P1040212_bonbony

 

Máslové bonbóny s karobem

"Tak co vlastně ve škole dělají?" ptal se jeden chlapeček. "Jedí bonbony," odpověděla Pipi bez zaváhání. "Blízko školy je továrna na bonbony a odtamtud vede potrubí rovnou do třídy. Celý den se z něho řinou bonbony a děti mají co dělat, aby je stačily sníst." Astrid Lindgrenová: Pipi Dlouhá Punčocha.

Přemýšlela jsem, jak vyrobit sladkost, která by byla skutečně výživná podle všech principů tradiční výživy, o jakých se dovídáme z knihy Výživné tradice. Zkusila jsem tedy udělat bonbónky, přičemž jsem použila tyto tradiční ingredience:

5 lžic přepuštěného domácí másla od kravičky krmené senem a trávou (jistě by se dalo použít i domácí sádlo nebo kokosový tuk- jde rovněž o nacycený tuk, který je při pokojové teplotě tuhý), dále 1 lžíci kakaa (raději jsem při příští přípravě použila stravitelnější a zdravější a přirozeně sladší karob zvaný svatojánský chléb- asi 3 polévkové lžíce), strouhané ořechy (asi 3 lžíce), špetičku keltské soli (Guerande), špetičku zázvoru a nadrobno nakrájené sušené ovoce na noc namočené (např. švestky a jablka) a 1 lžíci surového medu (stačí i mnohem méně, místo něho třeba i kousek nasekaných sušených nesířených meruněk-mají víc glukózy než škodlivé fruktózy).

Postup: Velmi jednoduchý. Rozpustíme přepuštěné máslo, nedovedu ho ale k varu. Pokud je v kastrůlku ještě nerozpuštěná hrudka, počkám, až se rozpustí i po vypnutí plynu. Je to kvůli šetrnému zacházení se surovým medem, abych vysokou teplotou másla nezničila enzym  pomáhající s trávením medu. Do rozpuštěného másla přidám zmíněný med a pomalu ho mícháním rozpustím, dále přidám vše ostatní. Pokud chceme mít extra stravitelný výrobek, ořechy namočím do mírně osolené vody na noc, poté znovu vysuším a teprve pak je nastrouhám. Směs naplním velkou lžící do důlků formicek na cokoladu. Dám vše vychladnout na mráz, pokud není venku mráz tak třeba do mrazničky, nebo jen do chladného prostoru, kam nechodí kočky nebo slepice. Po vytuhnutí se  krásně vydloubnou bonbónky (doslova vyskočí), které jsou opravdu výživné a díky máslu, jehož vitamíny "vyživují ony žlázy, které mají co do činění s metabolismem cukrů",  se krásně rozpouštějí na jazyku. 

U bonbónů na obr. 1 nahoře jsem použila kakao, na 2. obr. karob, vyzkoušela bych i jiné druhy ořechů, jako třeba strouhaný kokos, naklíčená slunečnicová semena apod. Cenné na nich je to, že fruktózu nahrazuje med a rostlinné tuky máslo.

 

 

Poznamka: je prijemne pouzivat formy ne na led , ale primo urcene k vyrobe cokoladovych bonbonu. Napriklad na:  http://www.eshop-lilie.cz/katalog.php?strana=5&typ=16197