Quiche z červené papriky ( s cukinou)
QUICHE Z ČERVENÉ PAPRIKY
(/kiš/, francouzský slaný koláč podobný omeletě fritata, p.př.)
4-8 porcí
1 krusta lískového koláče dle receptu (str. 557), nebo ½ jogurtového těsta z receptu (str. 485). (Toto testo - viz Pizza po staru )
2 červené papriky, odsemeněné a nakrájené na nudličky
1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
3 vaječné žloutky
½ šálku crème fraiche nebo smetany piima (str. 84)
mořská sůl a pepř
1 šálek čerstvého strouhaného sýra Parmezán nebo Monterey Jack
Rozválejte těsto a vyložte jím dortovou formu francouzského stylu s odnimatelným dnem. Upečte napůl krustu při teplotě 163 st. C 15 až 30 minut (déle to bude u jogurtového těsta). Mezitím osmažte papriky a cibuli na olivovém oleji doměkka. Rozkvedlejte žloutky se smetanou, kořením a polovinou sýra. Rozhoďte papriky po krustě a přelijte vajíčkovou směsí. Nahoru dejte zbývající sýr a pečte při teplotě 149 st. C asi ½ hodiny.
Variace: Houbový quiche
Papriky nahraďte 0,45 kg čerstvými houbami, umytými, dobře utřenými od vody a nakrájenými na plátky. Smažte ve směsi po 2 lžících másla a 2 pl olivového oleje a postupuje dál dle receptu.
Variace: Cukínový quiche
Papriky vynechejte a použijte 2 střední cukíny, nakrájené na nudličky pomocí břitu na nudličky u vašeho kuchyňského mixéru. Smíchejte s asi 1 polévkovou lžící soli a odkapávejte ½ hodiny v cedníku s nožkami. Opláchněte a vymačkejte od vody v útěrce. Rozházejte cukínu po krustě a postupujte s receptem dál.
Prelozeno a vyzkouseno dle knihy Nourishing Traditions, s. 445.
A tak jsem rovnou vyzkousela najednou sladouckou cervenou papriku i cukinu. Ta se hlavne nesmi varit, jak jste si vsimli, jinak by z ni bylo cosi ne moc dobreho, po prvnim ochutnani by se i prase na chvilku zamyslelo a prestalo hybat celistmi na par vterin. Quiche je pro me proste takova specialni "pizza" s tlustou vrstvou zeleniny. (Pouzila jsem ale i bylinky- mam slabost pro levanduli, rozmarynu apod.) Je to jidlo, ktere docela diky syru, smetane a vajickam zasyti, proto nebyla na miste slova meho manzela, kdyz jsem mu ukazala kolecko hotoveho Quiche, ktere bude mit k obedu (samozrejme s ostatnimi): "A kde mas pro ostatni?"
nedosel