Kniha od švédské spisovatelky českého původu Kateřiny Janouchové Dcera na přání

"Na formálním obědě, na němž hostitelkou byla Hilary Clintonová, ředitelé korporací a vedoucí různých skupin, které humanitárně pomáhají, oznámili svůj cíl, že ukážou "domorodým potravinářským společnostem...jak přidávat vitamín A do potravin, které jedí lidé s nízkým příjmem." Jinými slovy vitamín A se bude používat k propagaci průmyslově zpracovaných potravin pro vesničany v Africe a v Asii pod rouškou humanitární pomoci. Lidé s nízkým přijmem v Americe jedí margarín a jiné průmyslově zpracované potraviny, ale lidé Třetího světa s nízkými příjmy jedí potraviny vypěstované rolníky a zpracované místními řemeslníky. A když lidé odmítnou průmyslově zpracované potraviny, "velké zbraně" vymyslí další strategii - geneticky modifikovanou rýži, která by produkovala karotény. Ti, co propagují tak zvanou "zlatou" rýži jako řešení problému s vitamínem A jsou buď žalostně neinformovaní nebo nestoudně zkorumpovaní. Zlatá rýže obsahující karotény nemůže dětem Třetího světa dodávat skutečný vitamín A, ale jen posílí trend vytlačování jejich rodičů z hospodářství do otřesných slamů. Vitamín A Vagary [Rozmary vitamínu A], (více ke "zlaté" rýži i zde)

 

Velikým tématem je jistě možnost určit si pohlaví dítěte, a to nejen v zemích s konfuciánskou či jinou patriárchární kulturní tradicí (kde preference chlapečků v některých končinách končívá až tragicky pro dítě ženského pohlaví, ale i pro demografický vývoj), ale byli bychom pokrytečtí, kdybychom si nepřiznali, že toto téma projíždí hlavou i nám v naši západní kultuře.

Jako téma pro své psaní si ho vyhmátla i švédská spisovatelka českého původu Kateřina Janouch (-ová), která napsala čtivou knížku Dcera na přání, kde touha hlavní emancipované hrdinky po dceři zavání rizikem až jakéhosi přenesení postavy ztracené matky (babičky) na svou vlastní dceru, jejíž příchod na svět má mít pro ní cosi hojivého.

Je zcela lidské a pochopitelné, když lidé mají nějaké vědomé či podvědomé přání zharmonizovat či vyvážit své rodinné prostředí (dokonce i homosexuálové se prý ale nakonec polarizují a jeden z nich hraje spíš toho submisivnějšího a druhý dominuje, takže proč nebýt proti adopcím dětí z dětských domovů těmito páry...) tím, že se jim narodí děti mužského i ženského pohlaví dle potřeby. Samotné pohlaví harmonii ale jistě nezaručí. Jistě je něco jiného, když člověk podlehne až určité obsesi po dcerce či synkovi, začně být dokonce vůči svému okolí nepřející, nesnášenlivý a závistivý a neuvědomuje si, že tak ubližuje nejvíc sám sobě (vlastně stresem snižuje dokonce onu možnost početí jakéhokoliv dítěte se 49% šanci na dívku či 51% šanci na chlapečka). "Bude těžké stát vedle ní a dívat se, jak její dcera roste, nedokážu se smířit s tím, že má Tereza něco, po čem já celým srdcem toužím. Nenáviděla jsem se za tyhle svoje myšlenky, ale  prostě jsem si nemohla pomoct." Možná si neuvědomujeme vždy, že můžeme tak zraňovat ty děti, které již máme (touhu si vztahují na sebe),  nebo ještě nemáme, které ať se narodí s jakýmkoliv pohlavím, tak určitě chtějí být především bezpodmínečně přijímány a milovány. Možná ve víru všedních dní zapomínáme být vděčnost za dar, kterým jsou děti jakéhokoliv pohlaví jako takové, ať už jsou to třeba 3 princezny nebo 3 králevici jako v pohádce. Po splněné touze se ukáže někdy zase další touha, o čemž Kateřina Janocuhová píš v jedné eseji: ... Má dcera nikdy nebude mít sestru. Naše rodina bude už napořád překypovat testosteronem, bude plná chlapců. Existuje poučná epizoda z tv seriálu Domeček na prérii, v němž 4. dítě-syn nadšeného otce, narozený po třech sestrách umírá a nechybí málo a také druhorozená dcera, která na něho žárlila a po tomto hříchu (který "možná" způsobil jeho smrt) doufá, že když ona umře, vrátí se bratříček z Nebe zpátky domů...

http://youtu.be/_WdPWwFvTyE

Mám pocit, že ve své knize autorka přece jen nevyzdvihla dostatečně důležitost narození zdravého dítěte jakéhokoliv pohlaví a dělání opravdového maxima i před početím pro jeho optimální zdraví včetně dělání věkových odstupů mezi sourozenci kvůli rekonvalescenci matky, pro kterou těhotenství a kojení znamená zvýšené nároky na živiny.             Tak například vitamín A je podle Sally Fallonové "koncertní mistr na vývoj plodu..." (díky němu stabilně a správně roste, tělo matky vstřebává minerály, tráví bílkoviny atd.)  A nyní se podělím ještě o další informace: Primitivní národy ho přijímaly v hodnotě asi 50 000 jednotek denně z přirozených potravin. Jak je možné, že se neotrávili, když nám odborníci na výživu játra, jež jsou na něho bohaté,  v těhotenství zakazují? Odborníci mají pravdu, ale nejde o celou "pravdu".  Ledaže se na vitamín A díváme izolovaně  jako na retinol v kapsli či přidaný třeba do margarínu, (protože v rostlinných olejích se přirozeně nenachází) a nikoliv jako na vit. A-komplex se spolučiniteli (vit. D) v přirozeném  jídle. Člověk by mohl přijímat skutečně víc vitamínu A ke svému ještě většímu nutričnímu přínosu (aniž by se jim přiotrávil - já jsem sama nejspíš zářný příklad překračující i v těhotenství mnohonásobně DDD-den. dopor. dávky), pokud by ho přijímal ještě se spolučinitelem, a sice  vitamínem D, s nimž působí synergicky, a to v adekvátním ideálním poměru 1:5 (D:A). Takže problém není v oleji z tresčích jater jako takovém (před nimž možná některé hlasy varují), ale v jeho kvalitě a způsobu zpracování včetně manipulace s jeho vitamíny v něm a měnění jejich vzájemných poměrů. Problém podle mně nejsou ani játra s vitamínem A, ale to, jak jsou připravena - zda jsou připravena na kvalitní slanině. Ta totiž působí s játry synergicky, protože obsahuje vitamín D. 


Chytrá slanina - další sójová napodobenina jídla, tentokráte dokonce slaniny, jejíž nutriční hodnotu, je-li slanina kvalitní, nemůže nahradit. Osobně bych ji nikdy nejedla. Jde o nepochopení nutriční hodnoty pravé slaniny a liberální legislativu, která název "slanina" pro tento výrobek povolila.

(Pozor !:  V USA se už vyrábí dokonce sójová napodobenina slaniny jménem Smart Bacon propagována jako:..vřelá chuť slaniny do světa vegetariánů..." Tento produkt "sójového průmyslu" obsahuje tyto ingredience: sójový proteinový izolát, pšeničný lepek, příchuť kouře, příchuť grilování (ze slunečnicového oleje), kvašená rýžová moučka, kyselina citronová......Už proto, že se jedná o moderní sójový výrobek (viz Pozor sója), jistě není radno ani u nás toto jíst, i když to někomu chutná "jako" slanina, jinému jako kus velké žvýkačky. Nebude působit synergicky s játry. Téma slaniny a dusitanů, způsobů uzení by bylo na další článek. Více k sójové slanině v 13. svazku ze 3. listopadu 2012 Moudré tradicev jídle, zemědělství a umění léčit v článku na str. 73 od Kaayly T. Danielové, PhD, autorky knihy: Celý příběh o sóji: Stinná stránky americké oblíbené zdravé potraviny. (The Whole Soy Story: The Dark Side of America"s Favourite Healthy Food)

Sally Fallonová s dr. Enigovou považují vitamín A za "koncertního mistra" při vývoji miminka v břiše maminky...

     Tragédií této nemístné obavy z toxicity vitamínu A je, že dovedla doktory k tomu, že radí těhotným ženám, aby se vyhýbaly potravinám obsahujícím vitamín A a rodičům, aby nedávali svým miminkám olej z tresčích jater. A přesto první knihy o krmení těhotných žen a dětí doporučovaly těhotným ženám štědré dávky oleje z tresčích jater a častou konzumaci jater a dvě čajové lžičky oleje z tresčích jater denně miminkám od třech měsíců. Většina našich zdravotních problémů by se vyjasnila velice rychle, pokud by se obyvatelstvo vrátilo k pojídání jater a dalo se na používání oleje z tresčích jater - naši nejlepší superpotraviny, se píše ve stati Sága o vitamínu A od Sally Fallonové a dr. Mary G. Enigové). Dalšími posvátnými potravinami vůbec k otěhotnění jsou (dle Nadace Westona A. pricea) pro OBA rodiče aspoň 3 měsíce před početím: plnotučné syrové mléko od krav, co se pásly na pastvině (kde jinde...?), vajíčka od slepic, co se pasou také na trávě, jednou týdně játra na slanině,  kvalitní olej z tresčích jater s poměrem D a A (1:5), kostní vývary, zelené listy (i lístečky bylinek) s kyselinou listovou. Nevhodné jsou sójové moderní výrobky narušující fungování štítné žlázy, kofein, hrášek (dle Inda dr. S. N. Sanyala obsahuje antifertilní látku m-xylohydroquinon, str. 394 v Nourishing Traditions, nebo Cent African Journal of Medicine 1993; 39(3):52-6.)  atd. (Více k tématu na stránkách Pěkná miminka - Beautiful babies, nebo blog NourishedKitchen)

Vycházejí už i knihy o výživě miminek a před početím čerpající z poznatků Pricea i Sally Fallonové. Kolik ale autorů většiny knih o výživě malých dětí, které máme na pultech knihkupectví, četl Výživu a fyzickou degeneraci od dr. Westona A. Pricea? Ještě pořád by pak tvrdili, abychom byli zdravější, že musíme jíst raději vegetariánštější stravu, když žádná ze 14 zdravých kultur navštívených zubařem Priceem vegetariány nebyli?

Pan zubař Price by třeba těhotné ženě nejen nezakázal jíst játra (ani kachní) se slaninou, ale doporučil by jí je jíst dokonce alespoň jednou za týden. Já sama jsem je sice tak často nejedla, ale určitě jsem se jim nevyhýbala, ani letnímu máslu, jistě s velmi vysokým obsahem vitamínu A, z něhož jsem se také neotrávila já ani dítě (Pozor!: čtenář tohoto blogu nese sám zodpovědnost za své zdraví po případné konzultaci s oficiálními odborníky na zdraví, jako jsou lékaři, výživáři a dbá na kvalitu potravin s vitamínem A a D. atd.) Velice zajímavý článek s vysvětlením k této posvátné potravině, jakými jsou játra ( které si některé národy dokonce rituálně přikládaly před konzumací na oči, aby dobře viděli a jednou i jejich ještě nenarozené děti) je odborná stať  Sága o vitamínu A (Vitamin A Saga) a  je možné jí najít na stránkách Nadace dr. Pricea v angličtině. (A jiné texty zde již totiž hovořily o obtížnosti konverze karoténů na vitamín A, že bychom té mrkve museli sníst opravdu hodně, neboť 4-6 jednotek B-karotenu se přemění na 1 jednotku vit. A, a to ještě za optimálních podmínek). To už jsem ale zabrousila do podrobností a to by musela Kateřina Janouchová napsat knihu ve zcela jiném žánru. " Ve všech časopisech se píše, že je nejpraktičtější mít dvě děti těsně po sobě..." se píše v knize Dcera na přání, což hrdinku potvrzuje v jejím "tlačení na pilu"...K této větě v knize není její bližší komentář, hlavní postava, posedlá dcerou ještě dřív než se narodí druhý syn (díky ultrazvuku ví, že to bude chlapeček), s tím souhlasí.

V jednom rozhovoru na otázku, jak Švédové snášejí zimní měsíce, jak to působí na jejich psychiku, řekla spisovatelka Kateřina Janouchová něco v tom smyslu, že šíleně, ...to proto všichni Švédové na zimu emigrují do Thajska. Jenže moment! Zkusme se nad tím trochu zamyslet.

Copak příroda nás zasadila do takových podmínek, které na nás působí "šíleně", které jsou pro nás nepřijatelné, pro které se naše tělo není schopno uzpůsobit?  Copak Příroda a evoluce počítaly s tím, že třeba Eskymák "špatně snáší zimu" a tak se prostě sebere a odletí si jako stěhovavý pták do teplých krajin, nebo že Afričan bude špatně snášet horko, tak si zaletí někam na léto do Skandinávie? Měla bych pro cesty Švédů do Thajska možná (?) vysvětlení: jedním z nich je jistě určitý konzumerismus spojený s moderní turistikou a ta vždy stojí za hřích a "špatné" snášení zimy je jistě dobrou výmluvou. Jistě má paní spisovatelka pravdu s tím špatným snášením zimy. Jenomže jde o to, co když možná je to spíš jen symptom(který se výlety do Thajska "léčí" pomocí moderní techniky [existencí letadla]) toho, že jistě i k nim se dostala moderní a pro Švédy netradiční strava (pizza, hot-dogy, rostlinné oleje) bez dostatku vitamínu D z kvalitních živočišných tuků (plus méně pobytu venku), který je jedním z faktorů, jež před depresí chrání (Srov. Sally Fallon, Nourishing Traditions). I tam se snaží dietologové vést politicky korektní kampaň za domněle zdravou stravu - doporučovat méně živočišných tuků jako takových,  zato margaríny - dokonce nízkotučné. Ne vždy s tím u švédských zákazníků asi pochodí. Ti ale stejně velmi holdují sladkostem, sladkému pečivu atd. V sousedním Norsku měli dokonce loni kolem Vánoc máslovou krizi, zemedělská politika asi nechtěla s tak velkou poptávkou po másle počítat...Každopádně bych se měla někdy vypravit podívat se do Švédska, přinejmenším ty olivovníky musejí stát za vidění.

-----------------------------------------------------------------------------

A tady je pár postranních sloupků z knihy Vyživující tradice a především z dlouhé stati Vitamin A Saga, některé jsou uvedeny v knize Vyživující tradice, některé jsme vybrala sama přímo ze stati:

Za optimálních podmínek mění lidé karotény na vitamín A v traktu tenkého střeva působením žlučových solí a enzymů štěpících tuky. Jenže přeměna karotenů na retinol je zřídka optimální. Diabetici a ti, kteří mají oslabenou funkci štítné žlázy – skupina, do které patří přinejmenším polovina dospělé americké populace - není schopna učinit přeměnu vůbec. Děti činí tuto proměnu velmi špatně a miminka vůbec – musejí získat své vzácné zásoby vitamínu A z živočišných tuků – a přesto je nízkotučná strava často dětem doporučována. Namáhavé fyzické cvičení, přemíra konzumace alkoholu, nadměrná konzumace železa (především z “o minerály obohacené” bílé mouky a snídaňových cereálií) , používání řady populárních léčiv, nadměrná konzumace vícenenasycených mastných kyselin, nedostatek zinku a dokonce chladné počasí může ztížit konverzi karoténů na vitamín A. Stejně tak nízkotučná dieta. Karotény se přeměňují působením žlučových solí a velmi málo žluči se dostane až do střeva, když je v jídle málo tuku. Požitkář, který si dá na zeleninu máslo a přidá si smetanu do polévky a guláše, je moudřejší, než si myslí. Máselný tuk stimuluje vyměšování žluči potřebné k přeměně karoténů ze zeleniny na vitamín A a zároveň dodává velmi snadno vstřebatelný opravdový vitamín A. Vícenenasycené oleje také stimulují vyměšování žlučových solí, ale mohou způsobit rychle zničení karoténů, leda že jsou přítomné antioxidanty. Vitamín A Vagary [Vrtochy vitamínu A]

Objevení vitamínu A a dějiny jeho aplikování na poli lidské výživy je příběhem statečnosti a brilantního díla, příběhem, který představuje spojení toho nejlepšího z vědeckého bádání s kulturními tradicemi světa. A podřízení těchto znalostí diktátům potravinářského průmyslu nám poskytuje smutnou lekci o tom, jak použití moci a vlivu zatemňuje pravdu...Vitamín A Vagary [Vrtochy vitamínu A]

Jezte mrkev kvůli vitamínu A”. Takovéto tvrzení, které se nachází v mnoha populárních dietách a knihách o výživě, vytváří dojem, že požadavkům organismu ohledně této esenciální živiny se dá vyhovět pouze pomocí rostlinných potravin, jako je mrkev, dýně, tmavá listová zelenina a oranžově zbarvené ovoce. Nízkotučná škola výživy má ohromný prospěch z toho, že veřejnost má jen vágní povědomí o vitamínu A, jelikož skupina živin rozpustných v tucích zvané karoteny nejsou pravým vitamínem A, ale přesněji se nazývají provitamín A. Pravý vitamín A neboli retinol se nachází pouze v živočišných produktech, jako je olej z tresčích jater, játra a jiné orgánové maso, máslo, smetana, ryby a rybí jikry, korýši a živočišné tuky. Tato skutečnost je jasně formulována v prestižním Merckově indexu (encyklopedii vydávané od roku 1889 americkou farmaceutickou společností Marck & Co., pozn. překl.): Vitamín A je pouze v živočišných potravinách. Vitamín A Vagary [Vrtochy vitamínu A]

V komunitách třetího světa, které přišly do styku se Západem, nedostatek vitamínu A je rozšířen a přispívá k vysoké dětské úmrtnosti, slepotě, zakrnění, kostním deformacím a náchylnosti k infekcím. Toto se objevuje i v komunitách, které mají přístup ke spoustě karoténů ze zeleniny a ovoce. Nedostatek kvalitních mléčných produktů, odmítání orgánového masa jako staromoní a nezdravé a nahrazování živočišných tuků rostlinnými oleje vše přispívá k fyzické degeneraci a utrpení národů Třetího světa.Vitamín A Vagary [Vrtochy vitamínu A]

Jedním z aspektů vitamínu A, který si zaslouží větší pozornost, je jeho role ve využívání bílkovin. Kwashiorkor je stejně tak nemocí z nedostatku vitmaínu A vedoucí k poškození vstřebávání bílkovin, jako výsledkem absence bílkovin ve stravě. Druhy stravy bohaté na bílkoviny a s nízkým obsahem tuků jou obzvlášť nebezepečné, protože konzumace bílkovin rychle vyčerpávý zásoby vitamínu A. Děti vychované vychované na nízkotučné dietě s vysokým obsahem bílkovin často zažívají rychlý růst.   Výsledky - vysocí, krátkozrací, vytáhlí jedinci s přetěsnanými zuby a špatnou kosterní strukturou, takový syndrom Ichaboda Cranea (literární postava učitele z příběhu Legenda o Ospalé díře, který mohl jíst mnoho jídla a pořád byl hubený "jako tyčka", pozn. překl.) - jsou součástí neměnného inventáře Ameriky. Nízkotučná strava s vysokým obsahem bílkovin může dokonce způsobit slepotu, jak k tomu jednou došlo v Guatemale, kde v rámci programu potravinové pomoci bylo darováno velké množství instantního odtučněného sušeného mléka.  Lidé, kteří konzumovali sušené mléko, oslepli. Primitivní národy chápaly tento princip instinktivně, to proto nikdy nejedli libové maso, ale vždy konzumovali vnitřnosti zvířat, která jim sloužila za potravu. Vitamín A Vagary [Vrtochy vitamínu A]

Na formálním obědě, který hostila Hilary Clintonová, ředitelé korporací a vedoucí různých skupin, které humanitárně pomáhají, oznámili svůj cíl, že ukážou "domorodým potravinářským společnostem...jak přidávat vitamín A do potravin, které jedí lidé s nízkým příjmem." Jinými slovy vitamín A se bude používat k propagaci průmyslově zpracovaných potravin pro vesničany v Africe a v Asii pod rouškou humanitární pomoci. Lidé s nízkým přijmem v Americe jedí margarín a jiné průmyslově zpracované potraviny, ale lidé Třetího světa s nízkými příjmy jedí potraviny vypěstované rolníky a zpracované místními řemeslníky. A když lidé odmítnou průmyslově zpracované potraviny, "velké zbraně" vymyslí další strategii - geneticky modifikovanou rýži, která by produkovala karotény. Ti, co propagují tak zvanou "zlatou" rýži jako řešení problému s vitamínem A jsou buď žalostně neinformovaní nebo nestoudně zkorumpovaní. Zlatá rýže obsahující karotény nemůže dětem Třetího světa poskytovat skutečný vitamín A, ale jen posílí trend vytlačování jejich rodičů z farem do otřesných slamů. Vitamín A Vagary [Vrtochy vitamínu A]

Odborníci zvláštního výboru Senátu tvrdí, že země s vysokým příjmem živočišných tuků mají větší výskyt rakoviny prsou a tlustého střeva. Toto prostě není pravda. Ve skutečnosti opak se zdá být pravděpodobnější.Vezměte si jako příklad Finsko a Nizozemsko. Jejich denní spotřeba živočišných tuků na hlavu je stejná. Jenže Holanďané konzumují čtyřikrát více rostlinných tuků než Finové a mají dvakrát vyšší výskyt rakoviny tlustého střeva a prsou. Daly by se citovat mnohé další příklady. Enigová a spolupracovníci na Univerzitě v Marylandu udělali statistické rozbory stejných dat USDA spoléhajících se na Senátní výbor. Zjistili “silnou významnou negativní korelaci...u živočišného tuku vůči celkové úmrtnosti na rakovinu a výskytu rakoviny prsou a tlustého střeva.”Jednoduše řečeno pravděpodobněji dostanete rakovinu z rostlinného tuku, jako je margarín, než z živočišného tuku, jako je máslo. “Negativní korelace” znamená, že navzdory tomu, co řekli experti, máslo a jiné živočišné tuky mohou před rakovinou chránit! William Campbell Douglass, MD The Milk Book

Finský národ má v průměru nejvyšší cholesterol na světě. Podle obhájců myšlenky stravy pro srdce, je to kvůli finskému na tuky bohatému jídlu. Odpověď ale není tak jednoduchá. Předvedl to dr. Rolf Kroneld, který srovnal obyvatelé vesnice Inio blízko Turku s obyvateli severní Karelie a jihozápadího Finska.

Domněle zdravá kampaň udeřila v Iniu. Spotřeba margarínu tam byla dvakrát tak větší a spotřeba másla jenom poloviční, než jaká byla na jiných místech. Lidé v Inio také dávali přednost odstředěnému mléko před tučnějším mlékem. Obyvatelé na jiných místech nikoliv. Jenomže nejvyšší hodnoty cholesterolu naměřili v Inio. Průměrná hodnota u mužských obyvatel Inio byla 283, na dvou dalších místech 239 a 243 mg/dl. Pokud jde o ženy rozdíl byl ještě větší. Uffe Ravnskov, MD, PhD The Cholesterol Myths

Tělo pravděpodobně potřebuje jak živočišné tak rostlinné tuky, aby si udrželo dobré zdraví. Studie vedena mezi chlapci ve Rwandě v Africe, vegetariánským obyvatelstvem z nutnosti, zjistila, že vstřebání karoténu dětmi, záviselo na množství tuku ve stravě, nikoliv na množství snězeného karoténu. Zjistilo se také, že nízký příjem tuků vede ke špatnému vstřebávání jak karotenoidů tak preformovaného vitamínu A. Když se do jejich vegetariánské stravy přidalo malé množství (živočišného) tuku, výsledkem bylo zlepšení ve střebání karoténu a hladina vitamínu A se zvýšila. H. Leon Abrams Vegetarianism: Antropological/Nutritional Evaluation [Vegetariánství:Antropologické a nutriční hodnocení]

Je velice nemoudré...být závislý na rostlinných zdrojích vitamínu A. Tato životně důležitá živina je potřebná pro růst a opravu tělesných tkání; pomáhá chránit sliznice úst, nosu, krku a plic; podporuje vyměšování trávicích šťáv potřebných pro správné trávení bílkovin; pomáhá stavět silné kosti a zuby a zdravou krev; je nezbytný pro dobrý zrak; pomáhá s tvorbou RNA (kyselina ribonukleová, p. př.); přispívá ke zdraví imunitního systému. Neodstatek vitamínu A u těhotných matek má za výsledek potomka s očními vadami, posunuté ledviny, zaječí pysk, rozštěp patra a srdeční anomálie a anomálie krevních destiček. Vitamin A Vagary [Vrtochy vitamínu A], str. 517


-------------------------------------------

Odkazy:

http://www.kavaveznamenitouhy.cz/povidky/katerina-janouchova/

http://svedske-listy.blog.cz/

http://www.holisticsquid.com/vitamin-a-and-pregnancy/

http://nourishedkitchen.com/foods-for-fertility/

http://www.foodrenegade.com/babies/

http://zpravy.idnes.cz/kam-zmizelo-vsechno-maslo-skandinavci-nemaji-z-ceho-pect-cukrovi-pxw-/zahranicni.aspx?c=A111214_175657_zahranicni_abr

http://www.severskelisty.cz/noviny/uda0771.php

http://www.sweden.se/eng/Home/Lifestyle/Food-drink/Swedish-culinary-classics/