Vítejte v našem staronovém obchodě, který jsme vymalovali a vyzdobili. Číst více o tom, co se změnilo.

Vymezení termínů

Vymezení termínů

Přeložili jsme text níže (se souhlasem autora), byl vyňat ze statě Kosa musí tančit od Petera Vida, publikované v roce 2001 jako dodatek ke knize  The Scythe Book (Kniha o kose), jehož autorem je David Tresemer.

Poněkud zdráhavě a v co nejmenším počtu případů stále uvádím coby téma této knihy  „kosu rakouského stylu". Vyhovuje mi to, poněvadž David Tresemer nebo někdo před ním zavedl tento termín v Severní Americe a mnoho čtenářů alespoň částečně ví, co je tím míněno.Jde ovšem o nevhodné pojmenování, neboť neuznává fakt, že tento typ kosy se dlouho vyráběl i v jiných evropských zemích.

V každém jazyce se tomuto nástroji (kovová část kosy) říká prostě kosa (a to je pojem, jemuž také já dávám osobně přednost). Někdy když je země původukosy  známá, je žádoucí ji zmínit v přívlastku rakouská", ruská", německá" atd. , aby se tak zdůraznila údajná kvalita, která je vůči ostatním relativní.

Kromě kos vyrobených v Rakousku byly jiné kosy stejného  „stylu" dováženy do Severní Ameriky po více než jedno století. Většinou se jednalo o modely, které se v Rakousku vůbec nepoužívaly, i když v něm byly vyrobeny, a některé byly kovány v Německu, Francii, Švédsku, v bývalé Jugoslávii a pravděpodobně i jinde.

Proto by bylo přesnější je všechny dohromady nazývat  „kosy ve stylu kontinentální Evropy", aby se odlišily od těch, které byly vyrobeny a používány na Britských ostrovech a v Severní Americe. To, co je mezi sebou rozlišuje o poznání více než jejich fyzický tvar, je vlastnost napětí vtělena do oceli během procesu výroby, jež činí ten první typ lehčí co do váhy a přesto si při užívání uchovávající svůj tvar. Britská a americká ostří nebyla pnutá, a proto vzhledem k úkolu, pro který byl určitý model vyroben, musela být těžší.

Přesto ten druhý typ neoznačuju jako  „vylisovaný natvrdo"; ve skutečnosti takový výraz vůbec nepoužívám. Měl jsem v ruce mnoho příkladů  „amerického vzoru" a objevil jsem pouze jediný, u kterého bylo jasné, že byl lisovaný. Byla to značková kosa ze starého inventáře, kterou jsem našel v jednom železářství, jež patřilo Amišimu (členu náboženské komunity, pozn. překl.) v Indianě se štítkem  „True Temper, Made in USA" (kvalitně tvrzená ocel...pozn. překl.) Dosud nevím, kolik evropských výrobců kosu kdy lisovalo, ačkoliv si myslím, že jich muselo být velmi málo. Nejlepší z nich by si nedovolili takto mařit svoji pověst. Vedoucí technického úseku v jedné rakouské továrně, která momentálně zásobuje většinu skladů kos prodávaných v Americe, mě osobně ujistil, že nikdy žádný druh kosy nelisovali (řezačky na seno a slámu, meče a samozřejmě srpy zde byly rovněž kovány).

Používat slovo  „lisovaný" paušálně pro všechny kosy  „neevropského stylu" diskredituje zručnost všech britských a amerických kovářů, kteří skutečně své výtvory kovali ručně. Tvrdost a možnost naklepání těchto plochých kos budu probírat dále v textu.

Broušení je v technických termínech procesem o dvou krocích, a to i) zkosení a ii) obtahování brouskem. Proto se zde snažím vyhýbat slovesu  „brousit" (ostří kosy), vždy hovořím zvlášť buď o „zkosení", nebo o „obtahování".

Takže například nebudu psát: „ Na poli během ručního sečení musí být kosa každých pět minut nabroušena." Místo toho se dočtete: „obtažena každých pět minut." Přejeta brouskem by také bylo správně. Jelikož obtahování alespoň podle mých představ vypovídá o použití jemnozrnného brusiva, za které se já přimlouvám, dávám přednost tomuto termínů a používám ho častěji.

Je možno poukázat na to, že „obtahování"rovněž zkosuje hranu okraje, ačkoliv v menší míře. Je to pravda a já se vynasnažím nejen vysvětlit, proč tomu tak je, ale i zdůraznit, že vytvoření malých a často nepovšimnutých zkosení (správně pojmenovaných „druhotných zkosení") během obtahování je většinou neumýslné a nežádoucí, ačkoliv se mu při obtahování jen tak od ruky nedá vyhnout. Další termín pro vyjádření obtahování je tvarování (onoho zkosení) ostří kosy. Kosy, o nichž zde pojednávám, jsou nejlépe vytvarovány (tj přetaženy či obtaženy) v procesu zvaném „klepání " (v angl. jazyce "peening", tj. roztepání nosem kladiva, pozn. překl.)

Alternativní pojmy, pomocí nichž většina lidí, kteří používají kosu, asi může tuto činnost popsat, je rozklepávání kladívkem nebo ztenčování. Já přesto dávám přednost „tvarování", protože to nepřímo poukazuje na to, jak je důležitá náročnější geometrie. Budu to rozebírat podrobněji dále v textu.

Dole je skupina termínů  v podstatě se stejným významem, které střídavě používám, protože v některých situacích jemné variace ilustrují lépe to, co se snažím sdělit.

  •  ostrý, ostrý jako břitva, dobře obtažený, břitký, snadno řeže
  •  ne ostrý, ztupený, tupý, relativně neužitečný, hrana odráží světlo, chybí břitkost
  •  roztepání nosem kladiva, rozklepání kladivem, ztenčení, zkosení, tvarování
  • poslední úprava, přejetí brouskem, obtahování
  •  brousek, brousek k posledním úpravám, brousek k obtažení nebo jen kámen
  •  (Kladivo) buší, bije, klepe (protože to indikuje jemnější a šetrnější používání kladiva).
  •  „Zoubkování nebo zuby pily", tenký břit, nitkovitá ostřina, roztřepený řez (všechny odkazují ke stavu, kdy nejmenší částice oceli vystoupí (se vypoulí) přes okraj ostří a než jsou odstraněny velmi jemným brusivem nebo než se odlomí při užívání.

Často též nahrazuju slovo „kosení" slovem ruční sečení nebo jen sečení. Prosím, neptejte se mě proč. Tato kniha je o kosách. Kdykoliv uvedu sečení s traktorem, koňmi nebo jinými prostředky, kde je použáván stroj, učiním tak jasným způsobem.

V některých momentech možná někdo potřebuje věnovat pozornost rozdílu mezi "v" a "w" v anglických slovech moving (pohyblivý, hnací atd.) a mowing (sečení, pozn. překl.) (i když většinou je rozlišení irelevantní). Když se „pohybuji" (I move) jako třeba ve větě "~po svahu ve směru větru...", myslím tím, že se pohybuji, zatímco seču. Na těchto stránkách se sotva kdy pohnu bez kosy (s kosištěm) nebo přinejmenším bez její kovové části, kterou bych neměl po ruce...Takže kdykoliv píšu „tento nástroj" nebo jen „nástroj", mám tím na mysli kosu, pakliže nespecifikuju jinak či neodkazuju k nástrojům obecně.
  Slovo „kosa" dle kontextu bude v textech označovat buď kovovou část, která sestává z mnoha částí (špička, ostří, lis, hřbet, výztuha, patka, čípek...) nebo celý nástroj včetně kosiště (pozn. překl.)

 

Komentáře některých zákazníků z uplynulých let. I Vy nám napište! Kontaktujte nás.
"Díky:-) "Nadchlo mě, že i já, městský člověk kosením nepolíbená jsem schopná po jednom odpoledni kosit celkem slušně a bez větší námahy!Děkuji všem lidem na kurzu a především vedoucím, za krásné a poetické odpoledne:-) "
- Iveta
"Ahoj. Chtěl jsem Vám jen poděkovat za video, které jste umístili na youtube. Jsem z USA a v kosení nováčkem. Ta videa jsou velmi velmi užitečná. Požehnání vám a celé rodině."
- Pablo Teodoro
"Dobrý den ,  dnes mi pošťák v deset dovezl kosu . Krásná práce- díky za vyklepání a za obchod. Pěkný den."
- Michal Kopeck
"Ráda bych mnohokrát poděkovala za neuvěřitelně bleskové vyřízení objednávky. A proč píšu až teď po pěti dnech, co mi kosa dorazila? No přece proto, že až doteď jsem kosila - kosení je prostě radost. A teď už bez legrace, kosu jsem opravdu hned vyzkoušela a dokonce i můj manžel (má jinak obecně kladnější vztah k sekačkám) a spokojenost je velká. Děkuji”
- Věra L. Válová
"Vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Jsem rehabilitační lékařka, a vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Tak se mějte hezky, a se dobře kosí, a přeju hezký den! "
- Alexandra Vosátková
"Radost kosit. Vždy som kosil rád, ale teraz kosím ešte radšej. Ďakujem."
- Martin Babinec
"Moje přednaklepaná kosa krájí trávu jak máslo a usekne mi trávník víc nakrátko než bych to zvládl se sekačkou. Dokonce I cena je v dobrém smyslu ostrá, protože mě to nestálo víc, než špatná kosa, jakou jsme si koupil v místním obchodě v Belgii. Ale kosa od Neila má tak moc lepší kvalitu po všech stránkách. Jsem velmi spokojený zákazník. "
- Valleyken, Belgie
"Pěkná rychlost. Šlo o mou druhou objednávku. Výborná babka (jsem dojat) a nejlepší kladívko, jaké jsem kdy měl. Děkuji!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Dobrý den, propadl jsem kouzlu ručniho kosení a váš web mi k tomu hodně pomohl. Děkuji za to. Chtěl bych si koupit kvalitní rak.kosu,ale navím jakou délku.Budu si vyrábět i kosištì. Mám ruskou 65 ku a pozemek někde křivý, někde rovný. Doporučíte? Díky a pěkný den."
- Michal Kopecký
"Poděkování Děkuji za bleskové zaslání naklepané rakouské kosy. Kosí nádherně. Jsem maximálně spokojen."
- Petr Linhart
"Děkuji za rychlou mezinárodní přepravu. Kosa a kosiště jsou skvělé! Naklepání je technicky perfektní, jsem dojat!!! Zdravím z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Witam, jestem bardzo zadowolony z zakupów. Kupiem oselki bo w Polsce nigdzie nie ma porzadnych oselek. Kosa po ostrzeniu rozutecem zaczêla normalnie kosiæ. Dziekujê i pozdrawiam."

"Dobrý den, jsem velmi spokojený s nákupem. Kupuji si brousky, protože v Polsku nemají nikde pořádné brousky. Po použitím brousku Rozsutek kosa úplně normálně kosí. Děkuji a zdravím."

- Tomasz Szulecki
"Ahoj Věro a Neile, včera jsem obdržel kosu Falci a deku. Kosa je záležitost krásy a tartanová deka je úžasná. Je škoda, že je tady dole v Austrálii ještě léto, je moc horko na to, abych se do deky schoulil. Děkuji za produkty takové skvělé kvality. Zdravíčko."
- Ed Adamthwaite
"Dobrý den, jsem sekáč teoretik, zatím, čtu s nadšením vše zde psané a mám z toho v hlavě guláš, zatím, a nemám muže, který by mi s tím technicky pomohl, s výběrem, sestavením a následným naklepáváním i broušením. Jsem však schopná všeho, jen potřebuji v začátku vaši pomoc jak to tak čtu. Ovšem jít na kurz a nemít kosu a kosiště je blbost a tak prosím o radu s výběrem. Svažitý pozemek mám v severních Čechách, terén nelehký a členitý, já mám 170 cm, žena střední postavy a 55 let - šikovná myslím... tatínek kosil, ale už nežije a já to zkusila jen párkrát za mlada...ale teprve nyní se opět těším, že bych toto sama uměla také a moje zahrada se těší také, sekaček už máme obě plné zuby."
- Naděžda Houzarová
"Dobrý deň, ako jeden z mnohých Vašich spokojných zákazníkov Vám chcem poďakovať za expresné vybavenie zásielky, ktorá prišla včera 21.05.09. Mám doma 4 ks rôznych kôs a aj kosísk, kosím - ak sa to dá nazvať kosením - minimálne 9 rokov, ale až včera som konečne držal v rukách kosu čo sa s ňou dalo aj kosiť. Ešte raz ďakujem. S pozdravom"
- M. Pecho
"vaše stránky naprosto miluju. Zrovna jsem dostal kosu přes internet a už se mi moc líbí, i když je to celé kovové. Opravdu se chystám tomu věnovat mnoho času a bylo by skvělé, kdybych jednou ovládl klepání kosy. Tady šťastlivec((: Díky za všechny další informace. Býval bych si nemyslel, že s kosou se pojí takové krásné techniky. Není nad stará řemesla!! ((-:

Zdraví,"

- Andreas Heijdendael
"Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) Ahoj Věro a Neile Díky moc za odkaz, je to úžasné!!! Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) a to druhé video: 20 lidí kosí spolu, to je velmi dojemné a rád se na to dívám. Jsem už zase osamělý sekáč v naší zahradě, ale teď se to mění, dělám na kosišti pro svou dceru Terezku, ráda kosí. Až trochu potrénujeme, natočíme nějaké video a pošleme vám to, ať nás vidíte spolu. Ještě jednou díky, z Poděbrad Pozdravte Ferdu  a žijte krásně"

Poznámka editora: Honzův email se vztahuje k jednomu z videí "3 studenti", kde je sám v hlavní roli, sekáč v popředí.

- Honza Urbánek
"Vážení Kosime, díky velice moc za Vaše video o naklepávání kosy. Díky vám se moje dovednost v naklepávání kosy hodně zlepšila. 

Mnoho pozdravů z Katalánska, Barcelona"

- Dalmau Amath
"Děkuji za brilantní vyřízení mé objednávky po zakoupení kosy. Již se snažím ožvýkávat svůj svahovitý pozemek a moc mne to baví. Teď ještě ten srp... děkuji a zdravím vás"
- Houzarová
'Dvě nové kosy konečně doma. Děkuji Vám a mnoho pozdravů z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Vážená Věro a Neile, jsem z Holandska (okres Friesland) a kosím přes 30 let. Kosil jsem intenzivně asi 2 700 m2, protože tady v Holansku jsme používali velmi těžkou kosu (tlustou a širokou asi 9 cm) a velké těžké kosiště s rukojeťmi natočenými dopředu. Letos jsem hledal na internetu něco k technice naklepávání a kosení a natrefil jsem na vaše stránky. Zkontaktoval jsem Vás a hned jsem si koupil kosu, kosiště a brousky (slavný Rozsutec) a skvělou babku na naklepávání do společnosti Schroeckenfux z Rakouska."
- Albert Hofstra
"Dobrý den, nedávno jsem u Vás zakoupil kosu 120cm dlouhou, označenou jako pro sportovní účely. Kosa mi přišla výborně naklepaná. Já ji používám na normální sečení větších ploch. Na začátku jsem měl trochu obavu ze zvládnutí tohoto nástroje a jestli to nejsou vyhozené peníze, ale opak je pravdou. Sečení s touto kosou je úplně jiné než s běžnou 70-90cm kosou. Záběr na jedno seknutí je 20 až 30cm, dle hustoty trávy. Metry tak přibývají mnohem rychleji a člověk se tolik neunaví. Za 2 hodiny poseču 500m2 klidným tempem, aniž bych se honil a ještě je čas na odpočinek a rozhlížení po kraji. Kosa je náročnější na správné nabroušení a není vhodná do hodně tvrdé a vysoké trávy. Tuto kosu vřele doporučuji na větší rovné plochy s jemnější travou. I můj bratr, který nemá se sečením mnoho zkušeností si ji pochvaluje.

Také musím ocenit zde zakoupenou kosu pro leváky. Bohužel byla jen v délce 70cm. Při sečení větších ploch je skvělé mít možnost vystřídat ruce a zapojit protilehlé svalové partie. Člověk tak má možnost se vyhnout bolesti zad a nesymetrickému posilování svalů. Pokud by byla možnost zakoupit levou kosu 80 nebo 90 cm, měl bych zájem. Na Kosimesnadno jsem si oživil spoustu informací, co mě učil praděda, děda i táta. Děkuji a přeju hodně štěstí a úspěchů."

- Jiří Vrbický