Thomas Jefferson (1743-1826), autor Deklarace nezávislosti, 3. prezident Spojených států.

" Existuje několik fází moderní fyzické degenerace, jichž se většina z nás účastní s pozoruhodnou samolibostí. Považovali bychom to za veliké neštěstí a hanbu, kdybychom si spálili nábytek z našeho domova, abychom získali teplo, pokud by přitom palivo bylo k dispozici a mohli bychom si ho nasbírat. To je přesně to, co děláme s našimi kostrami procesem vypůjčování, protože každý den jednoduše nedokážeme organismu poskytnout z jídla nové opravné látky." Weston A. Price: Výživa a fyzická degenerace (Nutrition and Physical Degeneration, s. 343)

 

Dnes sdílím recept a fotky z přípravy sušenek ze sladkých brambor, neboli batátů. (Na obrázky si nezapomímenjte klikat, aby se zvětšily.) Inspiroval mě k nim recept z knihy Vyživující tradice. V Americe jim někdy říkají zajímavě - sušenky Thomase Jeffersona - což se jistě jako "sušenky s příběhem“ dobře vyjímá třeba na menu v kategorii „dezerty“ ve stylové restauraci City Tavern založené v r. 1773 ve Filadelfii. Byla jsem zvědavá, jak budou chutnat, a musím říci, že jsou mňam. Tyto spíše (v mém podání) sušenkové koule chutnají díky koření perníkově jako štramberské uši. Batáty je možné také nahradit dýní hokkaidó, takže se hodí na toto podzimní období.

Před stylovou restaurací City Tavern. Foto: https://www.citytavern.com/city-tavern-timeline/

Základem je bulgurová mouka, tedy mouka, která už byla nějakým způsobem zpracovaná, obvykle je z naklíčené, usušené a namleté pšenice. Existují i mlýnky na mokré zrno, takže je možné si ji i doma připravit, já dnes volila kupovaný pšeničný bulgur. Nemusíme tedy těsto připravit jako kváskové, je to rychlovka. Do čerstvě namleté mouky jsem přidala okrájené a rozvařené batáty, vlašské ořechy, jejichž sběr jsem delegovala na dcerku, byly proto v množství malém, jedno vejce, přisladila jsem to tentokráte sušenou třtinovou šťávou a čerstvě rozpuštěným domácím máslem a přidala čajovou lžičku bio sody bikarbony z DM drogérie a špetku keltské jemné soli. Dále jsem do těsta vmíchala skořici a rozdrcený hřebíček a špetku sušeného zázvoru. Muškátový oříšek jsem zrovna neměla k dispozici, tak jsem ho vynechala. Použít je jinak možné rozinky a třeba pekanové ořechy nebo strouhaný kokos. Celkově jsem se se sušenkami moc necancala a připravovala je s intuitivně odměřovanými dávkami ingrediencí, zkrátka „přiměřeně“…

Ingredience a postup: 1 šálek vařených batátů

1 polovina šálku změklého másla

3/4 šálku javorového sirupu nebo jiného přírodního sladidla (sušená třtinová šťáva, pracharanda- natlučené sušené hrušky), rozinky

1 vajíčko

1/2 čajové lžičky mořské jemné soli

1/2 čaj. lžičky mletého hřebíčku

1 čajová lžička skořice

1 č. l. sody bikarbony

2 šálky burgurové mouky

půl šálku nasekaných ořechů

Ingredience smícháme a vytvarujeme koule velké jako vlašský ořech, položíme je na plech a pečeme cca 20 minut při teplotě 163 st. C. Poté necháme vychladnout a podáváme jako dezert po jídle.

Másličko se už rozpouští, přidám do něho sodu, aby se soda s tukem v mouce rovnoměrně rozprostřela.

Sušenky ale nebyly našim hlavním jídlem, dnes jsem třeba k snídani připravila vydatnou polévku (viz obrázek), jejíž základ byl hovězí kostní vývar z letošní porážky býka Valentýna, kořenová zelenina, houba jidášovo ucho (boltcovitka bezová), které na kraji lesa objevil a nasbíral syn, celozrnná rýže, kysané zelí a před tím jsme nezapomněli na malou dávku oleje z tresčích jater. A co budete péct o víkendu vy?

Věra

Kdybyste potkali ministra vnitra pana Hamáčka nebo exministra plukovníka Prymulu, zeptejte se ho, zda si je vědom, že domácí máslo i v zimě, kdy je kráva na seně, je poněkud žlutší, a tedy bohatší na jisté vitamíny a látky než máslo kupované, a zda si je jistý, že to nemůže nějak ovlivnit zdraví národa, které má dnes na starosti... A pokud ano, co s tím hodlá dělat. Možná si příště budeme muset nasadit kromě roušek i brýle, které rozdíly v případné sytosti žluté barvy zruší, aby na nás kromě viru nezačaly dotírat pochybnosti o kvalitě potravin, pro které si chodíme v roušce.

Toto jsem našla na internetu, bohužel autora jsem nedohledala.

Ačkoliv vypadají křehce a na rozpadnutí na suchý prášek, docela drží tvar. Píště dám více vajec, ale slepice už tolik nenesou.

Zeleninová polévka k snídani, rychlovka z kořenové zeleniny, rýží, kysaným zelím a hovězím kostním vývarem vytaženým z mrazáku, kde byl uchováván v zip sáčku. Neobvyklou ingrediencí v polévce (to černé)  je také tzv. jidášovo ucho - zajímavá houba, která roste na starých kmenech černého bezu.

Julia Sawalha (vlevo) je herečka, hrála například paní poštmistrovou v seriálu BBC Lark Rise to Candlefork. Vpravo její mladší sestra, která má úžší zubní oblouk (možnámusela i nosit rovnátka). Zákonům přírody lidé neúprosně podléhají...