Letos máme díky synovi zahradníkovi dostatek vlastní červené řepy. V obchodě je řepy také dostatek, je levná a dobrá. Asi nejoblíbenějším jídlem z červené řepy je u nás boršč. Já ho dělám tak, že pokud mám v mrazničce hovězí vývar, tak použiji tento vývar jako základ, případně si ho uvařím čerstvý. Buď ho začnu vařit brzy ráno, aby byl borč jako dinner, nebo přes noc v pomalém hrnci, aby byl na oběd. Stačí 2–3 morkové kosti nebo hovězí žebro a kousek masa (třeba hovězí zadní nebo kližka). Umím si ale představit boršč ze srdcí, že někdo z ekonomických důvodů nekoupí hovězí zadní (za 200/1kg), ale třeba hovězí srdce nebo 2 kusy vepřových srdcí (99 Kč/1kg). Je to levnější a zřejmě i bohatší na živiny. (Ponechám stranou zda z hlediska kvality jsou opravdu lepší kosti od místního menšího zemědělce či ze supermarketu). Vývar přecedíme a dáme do něho vařit kostky masa. Až je maso měkké, přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, brambory) a hlavně červenou řepu.

 

   Koření: mleté nové koření, pepř, keltská sůl, po vypnutí plynu či elektřiny dochutím („zakápnu“) jablečným nepasterizovaným octem nebo řepným kvasem. Ke konci někdy polévku zahustím pohankovou moukou, kterou si obvykle namelu do 2litrové nádoby z celé pohanky loupané. Podávám se syrovou domácí smetanou od krávy, co se ještě teď v listopadu pase na loukách (kdo nemá, tak kupuje sladkou či zakysanou), zdobím něčím zeleným (petržel, nebo pórek).

 

   Protože touto domácí polévkou chcete potěšit tělo i duši svých blízkých, nebudete to tohoto boršče dávat nic z následujících surovin, které asi nemáte ani v kredenci a které se mohou nacházet v boršči kupovaném: jedlá sůl, konzervant E 250, zahušťovadlo karagenan, cukr, aroma, kukuřičný škrob, pšeničná mouka, látky zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný, 5` - ribonukleotidy sodné), ocet kvasný vinný, dextróza, aroma, vitamín B1 a B2, inosinan sodný, guanylan sodný, ocet kvasný lihový, barvivo karamel.
 

Více též na: https://kosimesnadno.cz/index.php?route=journal3/blog/post&journal_blog_post_id=34

 

Jedeme dál: Nezapomínám ani na řepný kvas.

Připravím si čistou 3litrovou nádobou, řepu předem trochu upeču v troubě a pak ji nakrájím na kostky a dám do nádoby spolu se 2 lžičkami keltské hrubé soli, zaliji vychladlou převařenou vodou a zavíčkuji. Viz: https://kosimesnadno.cz/index.php?route=journal3/blog/post&journal_blog_post_id=164

 

Další způsob úpravy této zeleniny je dušená řepa na talíř, kde je také rýže, něco kvašeného a kousek sýra či vejce. Rýži vařím tak, že nejprve rozpustím 1 polévkovou lžici ghí nebo loje či jiného živočišného tuku (v případě másla bych k němu přidala trochu olivového oleje). Do horkého tuku dám koření: mletý kmín, špetka chilli, kurkuma. Tuk pak bude nositelem chutí i všeho dobrého z těchto zdravých koření. Když by hrozilo připálení, že restování koření už stačí a že mám plné ruce jiné práce, vždy mohu plyn vypnout. Odměřím si malou misku celozrnné rýže a šoupnu ji do hrnce k tomuto voňavému tuku. Tuto rýži chvilku také restuji a míchám (rozvine vůní po oříškách) a nakonec přidám 3krát tolik vody a asi 1 lžičku keltské soli. Asi půl hodiny vařím a po vypnutí ještě nějakou dobu odolám zvědavosti či touze si čichnout k libé vůni uvařené rýže a neotvírám poklici. Pak rýži servíruji tak, že ji rychle napěchuji do ramekinové misky a převrátím – šup vyklopím ji na talíř jako bábovičku! Jde to rychle, estetický efekt na talíři stojí za to. Na tu rýži mohu dát lísteček rukoly, která ještě roste venku, zasadila jsem ji znovu před pár týdny spolu s koprem.

Mezitím, co vařím rýži, osmažím dozlatova cibuli, pak přidám na špetku nože pepř a koriandr, sůl a na kostky nakrájenou řepu. Kolik řepy? Asi tolik, aby každý člen rodiny nebo další strávníci měli na talíři pěstičku řepy. Vařím doměkka. Pokud do této řepy nedám ocet, na talíř přidám něco kyselého: kysané zelí se strouhaným jablkem nebo kysané zelí se smetanou a třeba nasekaným ptačincem žabincem, rozetřeným česnekem nebo zázvorem. Nedá se říci, že to dělám ve stresu, ale rychle, protože není čas si s tím příliš hrát. Pokud se chcete ale zasytit a nemít brzy hlad, je třeba na talíř přidat aspoň vajíčko nebo hrstičku strouhaného sýra či na kostičky nakrájené libové šunky. Libovost šunky (bílkoviny) vyváží tuk v rýži či řepě.

Máte-li k receptům apod. dotazy, ptejte se na vera@mladocov.cz nebo na Whatsupp 773497017. S případnými dalšími poznatky bych text aktualizovala i pro ostatní.