Photo

MOZEČEK OBALOVANÝ VE STROUHANCE

8 porcí

 

0,9 kg čerstvého telecího mozečkuv biokvalitě (Viz poznámka k mozečkům, str. 310)

3 polévkové lžíce přírodně fermentované sójové omáčky

1 střední oloupaná a nakrájená cibule

1 šálek červeného vína

1 polévková lžíce rozdrcených kuliček zeleného pepře

2 šálky nebílené mouky

1 čajová lžička pepře

3 vajíčka lehce rozkvedlaná

2 šálky strouhanky z celozrnného kváskového chleba

2 čajové lžičky středomořských bylinek tzv. fine herbs (petržel, pažitka, estragon, kerblík, pozn. překl.)

½ čajové lžičky soli

2 polévkové lžíce i víc másla

2 polévkové lžíce či více extra panenského olivového oleje

kulaté krutony (str. 520) na ozdobu

nakládané okurky (str. 97) na ozdobu

klínky limetky na ozdobu

 

Marinujte mozeček ve směsi sójové omáčky, vína, cibule a pepře po několik hodin v lednici. Smíchejte mouku s pepřem a strouhankou s dobrými bylinkami a solí. Opatrně vytáhněte mozeček z marinány a osušte. Osmažte na másle s olivovým olejem do zlata nebo až bude křupavý na obou stranách. Upravte mozeček na jednotlivé talířky s kulatými krutony, na tenké plátky nakrájenými kvašáky a klínky limetky.

Pozn. V původním receptu je použit "mozek" z telete, já se spokojila s "mozečkem" z vepře.