinké kousíčky, dejte do kvalitního hrnce (s pevným dnem, ne koupený od šmejdů), do hrnce dejte na 1 cm vody a lůj přetavte za občasného míchání (hlavně z počátku). Pak ho můžete přecedit, pokud nebyl moc čistý (bez zbytků jiných tkání). Pokud je z pastevního chovu zvířete, obsahuje vitmaíny a zdravé mastné kyseliny.

 

Nejprve k ptáčkům: Pokud máte nějaké krmítko v podobě chaloupky, tak ten lůj z hrnce nalijte naběračkou třeba do kovového pekáče na vdolky či muffiny, do 2 – 3 důlků nalijte ten lůj, přisypejte do nich slunečnicová semínka či směs pro andulky a nechejte ztuhnout (třeba v chladné síni či na balkóně nebo v lednici). Po ztuhnutí „lojové vdolečky“ vyklopíme a jeden dáme do krmítka. Pokud bych měla sítku od mandarínek nebo starou kupovanou sítku od lojových koulí, tak bych možná jeden dala do této sítky a tu pověsila na strom.

 

POPCORN

https://kosimesnadno.cz/index.php?route=product/product&path=72_81&product_id=137
Zde jsem se inspirovala v knize Vyživující tradice: Kuchařka pro děti, kterou si můžete nejen pro děti (ale i pro dospělé jako já) již objednávat v předvánočním předprodejiv kategorii Vyživujici tradice, knihy.

Zde jsem se inspirovala v knize Vyživující tradice: Kuchařka pro děti, kterou si můžete nejen pro děti (ale i pro dospělé jako já) již objednávat v předvánočním předprodejiv kategorii Vyživujici tradice, knihy.

Ingredience: 3 polévkové lžíce loje

Voňavý popcorn, který chce každý.

¼ šálku zrnek kukuřice na popcorn

3 polévkové lžíce ghí

keltská jemná sůl

 

Lůj můžeme použít i na běžné vaření, na osmažení brambor, hranolek, Amerických brambor na pánvi či fritovacím hrnci, nebo na popcornovou párty.

Domorodí Američané vyráběli popcorn v hliněných nádobách nebo tak, že do sušených klasů zapíchli klacíky a opékali je nad ohněm.“ (Vyživující tradice: Kuchařka pro děti, s. 74)

Totiž opět vezmete větší hrnec s dobrým dnem, dáte do něho lůj v množství o velikosti muffinu (asi 3 polévkové lžíce) a pár zrnek kukuřice na popcorn. Přikryjeme poklicí, kterou necháme pootevřenou na škvíru menší než jeden popcorn, aby měla kudy utíkat pára. Až uslyšíte, že ta zrnka pukla, je čas do hrnce hodit ostatní kukuřici. Až se pukání zpomalilo, nebo zcela ustalo, vypneme plyn či desku a ještě chvíli počkáme. Pak popcorn vysypeme do velké mísy (nebo naběračkou nabereme) a třeba ještě polijeme roztopeným máslem a osolíme jemnou keltskou solí (500 g), kterou seženete třeba v našem eshopu (kosimesnadno.cz). (Keltskou sůl z Francie používají i babičky dokonce i na dalekém japonském ostrově Hokkaidó na výrobu domácí sójové pasty miso.) Potom je třeba popcorn rozdělit do tolika misek, kolik je velkých a malých indiánů a sednout si ke krbu a koukat do ohně. Pokud se v ohni začne objevovat hlava nepřítele, řekneme mu, ať v ohni zůstane a zhoří v pekle. Nebo si pustíme třeba nějaký film (můj tip V rytmu srdce z roku 2021, anglicky CODA, na ČSFD 82 %).

 

LOJOVÝ PLEŤOVÝ KRÉM: 1 lojový vdoleček

, za studena lisovaný rostlinný olej o objemu ¼ loje,

pár kapek oblíbeného esenciálního oleje

V obchodě si biopotravinami či regálem s nimi zakoupíme sklenici se slunečnicovým olejem lisovaným zastudena a tento olej přidáme do loje, aby byl lépe roztíratelný. Slunečnicový je za mě lepší než olivový, který je mononasycený, a tedy tužší a má příliš silnou chuť. Výborný je i jojobový olej. (Přidat můžeme i včelí vosk, ale netřeba.) Pokud milujeme nějaké vůně, tak do něho kápneme pár kapek kvalitního esenciálního oleje, třeba mandarinku, levanduli, nebo kdo chce vonět jako vánoční cukroví, tak třeba nějaký vánoční olej. Promícháme a nalijeme do praktické malé nádobky, ideálně skleněné, protože lít docela teplý lůj do nějakého plastu, kteýr může být endokrinní narušovatel asi není nejlepší nápad. A máme parádní mast na pleť i třeba ruce, máme i originální dáreček i radost z práce a zřejmě i ušetřené peníze.

 

Mýdlo? Jistě. To mi ještě zbývá vyzkoušet, ale bohužel jsem si na to ještě neudělala čas, ten teprve jistě přijde. V dalekém zámoří mají obchůdek: https://www.stoneandspeartallow.com/, ale není to nejlevnější, to už si zřejmě prozatím vystačíme s rostlinnými mýdly na českém trhu.