Dívčin chrup ve věku 5 let a 6 měsíců a ve věku 7 let a 10 měs. Fotografie, na které jsem dostala laskavé svolení k použití, jsou z knihy "Buteyko Meets Dr Mew" od Patricka McKeowna. (Thank you!)

"Jenže špatné zuby jsou vždy vnějším znakem jiných typů degenerace uvnitř těla, degenerace, jakou nelze opravit v křesle zubaře...Především své miminko nepřipravte  o živočišné tuky – potřebuje je pro optimální tělesný a mentální vývin. Mateřské mléko má přes 50 procent svých kalorií obsaženo v tucích, z nichž většina je nasycených,  a děti potřebují tyto druhy tuků po celá svá léta růstu." (S. Fallonova a M.G. Enigová: Vyživující tradice...)

Na obrázku je dívka, která v raném dětství měla milý úsměv, i když je možné si již všimnout toho, že mezi mléčnými zuby nejsou mezerky, jsou ne přetěsnané, ale těsně u sebe. Druhé zuby, které vyrostou pod nimi, ale budou potřebovat ještě více místa. Druhé zuby budou potřebovat více místa, a proto se zubní oblouk musí vyvinout dostatečně široký, aby pojmul všechny druhé zuby. Křivé (druhé) zuby nejsou pak způsobeny "dudlíkem", které dítě v tomto věku již dávno nepoužívá, ale úzkým zubním obloukem, který se nevyvinul do potřebné šíře. Tělo potřebuje vápník, vitamín D, který ho pomůže vstřebat (v naši zeměpisné šířce i z potravinových zdrojů - domácí či bio husí a vepřové sádlo, máslo) a stejně tak vitamín K2 (nikoliv K1), který ho bude navigovat na ta správná místa v těle,  kam patří, aby se mimo jiné i obličej včetně zubů optimálně vyvinul. Zejména máme-li dostatek vitamínu K2 (s nimž dobře A a D spolupracují) ve slinách, říká Sally Fallonová, chráníme se před zubním kazem (nikoliv primárně tím, že máme dost flóru v zubní pastě, či ve vodě, jak je tomu v USA, proto jsou recepty Sally Fallon plné filtrované vody. ) Přírodní nárůdky měly pěkné zuby i bez floru…(Ref. i http://www.healthyfoodforhealthyliving.com/public/180.cfm?sd=2)

Vitamín K2 se přitom nachází (“měl” by se nacházet…) ve slinách a chránit nás přirozeně před zubním kazem. Výzkum se slinami lidí se zdravými zuby a slinami od osob s nezdravým chrupem plným zubních kazů a kostní moučkou dělal dr. Price a věřil, že faktor X je to, díky čemu mělo lidstvo lepší či horší kosti, zuby a tlustší stěnu lebky v průběhu dějin lidstva. Jednoduše řečeno faktor X (tedy vitamín K2) měnil chemické chování slin při styku s na prášek rozbitou kostí, když sliny obsahovaly K2 – prášek tahal fosfor ze slin k sobě, když neměly vitamín K2, slina tahala fosfor z prášku (tedy vznikal zubní kaz . (Ref. http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/x-factor-is-vitamin-k2#dental). Na jeho výzkum již bylo po asi 80 letech navázáno a potvrdila se báječná synergie vitamínu A, D a K2, výzkum pokračuje dále, ale není mi známo, že by ho sponzorovali výrobci zubních past a zubních implantátů. (Chris Masterjohn, Ramiel Nagel, Kate Rheaume-Bleue). (nattó z kvašených sójových bobů z nich obsahuje jen vitamín K2 a" vegani"  mohou K2 získávat aspoň z něho, ale je třeba ho jíst s dostatkem jódu na obranu před goitrogenním – štítnou žlázu potlačujícím – účinkem sóji, která ho fermentací neztrácí, kvůli obsahu izofavonidů)

Často čteme z pera odborníků, že máme vitamínu D dostatek ze Slunce, ale ve stravě přírodních národů, jejichž příslušníci měli krásné zuby a silnou tělesnou konstituci těla, ho bylo 10 x více než v průměrné stravě Američana 30. let 20. století).  Je nám doporučováno omezit živočišné tuky, zároveň doporučováno nevyloučit je ze stravy úplně, protože přece jen obsahují důležité v tucích rozpustné vitamíny, ale doporučené denní dávky těchto vitamínů jsou v porovnání s dávkami, jaké ve stravě měli přírodní lidé, velice nízké. 

Jako prevence zubního kazu je nám doporučováno zuby čistit, čistit, čistit a hlavně po sladkostech, které máme omezit. Jenomže krokem prvním jsou však v tucích rozpustné vitamíny, tedy dodat tělu, co potřebuje. Kdo může za nemoci  - bakterie, nebo prostředí, které jim nesprávnou stravou vytváříme? Děti švýcarsků horalů si zuby nečistily, měly na nich jakýsi slizký povlak, ale neměly dle pozorování dr. Pricea zubní kazy. O tom, že není třeba se bát v tucích rozpustných vitamínů hovoří Sally Fallonová v rozhovoru:

V podstatě zde fungují dvě síly:  Jednou je průmyslové zemědělství a druhou je samotný potravinářský průmysl, který si chce udržet své suroviny co možná nejlevnější, a tak používá rostlinné oleje. Tyto dvě síly dohromady zdémonizovaly živočišné tuky, a  zvířata zároveň pozavíraly. Vytvořily systém, v němž vitamíny, které bychom měli z oněch tuků získávat - vitamín A, D a K2 - v nich prostě už nejsou, ale tyto tuky jsou přitom důležité pro vytvoření zdravých střev a zdravého mozku. " (Přeloženo z http://hartkeisonline.com/natural-health/treating-autism-interview-with-sally-fallon-morell/)

Je tedy třeba dbát především na kvalitu (správnost) růstu dítěte, nikoliv jen rychlost. Uběhlo pár let na nekvalitní stravě a dívčín nový chrup (na fotce) se bohužel již moc nepovedl, její děti však mohou vypadat úplně jinak, pokud bude jíst její partner a ona před početím, ona v době tehotenství a děti v růstu jinak.  Je třeba neusnout na vavřínech, neboť je vidět, že po celé období růstu dětí je kvalita stravy nesmírně důležitá, aby se předešlo nejen těmto extrémním stavům, které když se projeví, je již trochu pozdě. 

Je mnoho různých druhů diet a každá se upřímně snaží hledat způsob, jak osvobodit člověka od průmyslově zpracovaných potravin.  Kvalitní výživa podle zubaře Pricea ovlivní značně nejen to, jak se cítíme, zda jsme zdraví a silní, ale v její moci je i ovlivnit to, jak bude fyzicky vypadat příští generace - to je něco, co mě na poznatcích zubaře Pricea nesmírně fascinuje -  ono vědomí transgeneračního posunu - naše moc k regeneraci další generace či bezmoc či neznalost vedoucí k degeneraci našich potomků. Nemám na mysli barvu očí a vlasů, ale stav zubů, tvar obličeje a celou fyzickou konstituci člověka. Paní Sally Fallonová k tomu ve své přednášce říká:

Když jsou zuby rovné, je to znamení, že i zbytek těla je správně postaven, že má dobrou kostní strukturu, dobrou maskulaturu, ostrý zrak a sluch, optimálně fungují všechny orgány, má optimistický postoj a dobře fungující intelekt. A pokud jsou zuby rovné a struktura obličeje široká,  i pánev má otvor kulatý a umožňuje snadný porod dítěte. Když jsou však zuby křivé, je to znamení toho, že bude také ohrožen zbytek těla. Když je  tvář úzká a zuby stěsnané, je méně místa na důležité žlázy v hlavě - podvěsek mozkový, šišinka, hypotalamus (podhrbolí), hlavní žláza...Co je špatného na křivých zubech? Nemůžeme je prostě narovnat pomocí rovnátek?  Vytvoříme sice krásný úsměv, ale rovnátka nepůsobí na skrytou příčinu stěsnaných zubů, což je nedostatek správné výživy. Člověk může mít opravené rovné zuby, ale trvale zůstane s: úzkými nosními průchody, stěsnaným ušním kanálkem, stěsnanými žlázami v hlavě, zmenšenou povrchovou oblasti v plících, trávicími poruchami, problémy s kostmi a s úzkou nebo zploštělou pánví.

Pokud je tedy zdraví dětí něco, co můžeme ovlivnit, jistě je to pro mnohé ta poslední motivační kapka, která přiměje člověka, jehož láká život na venkově jako takový, učinit radikální změny v životě. Zvláště, když tu možnost má a když je jasné, že růst dětí nepočká. Jeho tělo ve 20 už nepůjde přestavět jako dům. Jde o život sice v určitém ohledu a z vnějšku viděno možná skromný, zato hojný v oblasti produkce kvalitního jídla a v pěstování přirozené hodnoty zdraví. Když si člověk sám potraviny produkuje, nutí ho to být i v kontaktu s přírodou. To, že člověk ani nemůže jet na dovolenou, je pro mě osobně podružná překážka k takovému stylu z mnoha důvodů:

-již jsem se podívala na delší dobu na druhý konec světa, takže díky této zkušenosti nemám nutkání zjistiti, jak se tam žije - i tam žijí lidé, i tam je tráva zelená (myslím že ne zelenější)

- dovolená na pár týdnů ročně za cenu zrušení chovu či předání ho do nekompetentních rukou je pro mě příliš "drahá" (neboť růst dětí nepočká...)

- pokud by člověk neuměl být tady a teď (jako při meditaci), cítí se prázdý a má nutkání zaplnit tuto prázdnotu, rozptýlit bolest z prázdnoty přechodnou úlevou, změnou vnějšího prostředí (to vnitřní pojede s ním na dovolenou), jakou mu poskytne pravidelná dovolená, navíc ráda spíš něco vytvářím doma

- celý svět lze  najít "v kůře stromů"

- Cestovat lze i po vlastním dvoře, nebo "Cestovat může i vůl a co uvidí...?.

To samozřejmě neznamená, že nikdy v životě nikam nejezdím či nepojedu, že si ráda neposlechnu něco o cizích zemích, ale v tuto chvíli svého života jen ráda "Jsem"

Prvni zuby (Dorotka) nemuseji by uplne natesno, protoze jsou vodivou listou pro druhe zuby pod nimi, ktere budou potrebovat jeste vice mista (sirsi zubni oblouk)

 

 

Dovolena je pro mě tam, kde maji opravdové mléko s tlustou vrstvou smetany nahoře...

Fermentovaný olej z tresčích jater s pomerančovou příchutí - superpotravina, její omega -3 (EPA  DHA), vitamin A, D, s nimiž nikdo nemanipuloval, proto se trochu liší dle sezóny ryb, sklenička od skleničky,. Teprve nasycené tuky pomáhají omega-3 mastné kyseliny dostávat a uchovávat v tkáních , v rohovce očí - to proto působil  zázračně, když byl podáván společně se lžičkou kvalitního letního másla. a doporučuje se toto máslo k němu i dnes..