Aktuálně Ergonomická kosiště a několik modelů kosu a několik dalších položek není skladem. Budeme je mít k dispozici, než bude tráva připravena k sekání, nejpozději do konce dubna. kolem 29/4/21 Omlouváme se za nepříjemnosti.

Mouka z žitného bulguru (sladová)

v Recepty, Vše, Z knihy Výživující tradice Červen 04, 2013. 0 příspěvek

Mouka z žitného bulguru je výborná na zahušťování. Bulgur je původně naklíčené obilí především pšenice a jakékoliv pokrmy z něho budou stravitelnější. Česky se takové mouce v podstatě říká sladová mouka, kdy se obilí (ječmen) nechalo naklíčit. Přemýšlela jsem, čím vlastně zahušťovat guláše, polévky a cokoliv, do čeho dáváme tradičně bílou mouku. Nechtěla jsem používat ani bílou mouku ani celozrnnou mouku, která si neprošla procesem namáčení, při němž se odstraňuje kyselina fytová, a tedy která by jídlo učinila náročnější na slinivku. Jednou z možností je sice marantový škrob (arrowroot), ale mouka z naklíčeného obilí je jistě levnější a vyhovující, navíc má díky klíčení víc živin. Proces klíčení přidává živiny a činí zrno stravitelnějším. Podle receptu níže jsem použila žito a obyčejnou vodu z vrtané studny. Naklíčené žito jsem nakonec usušila při 41 st. C v dehydrátoru. Původně jsem na nakličování používala obyčejnou sklenici s gázou, přes kterou jsem obilí proplachovala, ale nejpraktičtější je obyčejný cedník s prstencem, aby stál a voda i dole mohla odkapávat na tác, na němž stojí a obilí “dýchalo i ze spodu”. Několikrát denně jsem žitné kroupy proplachovala, nic neplesnivělo, ale pěkně dýchalo a klíčilo. Jde o “cedník nerez bowl průměr cca 22 cm” za cca 80 kč, např. je na noto.czfollow.

Dále již z knihy Vyživující tradice.

BULGUR

4 šálky

3 šálky měkkých pšeničných krup

filtrovaná voda

Bulgur neboli pšenice lámanka je hlavním jídlem v kuchyni Středního východu, používá se na tabouli, kibbeh, polévky a kaseroly. Tradičně se dělá z naklíčeného obilí na výrobek nekonečně chutnější a stravitelnější než dnešní pšenice lámanka koupena v obchodě.

Nakličte kroupy ve dvou sklenicích podle návodu (str. 114: 

 

OBILÍ (PŠENICE, ŽITO, JEČMEN)

Žito již klíčí v cedníku s prstencem (podstavcem)
Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, ale
neskladujeme příliš dlouho, aby mouka nezežlukla.

Třikrát denně propláchněte. Klíčky jsou malinké a bílé. Hotové budou za 3-4 dny, kdy dosáhnout maximální délky 6 mm. Spotřebujte je na bulgur (strana 460) a jídlo z obilí v kastrólu nebo přidejte do chleba.)

. Dobře odkapejte, rozložte na pečící plech a vložte do teplé trouby na ne více než 65 st.

 

C na noc nebo dokud kroupy nebudou dobře usušené. Nahrubo namelte v mlýnku na obilí. Skladujte bulgur ve vzduchotěsné nádobě ve své lednici. Jelikož bulgur byl naklíčen, nevyžaduje si před vařením dlouhé namáčení.

 

MOUKA Z BULGURU

Suché naklíčené kroupy žita nameleme na mouku

(Mouka z naklíčené pšenice)

Na asi 6 šálků

4 šálky bulguru

Namelte bulgur na jemnou mouku. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici nebo mražáku.

 

Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, ale neskladujeme příliš dlouho, aby mouka nezežlukla.

Štítky: bulgur
Poslední Aktualizece: Březen 12, 2017

Příspěvky

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

text_captcha