Photo

Imag0150

 Koláčky přes noc ještě kynou, a tak je namastíme máslem, aby nevyschly...

Photo_mar_17_7_15_04_am

Koláček pečený na okně chlazený- zde je jeho varianta (ze špaldové mouky, někdy do těsta dávám na jemno strouhanou mrkve, přes noc namáčená semínka dýně, lžíci melasy, nahoru povidla s hruškami a strouhaným vlašským ořechem, který byl přes noc rovněž namáčený)

 

A tak mi synek Ferda se svým tatínkem Neilem naloupali a přes noc namočili vlašské ořechy...do kváskového těsta z žita jsem na jemno nastrouhala 4 mrkve, přidala trošku perníkového koření a jednu lžíci melasy, přidala další čerstvě namletou žitnou mouku a pokládala na vymaštěné plechy koláčky, do jejich středu jsem dala trochu zavařeniny ze švestek a oříšek a okraj koláče pomazala rozpušteným přepuštěným máslem a nechala je do rána znovu trochu nakynout a po probuzení je šoupla do trouby na cca 40 minut. (Chybělo jim akorát vajíčko, ale když ty nyní naše slepice "nesnášejí", není pro ně zkrátka sezóna. Asi bych si měla příště rozklepnutá vajíčka nějak zmrazit pro podobné účely...) Chutnají trochu jako Vánočka a nasytí jako kváskový chléb. Sice to nejsou tradiční koláče z bílé mouky a kynutého těsta, ale je to otázka zvyku. Mám pocit, jako by mě jejich chuť přenesla do starých časů Českého království, kdy bílé mouky nebylo. Říkanka, která bílé mouce blahořečí Pekla vdolky z bílé mouky, sypala je perníkem...ale vdolky z bílé mouky máme jednou za týden... je jistě relativně moderní...