Aktuálně Ergonomická kosiště a několik modelů kosu a několik dalších položek není skladem. Budeme je mít k dispozici, než bude tráva připravena k sekání, nejpozději do konce dubna. kolem 29/4/21 Omlouváme se za nepříjemnosti.

Kniha Vyživujici tradice

v pages Březen 04, 2015. 0 příspěvek

 Sally Fallonová, M. G. Enigová, PhD.: VYŽIVUJÍCÍ TRADICE: Kuchařka, která je výzvou pro politicky korektní výživu a diktátory ve stravování

Znáte možná ten pocit člověka, kterému připadá divné, že potraviny, jako je máslo, sádlo, červené maso, vajíčka a podobně, jsou prohlášeny za škodlivé  s tím, že máme dávat přednost masu “bílému”  a tak zvaným “zdravým” tukům, jako je olivový olej, který ale naše prabáby nepoužívaly.

 

No a pak natrefíte na knihu, nasloucháte jejímu autorovi, který Vám pečlivě tato stanoviska výše přesvědčivě vyvrácí s tím, že máslo je nejen neškodné, ale  že může být zdraví prospěšné, je-li od krávy z pastevního chovu, ba Vám dokonce vysvětlí, že může příznivně ovlivnit fyzickou podobu Vašich dětí, zdraví Vašich i jejich zubů, na které by zubní kartáček a omezení cukru nestačilo pokud je v jejich stravě málo v tucích rozpustných vitamínů, jako je pravý vitamín A (který vážně není v mrkvi), D (pomáhá vstřebat vápník) a K2 (pomáhá ho navigovat na patřičná místa v těle).

 

A kžil byl kdysi v letech 1870-1948 jeden kanadský zubař, Weston A. Price se jmenoval a ten zkoumal, co přesně má společného strava různých přírodních nárůdků světa, jejichž jedinci mají zuby zdravé, bez kazů a rovné jak klávesnice od piana. Jeho poznatky nejsou moc politicky korektní s dnešními, totiž v souladu s dnešními stanovisky, kterých jsou pořád plné noviny. Na jeho výzkum se autorky knihy Vyživující tradice odvolávají. Jeho kniha Výživa a fyzická degenerace, která byla kdysi součástí osnov lékařských fakult Harvardovy univerzity, se poněkud zapomnělo, nyní však díky činnosti dvou nadací, které nesou jeho jméno, dochází k osvětě, která má rostoucí počet příznivců. I my připravujeme její překlad do češtiny.

Tohle si přece musí všichni přečíst! Tohle se má tesat do kamene!, říkali jsme si po přečtení dlouhého úvodu knihy Nourishing Traditions (Vyživující tradice).

 

A tak jsme  přeložili  a k vydání v roce 2015 připravili knihu Vyživující tradice: Kuchařka, která je výzvou pro politicky korektní výživu a diktátory ve stravování. Blog byl psán současně s tím, jak byla kniha postupně překládána. Celý blog se v podstatné míře točí okolo ní. Více ke knize, kterou si můžete zakoupit za 570 kč v našem eshopu, níže nebo v textech blogu.

Z úvodu:  “Je jasné, že je něco hodně špatně, i když se Američané,  co se týče stravy, dosud svědomitě řídili ortodoxními radami. Berou vážně fyzický pohyb, mnozí přestali kouřit, zvýšila se spotřeba čerstvé zeleniny, mnozí snížili příjem soli, dost velká část Ameriky omezila červené maso a živočišné tuky. Jenže žádné z těchto opatření neudělalo díru do statistik ohledně výskytu degenerativních onemocnění. Kupujeme si potraviny se štítky, na nichž stojí, že jsou nízkotučné, bez cholesterolu, se sníženým obsahem sodíku, a s tím, že jsou pro nás dobré. Proč jsme tedy tak nemocní?

 

Cholesterol se velice podobá školákovi ze skupiny, kterého chytili, jak háže sněhovou kouli poté, co okno již bylo rozbito. I když do zločinu byla zapojená cela parta, obviněn byl jenom ten chlapec, kterého viděli, jak háže koulí jako poslední…cholesterol sdílí jen vzdáleně zodpovědnost za srdeční chorobu…

Zpracovatelé potravin nepotřebují živočišné tuky, aby vyráběli junk food pro zisk, ale rozhodně k tomu potřebují  rostlinné oleje, bílou mouku a cukr…

“Výzvou pro každého člověka je určit si stravu, která je ta správná pro něho a realizovat toto stravování způsobem, který ho neoddělí v době jídla od společnosti bližních z řad lidských bytostí. Ideální osobní strava každého člověka se obvykle objeví po součinnosti studia, pozorování a intuice, postupu určeném k nahrazení onoho záhadného neomylného instinktu, který vedl primitivního člověka k potravinám, jaké potřeboval k tomu, aby si udržel zdraví a vitalitu.
Naše jídlo, aby pro nás bylo zdravé, musí dobře chutnat. Musí být stravitelné a musí se jíst v klidu. Dokonce celistvé potraviny správně připravené podle tradičních metod jsou nám k ničemu, pokud je jíme s nechutí. Nepřinesou zdraví člověku, který neodpouští. Je to ono milující srdce, které na stránkách, jež následují, nalezne vodítka k tomu, jak zajistit hojnost všech živin, které potřebujeme, abychom byli zdraví, šťastní a žili produktivní život…

Více ke knize, kterou si můžete zakoupit za 570 kč v našem eshopu, níže nebo v textech blogu.

 

 


 

Formát: A4

Počet stran: 700

 "Je jasné, že je něco hodně špatně, i když se Američané,  co se týče stravy, dosud svědomitě řídili ortodoxními radami. Berou vážně fyzický pohyb, mnozí přestali kouřit, zvýšila se spotřeba čerstvé zeleniny, mnozí snížili příjem soli, dost velká část Ameriky omezila červené maso a živočišné tuky. Jenže žádné z těchto opatření neudělalo díru do statistik ohledně výskytu degenerativních onemocnění. Kupujeme si potraviny se štítky, na nichž stojí, že jsou nízkotučné, bez cholesterolu, se sníženým obsahem sodíku, a s tím, že jsou pro nás dobré. Proč jsme tedy tak nemocní?

     Výchozí premisí této knihy je, že rady diktátorů stravy - to, co nám říkají a, co je stejně tak důležité, co nám neříkají – jsou mylné. Ne na 100 procent mylné. V jejich vyjádřeních je kus pravdy, dost velký kus na to, aby jim dodával na důvěryhodnosti, ale ne dost velký kus na to, aby nás uchránil od útrap chronických onemocnění...

Kuchař, dodavatel jídla a rodiče malých dětí si už nemohou dovolit být svádění na scestí tím, co prochází jako moudrá výživa populárním tiskem, zvláště když tolik ortodoxních rad - zveličených,  zjednodušených a překroucených propagací průmyslově zpracovaných potravin  - je částečně nebo zcela mylných. Naléháme na vás, abyste drželi krok s výzkumem vedeným nezávislými badateli a holistickými doktory především proto, že vrhá světlo na vyživující tradice našich předků.

Ukázky z recenzí k prvnímu vydání: 

Musím doporučit… Vyživující tradice od Sally Fallonové. První kapitola míří tak přesně do černého, že se trochu stydím za přebírání jejich myšlenek. To, na co poukazuje, je, že nezávislí výrobci potravin – jako jsou lidé, kteří nám dávají maso, drubeží, vejce a máslo – si nasazují nejnižší marži v průmyslu. Lidé, kteří produkují “junk food” …mají neuvěřitelný profit z investovaného kapitálu, protože vyrábějí s nízkými náklady a mají velmi vysoký zisk.

                                 Robert C. Atkins, MD

                             Autor knihy Atkinsova nová revoluce ve stravování

Vyživující tradice… jsou víc než kuchařkou – je to výchova, která vás přivede k “vaření s pýchou”, poněvadž budete vědět, že své rodině dáváte správnou stravu na celý život stráveném v dobrém zdraví a elánu. Teď je to skutečná “radost z vaření”!

                                      William Campbell Douglass, MD

                                      Autor knihy Mléko

Vyživující tradice…jsou dílem génia…bohatě encyklopedické… Utíkejte, nechoďte k nejbližšímu telefonu a objednejte si  Vyživující tradice.

                                    Clara Felix

                                    Autorka Dopis Felixové

Tato kuchařka je unikátní…hází rukavici na výzvu “diktátorům stravy”.

                                                 Beatrice Trum Hunter

                                                Autorka Spotřebitelé, bděte!

Jako přesvědčený vegetarián, jimž jsem 25 let, jsem otevřel knihu Sally Fallonové, kde byla spousta receptů s masem, a okamžitě ji zase zavřel. Jenže pak jsem si uvědomil, že na ní musí být něco víc než jen to. Je v ní… byl jsem překvapen bohatstvím informací, které mi pomohly (dokonce coby vegetariánovi) lépe vybírat potraviny a ty potraviny, co jsem si vybral, upravit tak, abych z nich získal maximum výživy.

Peter Hinderberger, MD, bývalý prezident Asociace lékařů  se specializací na antropologickou medicínu

Počítal jsem s tím, že to bude jen otázka času, než si lidé uvědomí, že nízkotučná a nízkocholesterolová strava je velmi přeceňována svými zdravotními účinky. A nyní tu máme autorku kuchařky, která píše o jídle a je si vědoma politicky korektních dezinformací o výživě a jež má znalosti a zároveň i odvahu zpochybnit domněnky, kterými tyto mylné informace jsou.

                                       Gene Logson

                                      Autor Vzpurného hospodáře

Tato pozoruhodná kuchařka ve svém úvodu vyváženě, objektivně, zevrubně, a přesto srozumitelně  přibližuje v jednotlivých kapitolách všechny složky lidské výživy (tuky, cukry, minerály, vitamíny, bílkoviny, enzymy apod.) Na konci tohoto na informace bohatého úvodu nechybí patřičný seznam odkazů na všechny zdroje vědeckých textů, studií a pramenů, odkud autorky čerpají. Tyto spíš jen potvrzují poznatky legendárního amerického zubaře dr. Westona A. Pricea, které ukázaly dokonce transgenerační (pozitivní či negativní) dopad tradiční a moderní stravy na zdraví lidí. Tento "Charles Darwin" výživy provedl ve 20. letech 20. století unikátní výzkumy. Přes deset let cestoval do izolovaných částí zeměkoule, aby studoval zdraví populací nedotčených západní civilizací. Zjistil nejen to, že podmínky, které vedou k zubnímu kazu, vedou i k nemocem, ale že i geny ke svému optimálnímu projevu potřebuji správnou stravu  - pro oba rodiče před početím dítěte. Dr. Price zjistil, že strava přírodních izolovaných skupin, ať už šlo o Eskymáky, Masaje v Africe či švýcarské horaly, kteří měli krásné zdravé rovné zuby bez kazů a netrpěli civilizačními chorobami, sice byla závislá na jednotlivých místních podmínkách, jedno však přece jen (kromě toho, že nebyla průmyslově zpracována a chyběla jí bílá mouka a cukr) měla společného. Obsahovala 10x více v tucích rozpustných vitamínů A, D a faktor X (Priceův faktor, později nazvaný vitamín K2), které jsou obsažené v těch potravinách, které odborníci na výživu považují v principu za nezdravé.  Jsou to především živočišné tuky, jako je máslo, sádlo  a vnitřní orgány, především játra a také vajíčka.

V další části knihy přicházejí na řadu různé rady a typy na základní výbavu kuchyně. Hlavní část je věnována velice inspirativním zdravým receptům, po stranách jsou sloupky se zajímavostmi z oblasti  kulinářství,  produkce a způsobu přípravy potravin, i s krátkými vyňatky z anglosaské literatury (Mark Twain aj.), které význam tradičních potravin odrážejí. Na konci knihy nechybí ani typy na to, jak hospodárně vybírat potraviny, máme-li hlouběji do kapsy, a seznam zdrojů, kde je možno potraviny a superpotraviny nakoupit. Nepostradatelný je i věcný index a index s recepty. Tato kniha je smělým kandidátem na to, aby se stala vaší  kuchařskou biblí - je to "čisté zlato.".

Ukázky z knihy

"Výzvou pro každého člověka je určit si stravu, která je ta správná pro něho a realizovat toto stravování způsobem, který ho neoddělí v době jídla od společnosti bližních z řad lidských bytostí. Ideální osobní strava každého člověka se obvykle objeví po součinnosti studia, pozorování a intuice, postupu určeném k nahrazení onoho záhadného neomylného instinktu, který vedl primitivního člověka k potravinám, jaké potřeboval k tomu, aby si udržel zdraví a vitalitu.
Naše jídlo, aby pro nás bylo zdravé, musí dobře chutnat. Musí být stravitelné a musí se jíst v klidu. Dokonce celistvé potraviny správně připravené podle tradičních metod jsou nám k ničemu, pokud je jíme s nechutí. Nepřinesou zdraví člověku, který neodpouští. Je to ono milující srdce, které na stránkách, jež následují, nalezne vodítka k tomu, jak zajistit hojnost všech živin, které potřebujeme, abychom byli zdraví, šťastní a žili produktivní život...

Cholesterol se velice podobá školákovi ze skupiny, kterého chytili, jak háže sněhovou kouli poté, co okno již bylo rozbito. I když do zločinu byla zapojená cela parta, obviněn byl jenom ten chlapec, kterého viděli, jak háže koulí jako poslední…cholesterol sdílí jen vzdáleně zodpovědnost za srdeční chorobu…

Zpracovatelé potravin nepotřebují živočišné tuky, aby vyráběli junk food pro zisk, ale rozhodně k tomu potřebují  rostlinné oleje, bílou mouku a cukr...

Stejně jako je  posila velkých policejních složek potřebná v nějaké lokalitě, kde dochází často ke zločinu, tak i cholesterol je potřebný ve špatně živeném těle, aby ochránil člověka od sklonů k srdeční chorobě a rakovině. Vinit z koronárního srdečního onemocnění cholesterol je jako obviňovat policii z vražd a krádeží v oblasti s vysokou kriminalitou."

Poslední Aktualizece: Březen 23, 2017

Příspěvky

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

text_captcha