Sušenky Thomase Jeffersona ze sladkých brambor
" Existuje několik fází moderní fyzické degenerace, jichž se většina z nás účastní s pozoruhodnou samolibostí. Považovali bychom to za veliké neštěstí a hanbu, kdybychom si spálili nábytek z našeho domova, abychom získali teplo, pokud by přitom palivo bylo k dispozici a mohli bychom si ho nasbírat. To je přesně to, co děláme s našimi kostrami procesem vypůjčování, protože každý den jednoduše nedokážeme organismu poskytnout z jídla nové opravné látky." Weston A. Price: Výživa a fyzická degenerace (Nutrition and Physical Degeneration, s. 343)
Dnes sdílím recept a fotky z přípravy sušenek ze sladkých brambor, neboli batátů. (Na obrázky si nezapomímenjte klikat, aby se zvětšily.) Inspiroval mě k nim recept z knihy Vyživující tradice. V Americe jim někdy říkají zajímavě - sušenky Thomase Jeffersona - což se jistě jako "sušenky s příběhem“ dobře vyjímá třeba na menu v kategorii „dezerty“ ve stylové restauraci City Tavern založené v r. 1773 ve Filadelfii. Byla jsem zvědavá, jak budou chutnat, a musím říci, že jsou mňam. Tyto spíše (v mém podání) sušenkové koule chutnají díky koření perníkově jako štramberské uši. Batáty je možné také nahradit dýní hokkaidó, takže se hodí na toto podzimní období.
Základem je bulgurová mouka, tedy mouka, která už byla nějakým způsobem zpracovaná, obvykle je z naklíčené, usušené a namleté pšenice. Existují i mlýnky na mokré zrno, takže je možné si ji i doma připravit, já dnes volila kupovaný pšeničný bulgur. Nemusíme tedy těsto připravit jako kváskové, je to rychlovka. Do čerstvě namleté mouky jsem přidala okrájené a rozvařené batáty, vlašské ořechy, jejichž sběr jsem delegovala na dcerku, byly proto v množství malém, jedno vejce, přisladila jsem to tentokráte sušenou třtinovou šťávou a čerstvě rozpuštěným domácím máslem a přidala čajovou lžičku bio sody bikarbony z DM drogérie a špetku keltské jemné soli. Dále jsem do těsta vmíchala skořici a rozdrcený hřebíček a špetku sušeného zázvoru. Muškátový oříšek jsem zrovna neměla k dispozici, tak jsem ho vynechala. Použít je jinak možné rozinky a třeba pekanové ořechy nebo strouhaný kokos. Celkově jsem se se sušenkami moc necancala a připravovala je s intuitivně odměřovanými dávkami ingrediencí, zkrátka „přiměřeně“…
Ingredience a postup: 1 šálek vařených batátů
1 polovina šálku změklého másla
3/4 šálku javorového sirupu nebo jiného přírodního sladidla (sušená třtinová šťáva, pracharanda- natlučené sušené hrušky), rozinky
1 vajíčko
1/2 čajové lžičky mořské jemné soli
1/2 čaj. lžičky mletého hřebíčku
1 čajová lžička skořice
1 č. l. sody bikarbony
2 šálky burgurové mouky
půl šálku nasekaných ořechů
Ingredience smícháme a vytvarujeme koule velké jako vlašský ořech, položíme je na plech a pečeme cca 20 minut při teplotě 163 st. C. Poté necháme vychladnout a podáváme jako dezert po jídle.
Sušenky ale nebyly našim hlavním jídlem, dnes jsem třeba k snídani připravila vydatnou polévku (viz obrázek), jejíž základ byl hovězí kostní vývar z letošní porážky býka Valentýna, kořenová zelenina, houba jidášovo ucho (boltcovitka bezová), které na kraji lesa objevil a nasbíral syn, celozrnná rýže, kysané zelí a před tím jsme nezapomněli na malou dávku oleje z tresčích jater. A co budete péct o víkendu vy?