Yorkshire terier Ronja ("dcera loupežníka") a F. Yorkshire terier Ronja ("dcera loupežníka") a F.

"Informace o výživě nejsou zahrnuté do učebních plánů západní lékařské vědy, právě proto lékaři vědí pramálo o vlivu výživy na léčbu chorob. Výživa je úhelným kamenem pro léčbu jakéhokoliv chronického onemocnění. Autismus a jiné poruchy učení nejsou výjimkou." Dr. Natash Campbell-McBride: Syndrom tráveni a psychológie

Pozvánka:  na přednášku pro veřejnost s promítáním, kterou povedu na téma Výživa a fyzická degenerace . Koná se 11. 4. v 16. hodin v městské knihovně v Litomyšli na Masarykově nám.

Připomínám: mám doma malou sbírku emailů od maminek, které léta zkoušely jinou dietu založenou na rostlinné stravě a v rámci své zkušenosti a přirozeného vývoje došly k závěru, že spíš to, co je na těchto stránkách bude asi to pravé....ale vše, co již zde bylo řečeno, nemusí hned optimálně fungovat, pokud na začátku nemáme v pořádku svůj "druhý mozek" -střevní mikrofloru, která je od 2. světové války z generace na generaci stále víc poškozená po:

50ti letech antibiotik, antikoncepce, stresu, nekojení, průmyslového jídla (hlavně rafinovaných sacharidů) či jídla nesprávně upraveného a tedy těžce stravitelného (bez namáčení, kvašení, marinování, bez syrového mléka) a po letech nadměrné konzumace rostlinných olejů a letech omezování kvalitních živočišných tuků (bez cholesterolu a vitamínu A z másla nebude dobře fungovat střevní sliznice! ). Prudký nárůst autismu atd. má jistě spojitost s hliníkem, rtutí atd. ve vakcinách, ale prvotní predispozice je špatná mikroflora!!!

Žádná detoxifikace nepomůže trvale, pokud máme ve střevech stále přemnožené oportunistické baktérie (jejichž množství ty blahodárné bakterie už nemohly uhlídat), které buď samy parazitují a samy nám žerou jídlo (zejména sacharidy, železo apod.) a živiny určené pro naši vlastní výživu, nebo dovolí, aby se napůl strávené jídlo dostalo před střeva (jako děravé síto) do krevního řečiště (alergie, ekzém), a samy stále produkují toxíny a "otravují" orgány, jako jsou plíce, játra i mozek...

Poškozují dozrávání a fungování enterocytů (buněk na povrchu střevních klků, přes které pomocí enzymů dochází nebo nedochází... k finální fázi trávení) .Je třeba takové "raubíře" porazit a nahradit zdravými blahodárnými bakteriemi. Lékařka ruského původu Natasha Cambbell-McBride. MD o tom všem napsala fascinující knihu (k dostání v českých internetových knihkupectvích ve slovenštině Syndrom trávenia a psychológie) a pomocí diety GAPS (http://zivakultura.cz/zakladni-informace/)  léčí především malé děti (nejúspěšněji do jejich 5 let!), které mají diagnostikován autismus, astma, ADHD, dyspraxii, deprese, chronický únavový syndrom, migrénu, ekzém, nežádoucí reakce po očkování, pálení žáhy atd. Nevidí příčiny epidemie těchto neduhů (zejména autismu) v dědičnosti, ale v abnormální mikrofloře (dysbióza), v níž  převládají nežádoucí bakterie, kvůli nimž se mozku nedostávají živiny a naopak je zaplaven toxíny (u schizofreniků údajně opitáty z nestráveného lepku, které hlavně v pubertě nadělají pořádný koktejl po přívalu hormonů). Už proto, že žádné dítě nezapadá přesně do žádné škatulky s určitou nálepkou přesně (někdy lékař s konečnou diagnózou vyčkává), domnívá se tato lékařka, že tyto obtíže mají proto společný základ-abnormální mikroflora (vlastně nepotkala autistické dítě s normální zdravou mikroflorou). Druhý mozek se trávení (zejména tenkému střevu, zejména jeho prvním 2 částem -dvanácterníku a lačníku- říká proto, protože je spojeno přímo s mozkem (i nervovými vlákny, obsahují třeba stejný hormon serotonin, ten vyvolává peristaltické stahy...) a oba fungují jako dvě spojené nádoby: když je člověk nervózní, projeví se to v žaludku či ve střevech, a naopak- když nefunguje trávení (protože v něm nejsou správné bakterie, ale jen škodlivé, které "otravují" celý organismus), projeví se to poruchami mozku (výše zmíněné nemoci-autismus, různá dys...)-alespoň je o tom přesvědčena ze své zkušenosti dr. Natasha Campbell, která říká, že již Hyppokrates tvrdil, že všechny nemoci začínají v útrobách. Sama zcela vyléčila svého syna a mnoho jiných dětí, pokud se začalo s léčbou do 5 let jejich života-napsala o těchto "zázračných" vyléčeních knihu Příběhy GAPS (Gaps Stories).

Součástí její nutriční léčby jsou kromě želatinových kostích vývarů, másla, oleje z tresčích jater, žloutků a masa a solné lázni atd. např. účinná silná 14 kmenová probiotika (Bio-kult k dostání i v českých lékárnách). Po 2 letech této speciální diety je možné zařadit i potraviny, obsahující lepek či kasein (ovšem jen z nepasterovaného skutečného mléka z pastvy a nepasterovaných mléčných výrobků). Tuto knihu je možné považovat za revoluční a důležitou klasiku, kterou je nutné číst už proto, že někteří rodiče vkládají na kanál YouTube natočená videa svých dětí s výše zmíněnými problémy, ale  jak třeba s nimi stále nakupují a vybírají jídla v supermarketu, která možná jen konzervují jejich obtíže. Zkratka GAPSA znamená Gut and Psychology, tedy útroby či střevo a psychologie, přeneseně též gap, neboli propast neznalosti odborníků, do které dítě upadá, odborníků, kteří tvrdí, že výše zmíněný autismus apod. nelze nikdy léčit bez ohledu na věk dítěte, že se jen ještě stále hledá nějaký "gen", který ho prý způsobuje. "Jak to ale může být dědičné, když přes 20-30 lety šlo o 1 případ z 10 000 a dnes 1 ze 150.... Dědičnost takto nefunguje! ...Takovýto nárůst diagnóz autismu se nemůže vysvětlit genetikou.  A pokud se to neumělo kdysi diagnostikovat, kde jsou dnes ti lidé?" ,  píše zhruba takto dr. Natasha Cambbell. Více v textu pod štítkem Gaps Dieta.

Pokud jde o obavu z masa, smaozřejmě by to mělo být maso pokud možno z pastevního chovu a rozhodně ne libové, v jídelníčku má být spousta živočišných tuků. Jinak k masu píše:
"Po strávení a vstřebávání masa a ryby  se v tkáních těla hromadí kyseliny. Po strávení zeleniny se naše tělo stává zásaditým. Kombinovaním masa a zeleniny vyrovnáváme  kyselost organismu, což je nesmírně důležité, protože ani příliš kyselé, ani příliš zásadité prostředí není zdravé. ..." str. 106

Více i tady http://vyzivujicitradice.cz/2012/08/04/strava-pro-uzdraveni-naseho-mozku-dieta-gaps/

Velice důležitá kniha ve slovenské verzi... Velice důležitá kniha ve slovenské verzi...

 

Radost z noveho pejska... Radost dětí z noveho pejska...

Novinka ze statku: máme nové štěňátko, fenku Ronju plemene Yorkshire Terrier. Je to malinký, ale asertivní pejsek s pyšným postojem lva vyšlechtěný jako "šťurkař", který proletí pod (severoanglickými) textilními stroji 19. století za potkany, kteří by jistě nadělali velkou škodu na tkaninách. Zatím u nás funguje rooming-in, protože je ještě moc malá a venku pořád mrzne. Nelíná, ale musí se stříhat, nebo česat a chodit po výstavách. Její váha v dospělosti bude max. něco málo přes 2 kg. Prý je snadno trénovatelný a velmi vnímavý na jakékoliv změny na statku-proto je z 1-5 možných bodů na škále vynikajícím hlídačem s bodováním 5. Prý trochu moc štěká, ale lze jí vytrénovat, aby se krotila. Zatím spíš chce honit kočku, které Ronja není zatím tak sympatická jako nám.

Více na: http://vyzivujicitradice.cz/2012/08/04/strava-pro-uzdraveni-naseho-mozku-dieta-gaps/

živá kultura.cz.

Knihkupectví: http://knihy.abz.cz/prodej/syndrom-travenia-a-psychologie-prirodna-liecba

http://www.westonaprice.org/digestive-disorders/primer-digestive-system