Na jih od hranic- Mexické fazole
Američané, tedy obyvatelé USA říkají: na Jih od nás je Mexiko, Latinská Amerika. A mexické fazole? Žádná velká věda.
Ingredience:
dva hrníčky bílých a červených fazolí
mořská sůl
syrovátka
cibules
chlebový kvásek
plátek slaniny
bobkový list
strouhaný sýr
lžička sladké sušené papriky
špetka čili
ghí nebo olivový olej
celozrnná rýže (nebo tortilly- pšničné placky)
kvašené zelí
rajčata nebo rajčatový protlak (bez cukru)
lžíce octa
Přes noc namočíme v syrovátce (pokud máme) fazole a na druhý den ji slijeme a několik hodin fazole do měkka povaříme v čerstvé vodě s bobkovým listem. Ke konci , když se začíná vyvařovat voda, přidáme 3 lžíce chl. kvásku, vymačkáme struček česneku (ten raději dusím a vařím, neosmahuji ho jako cibuli, protože má tendenci se připalovat), přidáme rajčata nebo protlak a hrníček kysaného zelí, které můžeme, ale nemusíme také společně krátce povařit. Přisolíme, přidáme ocet a opepříme. Zvlášť osmažíme slaninu, do které přidáme cibuli a trochu olivového oleje, lžičku sladké papriky a špetku čili. Nakonec podáváme s doměkka uvařenou rýží a posypeme nastrouhaným sýrem. Mexičané to jedí s "tortillas".