Ze světa knihy zubaře Westona Pricea

Ručně vazana kniha v kuzi od kravičky Terezky, kniha Nutrition and Physical Degeneration 

Kazdý den chrlí nakladatelé tolik knízek, zdá se, ze všechny jsou nejspíš tak moc důleité a chtějí nám něco zásadního sdělit, co by nám nemělo uniknout - jinak by je přece někdo nevydával. A přece mnohé z nich jsou jen brakem k ničemu, který škodí knihám jako takovým, kterým jak plevel berou ziviny a pozornost čtenářů. Kdysi si knih upravdu vázili, protoze se psaly ručně na ručně dělaný papír, ručně se vázaly. Kéz by kniha, kterou překládám, nebyla jen další brak, ale hodnotný klenot, který bude platit i za tisíc let.

(Z technickych duvodu mi nepise Z s hackem, tak se omlouvam za chybejici mekkou hlasku nebo pouhe z)

Kdy člověk překládá nebo čte knízku, musí přečíst pár desítek stran, aby plně pronikl do světa knihy a v případě knihy v cizím jazyce, do jazyka té knihy. Kdy jsem kdysi psala diplmovou práci na téma Problematika nové čínské migrace do Japonska v letech 1988 a 2002, velice pracně a věčně se slovníkem jsme musela přečíst prvních 30 stran jedné knihy v japonštině, ne jsem se do četby nějak vpravila a chytla rychlost. Důleité bylo to nevzdát a kadý den aspoň knihu otevřít. Jak jsem ji avizovala, překládám knihu Výziva a fyzická degenerace z roku 1938 a právě se v mysli nacházím v jejím fascinujícím světě. Ráda bych v tomto článku přinesla malinkou ochutnávku z této knihy jako letní pozdrav (i s obrazky z naseho statku) příznivcům blogu.

 

Vy, co znáte můj blog či úvod ke knize Vyizvující tradice, dbáte u nejspíš na přirozenou stravu a uíváte si v rámci moností letních potravin, jako je čerstvá zelenina a ovoce, ale i sýry a máslo. Mui chtějí být zdraví a silní, mladiství chtějí být krásní a mít zdravou pleť, eny, které chtějí otěhotnět, si jistě na internetu toho hodně načetly o svém cyklu a intimních dějích svého těla (čípkovém hlenu jako bílek, v něm se spermiím nejlépe plave, symptobazální teplotě, která po ovulaci trošku stoupne) a zkrátka vědí, ze je zdraví je koncert mnoha hráčů. Ne však uměle do toho koncertu zasahovat a podpírat toho či onoho hráče a přemýšlet, zda nám dobře funguje ten či onen hormon, mozná je lepší se tím netrápit a začít aspoň tři měsíce konzumovat celistvé potraviny zvyšující plodnost OBOU partnerů: kvašená zelenina, kostní vývary, bílkoviny, jako je vajíčko a maso, vitamín D z kvalitního sádla či oleje z tresčích jater, různé bylinkové čaje z červeného jetele, z maliníkových listů, z buřiny srdečníku (v angličtině má název, který hodně napovídá - motherwart) ořechy a za studena lisovaný slunečnicový či olivový olej atd., nerafinovanou sůl, česnek a třeba višně obsahující jód,no, a hlavně cholesterol coby stavebni cihla pro hormony. Víme to, ale často zapomínáme. Bez pohybu to ale není samospasitelné. Věřím, ze naše země bude mít postupně zdravější populaci s dobrou přirozenou imunitou.

Dokonce jsme před týdnem uspořádali kurz Chov rodinné krávy, kterého se zúčastnilo na 15 lidí a u máme zprávu, e si někteří vzápětí po něm pořídili jalovičku nebo rovnou krávu Jerseyku. Supermarkety jsou toti váně “super” na všechno moné, jen ne v nabídce potravin s obsahem vitamínů rozpustných v tucích, kterých přírodní domorodci měli ve stravě 10x více a měli zdravé a rovné zuby, třeba jako ten Masajec v Bílé Masajce (je i film).

Manzel Neil u začíná docela dobře ovládat knihařské řemeslo od ovládání masivní mnohasetkilové řezačky z druhé ruky (staré jak z dob císaře pána), jaká byla k mání v jedné vile v bývalých sudetech, odkud byli vyhnání naší němečtí spoluobčané) a po různé druhy lepených vazeb včetně šitých čalounickou jehlou. K dispozici mám tak nejnovější domácí ručně vázané vydání knihy dr. Pricea s 5. předmluvami, její desky mi Neil dal do kůe od “Terezky” (pro nezasvěcené do hovězí kůze). Zkrátka to s vydáním tak moc důleité knihy myslíme váně. A teď ještě malá ochutnávka z knihy, tentokráte spíš toho, co o ní či o dr. Priceovi řekli jiní, nejen autorka tohoto blogu. Docela milé jsou třeba i vzpomínky jeho prasynovce.

Cit: Výziva a fyzická degenerace je pravděpodobně nejdůlezitější kniha 20tého století o výzivě. Dr. Price cestoval ve 30. letech po světě se svou manzelkou ve stylu Indiana Jonese na vrtulových letadlech, parnících, kanoích, v automobilech a pěšky, přičem navštívil 14 zemí na 5 kontinentech...Veškeré spory o výivě z 21. století se mohou nechat v pokoji odpočívat v nedocenitelné knize dr. Pricea, která by měla být povinným čtením pro všechny profesionály v oblasti zdravotní péče, kteří se hlásí ke kompetenci v klinické výivě, a pro kadého, kdo chce své zdraví zlepšovat.

Patrick Quillin, PhD, RD, CNS, bývalý zástupce ředitele Amerických center výivy pro léčbu rakoviny. Autor 14 knih včetně Beating Cancer with Nutrition [Porazit rakovinu výivou]

 

Cit: Ukazuje se, ze v medicíně existuje pravidlo čtyřiceti let. Hlavní objevy si ádaly 40 let, ne byly obecně přijaty. A tak anglické námořnictvo přidalo citrusovou šťávu do stravy námořnictva 40 let poté, co dr. James Lind dokázal, e léčí kurděje. Během oněch 50 let zhruba 100 000 anglických námořníků na kurděje zemřelo – vysoká cena za zpodění. Myslím si, ze cena za ignorování závěrů dr. Pricea je nespočitatelná.

                                                                                                   Abram Hoffer, M.D., Ph.D.

Cit. ze vzpomínek synovce dr. Pricea: Kdy získal svůj vědecký magisterský a doktorský titul ve stomatologii, rozhodl se otevřít si praxi v Grand Forks v Severní Dakotě, co byl v kadém případě dobrodruný plán. Velice krátce na to ho postihlo neštěstí, kdy dostal břišní tyfus a málem zemřel. Jeho nejstarší bratr Albert, vynálezce a byznysman ijící v Clevelandu ve státě Ohio ihned odjel na západ, aby svou ovečku vzal domů na farmu Orlí skála ihned, jakmile to Westonův zuboený stav dovolil. Jakmile byl doma, pomalu se mu zdraví začalo navracet.

Manel jeho sestry Minetty William Delmage, mu s velkou intuitivní moudrostí, vzal Westona na jezero Massanoga (nyní se nazývá Mazinaw), asi čtyřicet mil severně od farmy Orlí hnízdo, kde tábořili a lovili ryby. Čerstvý vzduch, slunce, dobrá voda, lososi, pstruzi, brusinky, divoké maliny a zřejmě drobná zvěř udělaly Westonovi nesmírně dobře. William byl velmi zboný křesťan a můeme si být jisti, e se on a Weston modlili za návrat dobrého zdraví. V kadém případě úasná přírodní krása jezera Massanoga a z vodního okraje majestátně stoupající řezaná ulová stěna naproti půlměsíční plái zapůsobily na Westona jako místo, které si Bůh vybral, aby člověka poučil o pokoře.

Byl odhodlán jednoho dne se vrátit a postavit útulek Šangri-la s rustikálním hotelem a chatkami, aby jiní lidé mohli takový záitek sdílet. Svůj úkol později opravdu splnil. Dnes je to místo v panenském provinčním parku Bon Echo severně od Cloyne v provincii Ontario a kadý rok se z něho těší tisíce návštěvníků. Při mnoha příleitostech přiznal svou lásku k tomuto místo a měl silný pocit, e inspirovalo jeho duši a omladilo tělo.

Kdy se Weston oenil s Florence Anthony z Bramptonu v provincii Ontario, jejich líbánky byly místo všech jiných moných míst na Bon Echo! Mladá nevěsta teď mohla mít trošku obavu vyskočit z vlaku na zahvízdání v lese na křiovatce Kaladar a drkotat se dvacet hrbolatých mil jízdy ve vagóně na jiní konec jezera a poté šest mil lodí do divokého lesního tábořiště. Ale teta Flo byla ochotná k čemukoliv a díky takovýmto zkušenostem byla připravena, aby Westona později doprovázela na jeho cestách za hledáním lidí s dobrými zuby a silnými těly.

Donald Fawcett (prasynovec dr. Pricea)

Cit: Třebaze kadý rok jezdívám na celou řadu vědeckých lékařských konferencí o výivě, nevzpomínám si na jedinou, kde by nějaký vědec neodkazoval na výzkum dr. Pricea nebo na nějakou z jeho tisíců fotografií. ...Myslím si, ze Výziva a fyzická degenerace zůstává jediným nejdůlezitějším pojednáním o lidské výzivě a nutričním zdraví, jaké kdy bylo napsáno. Zatímco tisíce nových knih o zdraví a výivě je kadý rok napsáno, tato práce stojí sama….Na rozdíl od novinářských zpráv v rozhlase a televizi a na rozdíl od “současných” informací o stravě, u kterých se zdá, e se s kadým rokem či dvěma mění, zůstávají tyto informace jak správné tak nezměněné od doby původní publikace dr. Westona Pricea z roku 1939...ádné léky či lékařské objevy toho nikdy nedosáhnout tolik, čeho se dá dosáhnout věnováním pozornosti výzkumu Westona Pricea a změnou způsobu, jakým jíme. V mé soukromé praxi vidím kadý den příklady takového prospěchu. Jsem opakovaně tázán, kdy se zdraví mých pacientů zlepšuje a jejich ivot se obrací k tomu, jak se cítili před tím, ne se jejich problémy objevily, proč tak málo lidí těmto informacím rozumí. Jedinou odpověď, jakou mohu dát, je, e peníze a politika, nikoliv fakta a nezávislý výzkum (jako dr. Pricea) určují, co se veřejnost a lékařské profese učí. Prevence a vyléčení nemoci nejsou a tak ziskové jako léčba nemoci (bez vyléčení).

David J. Getoff, CTN, CCN, FAAIM