P1050095_quishQUICHE Z ČERVENÉ PAPRIKY

(/kiš/, francouzský slaný koláč podobný omeletě fritata, p.př.)

Mam rada kulata jidla, symbol celosti rodiny..., z nichz si pak kazdy ukroji klinek... Mam rada kulata jidla uprostred rodinneho stolu, symbol celosti rodiny..., z nichz si pak kazdy ukroji porci klinku...

4-8 porcí

1 krusta lískového koláče dle receptu (str. 557), nebo ½ jogurtového těsta z receptu (str. 485). (Toto testo -  viz Pizza po staru )

2 červené papriky, odsemeněné a nakrájené na nudličky

1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky

2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

3 vaječné žloutky

½ šálku crème fraiche nebo smetany piima (str. 84)

mořská sůl a pepř

1 šálek čerstvého strouhaného sýra Parmezán nebo Monterey Jack

Rozválejte těsto a vyložte jím dortovou formu francouzského stylu s odnimatelným dnem. Upečte napůl krustu při teplotě 163 st. C 15 až 30 minut (déle to bude u jogurtového těsta). Mezitím osmažte papriky a cibuli na olivovém oleji doměkka. Rozkvedlejte žloutky se smetanou, kořením a polovinou sýra. Rozhoďte papriky po krustě a přelijte vajíčkovou směsí. Nahoru dejte zbývající sýr a pečte při teplotě 149 st. C asi ½ hodiny.

Variace: Houbový quiche

Papriky nahraďte 0,45 kg čerstvými houbami, umytými, dobře utřenými od vody a nakrájenými na plátky. Smažte ve směsi po 2 lžících másla a 2 pl olivového oleje a postupuje dál dle receptu.

Variace: Cukínový quiche

Papriky vynechejte a použijte 2 střední cukíny, nakrájené na nudličky pomocí břitu na nudličky u vašeho kuchyňského mixéru. Smíchejte s asi 1 polévkovou lžící soli a odkapávejte ½ hodiny v cedníku s nožkami. Opláchněte a vymačkejte od vody v útěrce. Rozházejte cukínu po krustě a postupujte s receptem dál.

Prelozeno a vyzkouseno dle knihy Nourishing Traditions, s. 445.

A tak jsem rovnou vyzkousela najednou sladouckou cervenou papriku i cukinu. Ta se hlavne nesmi varit, jak jste si vsimli, jinak by z ni bylo cosi ne moc dobreho, po prvnim ochutnani by se i prase na chvilku zamyslelo a prestalo hybat celistmi na par vterin. Quiche je pro me proste  takova specialni "pizza" s tlustou vrstvou zeleniny. (Pouzila jsem ale i bylinky- mam slabost pro levanduli, rozmarynu apod.) Je to jidlo, ktere docela diky syru, smetane a vajickam zasyti, proto nebyla na miste slova meho manzela, kdyz jsem mu ukazala kolecko hotoveho Quiche, ktere bude mit k obedu (samozrejme s ostatnimi): "A kde mas pro ostatni?"

Z techto dvirek ji jednou budu snad az do konce zivota vytahovat... Z techto dvirek ji jednou budu snad az do konce zivota vytahovat, nikoliv buchty, na kterych by Hloupy Honza daleko do sveta nedosel, na rozdil od severoamerickeho Indiana na pemikanu  (luj, susene maso, brusinky), co drzi hladinu cukru stabilni  ...

nedosel