Moz-screenshot

Pozn. překl. Vajíčka jsou typickým příkladem vylévání vaničky s nevinným cholesterolem i s ohromným dítětem v podobě velice hodnotných živin- pokud se jedná o správně vyprodukovaná vejce.

Sally Fallonová a Mery G. Enigová, PhD., 

Translation © Věra Dudmanová

Vejce prožívá "comeback", jaký si zasluhuje po desítkách let, kdy se mu ortodoxní odborníci vyhýbali jako potravině s vysokých obsahem cholesterolu a mylně se domnívali, že zapřičiňuje koronární srdeční onemocnění. Vejce poskytují lidstvu už po tisíciletí vysoce kvalitní bílkoviny a v tucích rozpustné vitamíny. Správně vyprodukované vejce jsou bohaté prostě na snad každou živinu, jakou jsme dosud objevili, zejména v tucích rozpustné vitamíny A a D. Vajíčka také poskytují bílkoviny s obsahem síry, která je nutná pro integritu buněčných membrán. Jsou vynikajícím zdrojem speciálních masných kyselin s dlouhým řetězcem zvaných EPA ( kyselina eikosapentaenová) a (DHA (kyselina dokosahexaenová), které hrají životně důležitou roli ve vývinu nervového systému u dítěte a údržování mentální bystrosti u dospělého- není divu, že Asiaté si vajíček cení jako jídla pro mozek. Vaječný žloutek je nejkoncentrovanějším zdrojem známým svým obsahem cholinu, vitamínu B, který se nachází v lecitinu*, který je nutný k udržení pohybu cholesterolu v krevním řečišti.
     Vyplatí se kupovat vajíčka nejlepší kvality, jaká jen můžete najít- vajíčka od slepic krmených lněnými semínky nebo rybí moučkou nebo ještě lépe slepic ze zelené pastvy, kde mohou žrát brouky a červy.  Jejich výživná kvalita je mnohem vyšší než vajec od nosnic z klecového chovu a dokonce mnoha slepic z tak zvaného "venkovního chovu" . Především mají lepší složení masných kyselin, takové v němž se omega-3 a omega-6 masné kyseliny nacházejí v  poměru téměř 1: 1, ovšem u slepic, které jsou krmeny pouze zrním, obsah omega -6 může být až 19 x vyšší než tak moc důležitý nenasycený omega- 3. Další velmi nenasycené masné kyseliny a s velmi dlouhým řetězcem- nutné pro vývoj mozku- se nacházejí ve správně vyprodukovaných vajíčkách, ale téměř zcela chybějí ve většině komerčních vajec. Vajíčka od slepic z pastvy budou častěji k mání s potávkou zákazníků.
     Když se vajíčko rozklepne do mísy, mělo by mít žloutek tmavě žluté barvy, který drží v polokouli. Bílek by měl mít dvě jasně definované části- vazkou část obkloující žloutek a řidší oblast na obvodu.
    Nejezte nikdy sušená vajíčka- zdroj škodlivého zoxidovaného cholesterolu. (mnoho potravin obsahuje "sušené žloutky", pozn. překl.)

Moz-screenshot-1

 

A co v publicita, které se v poslední době dostalo infekcím salmonely z vajíček? Vina těchto problémů zcela odpovídá stísněným metodám produkce, které si vyžadují používání antibiotik v krmivu. Vajíčka od slepic z výběhu na pastvu nepředstavují žádné nebezpečí, pokud jsou správně uchovávána v ledničce.
     Vynikající je jíst syrové žloutky z čerstvých vajíček, ale bílky ze syrových vajec by se měla jíst jen příležitostně. Bílek ze syrových vajíček obsahuje látku zvanou avidin, která zasahuje do vstřebávání biotinu, vitamínu B. Obsahují také inhibitory trypsinu, které zasahují do vstřebávání bílkovin. Tyto antiživiny se neutralizují mírným povařením.

Přeloženo z knihy Výživné tradice: kuchařka, která zpochybňuje politicky korektní výživu a diktátory stravy.
Pozn. překl.:
Pro rekapitulaci:
syrový žloutek - ANO, bílek- NE. Vše jen z vajíček od slepic, které mají výběh ven na hnojiště či zelenou pastvu- toto je důležité. Název "domácí" na trhu není směrodatný. Obsahují vit A a D, vejce od slepic z pastvy je žlutší. Malé děti nejsou údajně tak dobře schopny snadno měnit provitamín A na vitamín A, takže mrkev v tomto směru není stejně hodnotná jako žloutek. Jsou skvělým absorbovatelným zdrojem železa, vápníku, forforu a stopových prvků.

     Snídáme jinak doma přes léto pravidelně míchaná vajíčka, konzumujeme občas syrové žloutky či vejce nahniličko již léta a je to velká dobrota- i domácí majonéza. Chováme zlaté české kropenky a vlašky, v tuto chvíli jsou někde po našem statku rozběhané, patří mezi má oblíbená zvířata, která spěchají na kompost, když do něho něco přídám, čekají na příležitostně spadlé třešně, jablka, šikovný kohout dokáže slepice zavést i do koruny ovocných stromů, ráno se slepice po vypuštění těší z nového dne jako já, neponocují jako my lidé.

 

 

----------------------
*Lecitin- průvodní látka tuků, ve starořečtině znamená "žloutek", je v buňkách semen a ve žloutcích (E 322)