POSTAVÍM TI DŮM Z BÍLÉHO KAMENÍ...
dubovými prkny on bude roubený,
aby každý věděl,
že jsem tě měl rád,
postavím ho pevný, 
na věky bude stát...
Ještě hoří oheň a praská dřevo,
ale už je čas jít spát...

------------------------------------------------
I u nás máme spousu světlého kamene, kvádrů a kamení, kam se jen podíváme, ale víme, že nic z něho stejně není na věky, jak se chlapi domýšlejí. Jen Příroda. Stodola by stála bez kontrazdi možná dalších 50 let, ale přesto jsme je takto využili. I tak tento kámen potřebuje zakrýt svou majestátnost omítkou, která ho bude chránit. Ještě nás s kamením čeká spousta práce...

Moz-screenshot-7

Kdo ví, kolik zvířat již prošlo těmito kamennými již vymletými futry chléva...

 

.

Moz-screenshot-4

Celkově se podíl práce na venku s příchodem chladnějších podzimních dnů nesnížil, den se zdá být krátký v naší snaze honem stihnout vše potřebné, než napadne sníh. Když pomineme čas strávený dalším sázením všeho možného -bylinky, zákuly, svídy, kdouloně, ptačího zobu, habrů, meruzalky krvavé, bohyšek, japonských azalek, pěnišníků, srdcovky-"krvácejícího srdíčka", borůvek, cibulovin a dalších rybízů, pořád se rozváží hnůj  - většina ho skončila na loukách a pod stromky a keři- tam zejmén kůň koňský a oslí. Vyzkoušet chceme přípravu lesního kompostu se směsí koňského a především oslího hnoje pro případné vyzkoušení pěstování žampiónů příští rok v létě. Oblíbeným nástrojem při nakládání s hnojem je  bronzová lopata s podílem mědi s příznivým dopadem na zdraví rostlin.

Moz-screenshot-3

  

Moz-screenshot-1

 
Růže francouzská Comte de Chambord neutuchá v "remontování"...

Překvapilo mě, že navzdory tomu, co se píše v knížkách, se daří mým růžím i v polostínu a že nejspíš nebude třeba je nikam přesazovat. Zdá se, že nejen koňský hnůj, ale i polostín jim svědčí. Shodou okolností o tom píšou i v knížce Tradiční zahrádka: Z bohaté pokladnice rad našich předků:" Růže totiž jako bývalé obyvatelky okrajů lesa-nestojí o prudké slunce, jak se mylně často předpokládá..." s. 45. Další zkušenost jsem udělala s pelyňkem pravým, který je skutečně rozpínavý individualista, který nemá moc rád své kolegyně bylinky a jako spolubydlící  prý svědčí akorát tak rybízům,  nimž jsem ho ze zahrádky vyhostila:-).

Moz-screenshot-2

 
Sušička ovoce někdy běžela i přes noc...

Moz-screenshot-5
Moz-screenshot-9


 

Moz-screenshot-8

Rozvážení hnoje koňovitých...

Moz-screenshot

 Jantarová královna ma velmi zdravé lesklé listy...

 

Moz-screenshot-10

 

Dokonáno...