Snad každý má rád odmalička zmrzliny a mnoho z nás pamatuje i dobu, kdy se za ní platilo v haléřích podle toho, zda chtěl velkou nebo malou (70 ha, 1,40 Kčs). ZKRÁTKA JE JÍME. Kvůli kvalitě zmrzlin na dnešním českém trhu a tomu, že na otázku, zda aspoň příležitostně jíme a budeme jíst zmrzlinu (i když dle Číňanů „oslabuje vnitřní orgány atd.“), jsem se rozhodla využít nabídek eshopů se zmrzlinovači (malé mrazáky s nádobkou s míchacími lopatkami) a začít dělat zmrzlinu vpravdě domácí sama doma. Však zapít ji mohu hned něčím teplým a orgány se zase zahřejí. Slovem domácí mám na mysli stránku nejen mechanickou, tedy výrobu zmrzliny jako takové, ale především využívání domácí produkce smetany.

Jelikož máme letní hustou syrovou smetanu od krávy Jersey, nepřidávám marantový škrob. Používám dle chuti med (někdo jiný třeba použije javorový sirup), nebo jen nasekané sultánky, čerstvý syrový žloutek (1 ks). Pokud jde o bílý či jiný cukr (sušená třtinová šťáva), připadá mi to zbytečné, protože kvalitní smetana a ovoce (zejména banány) je dost sladké samo o sobě. V receptech v knize Vyživující tradice doporučují žloutky nejprve ušlehat a pak vlít do zmrzlinovače, ale zjistila jsem, že to není nutné (rozkvedlám ho vidličkou přímo v nádobě) a nemusím špinit další nádobu. Pokud používám ořechy, rozsekám je předem v mixéru (150 g směsi ořechů apod.). Je to prostě tak rychlé (30 vteřin ?), než mlít ořechy ručně na mlýnku – ten by přišel na řadu, pokud by nám týden nešla elektřina. Ráda do zmrzliny otvorem ve víku přidávám pár lžiček citrónové šťávy.

Jakou výhodu má takováto domácí zmrzlina? Myslím, že následující:

1) Je výživná, neboť je ze syrové letní smetany obsahující enzymy k trávení laktózy, bílkovin a tuků (laktáza, proteáza a lipáza)

2) Obsahuje v tucích rozpustné vitamíny díky krmivu krávy a jiné pro zdraví příznivé látky (CLA)

3) Je vyrobena z přírodních surovin, nepasterovaná (víme, co v ní je)

4) Je chutná, je to tudíž "mocenský nástroj" hospodyně

5) Její výroba je časem tvořivosti, pokud jde o chuť a dozdobení zmrzliny, fantazii se meze nekladou.

A čím se živí kráva, z jejíhož mléka jíte zmrzlinu Vy?

Můžeme na její výrobu použít:

- nakrájené kousky opravdového čerstvého ovoce, domácího (jahody, meruňky, rybíz, maliny, borůvky) i dovozového (banány, ořechy, pomeranč)

- v Japonsku je velice oblíbená zmrzlina z matcha, tedy z prášku ze zeleného čaje (u nás třeba ke koupi v prodejně DM drogérie, biokrámek).

Díky zmrzlinovači trvá její výroba 30-60 minut a v podstatě umývám pak jenom „kyblíček“. Není s ní práce.

Z historie: Principem mechaniky výroby zmrzliny je míchání smetany za současného mražení. Kdysi se používal led nalámaný mezi stěny nádoby vnější a vnitřní, ve které se pracně míchala zmrzlina pomocí otáčecí kliky, dnes se takový vidí asi už jen v muzeu, nebo u prepperů či Amišů, a dá se koupit za asi 9 000 Kč bez dopravného (https://www.lehmans.com/product/lehmans-best-ice-cream-freezers/) V USA se designově podobný zmrzlinovač prodává ve variantě na elektřinu, bez dopravy stojí něco přes 7 000 Kč. (https://www.lehmans.com/product/white-mountain-6-qt-electric-ice-cream-freezer/). Já mám doma belgický el. zmrzlinovač Domo s kompresorem. (Domo DO 9066I)

Sally Fallon by tuto směs nazvala "pornografická potravina".

Samozřejmě, že „doma“ je možné si vyrobit i zmrzlinu, sice „domácí“, ale skutečným obsahem třeba úplně stejné kvality, jakou lze koupit běžně ve městech. Stačilo by si koupit nějakou „vodovou zmrzlinovou směs“, nebo UHT směs sušenou za vysokých teplot (sušené mléko, cukr, dextróza, regulátor kyselosti, stabilizátor, emulgátor, barvivo a umělé aroma a rostlinný tuk.). Rozpustí se to ve vodě a dá do zmrzlinovače. Pokud bych se chtěla spokojit občas s takovou zmrzlinou, raději si ji koupím a podpořím místního podnikatele a nepotřebuji s tím strašit ještě doma. Tuhle mi ale jedna paní povídala o svém dítěti, které bylo na prázdninách u babičky a během dvou letních měsíců se mu zhoršily zoubky. Jde o důležité měsíce, kdy děti rychle rostou a je třeba, aby rodiče taková období nepropásli a dohlédli, že dítě dobře jí.

Ještě jedna zajímavost

Sally Fallonová a Mary G Enigová ve své knize Vyživující tradice upozorňují v postranním sloupku na ingredience ze zmrzlin v USA, které mohou obsahovat látky používané například:

- do protimrznoucích směsí

- v odstraňovačích barev

- na zabíjení vší

- do anilinových barev, plastu a gumy,

-čističe bot a textilií (v případě umělé ananasové chutě)

- do jedu na myši

- do rozpouštědel

Závěr:

Myslím si, že běžná zmrzlina obsahuje hodně procent cukru, i když pro někoho 30 % bílého cukru není hodně. Někdo by usoudil, že absence pravé smetany takovou zmrzlinu ctí a je proto „zdravá“. Pak je otázkou, jak zdravé budou nejen jeho zuby, ale třeba i štítná žláza (atd.) bez v tucích rozpustných vitamínů.