Moz-screenshot-1

 

Přináším zde recept na tradiční fermentované domácí čatný, (angl. "chutney", které je opravdu moc "chutné", zkrátka jako dochucovadlo stojí za hřích). Recept je určen pro zhruba 1 l této pochutiny, která se hodí jako obloha k hlavnímu jídlu. Uvedená sladidla mohou být nahrazená surovým medem, sama jsem zkusila dát pár listků stévie a také si do receptu přidala trochu strouhaného syrového zázvoru. Zajímavé na tomto čatný je i to, že je představuje jeden z bojů proti zoufalé touze po něčem sladkém. Mělo by díky ovoci a použitém koření uspokojit všech 6 chutí dle Ájúrvédy - sladkou, kyselou, slanou, hořkou, pálivou a trpkou. A tato souhra (toto čatný) prý také kromě spousty jiných věcí pomáhá překonávat závislost na cukru. (Ref.http://www.westonaprice.org/childrens-health/zapping-sugar-cravings)

 

   Budeme potřebovat zavařovací sklenici s uzávěrem twist.

 

3/4 kg sladkých hrušek  (nebo broskví, jablek, manga nebo papáje)
1 dcl vody
strouhaná citronová kůra ze 2 citrónů
lžičku sladidla Rapadura*
2 čajové lžičky soli
1/2 dcl syrovátky
10 dkg pekanových ořechů (nahradila jsem je vlašskými)
půl balíčku rozinek
1 čajová lžička  římského kmínu (kumín)**- raději méně
1/2 čajové lžičky červené sušené papriky
špetka pepře
1/2 lžíce sušeného tymiánu
1 čajová lžička semínek feniklu
1 čajová lžička semínek koriandru

Moz-screenshot-2


Na obr. hrnec s nakrájenými hruškami a ořechy, celá semínka koření a bylin podrtíme v hmoždíři, pokud není k dispozici syrovátka, přidáme o lžičku soli více.

 

Smícháme vodu se šťávou z citrónu, citronovou kůrou, Rapadurou, solí a syrovátkou. Přidáme nakrájené a okrájené ovoce. Dále zamícháme oříšky, rozinky, byliny a koření a dáme do asi 1litrové nádoby, nejlépe kameninové se žlábkem a víkem.  Mírně natlačte dřevěnou paličkou nebo sekáčkem na maso, pokud je nutné to nutné, aby bylo ovoce pod tekutinou, tak přidejte víc vody. Směs by měla být alespoň 2 cm pod vrchem nádoby. Pevně uzavřete a nechejte 2 dny při pokojové teplotě a poté umístěte do ledničky. Mělo by se to sníst během dvou měsíců.

 

Přeloženo z Nourishing Traditions, str. 106.

 

Nyní v horkých srpnových dnech to opravdu není třeba nechávat déle než 2 dny, pak je třeba to dát do sklepa či chladničky. Vzhledem k tomu, jak moc je to chutné, víc jak týden by to stejně u nás doma nevydrželo.

 

*O sladidlu Rapadura se v knize píše: Rapadura- dehydrovaná šťáva z cukrové třtiny, kterou lidé v Indii používali po tisíce let. Je bohatá na minerály, především křemen.  Rapadura má skvělou chuť a svými chemickými vlastnostmi napodobuje velmi cukr. Nejlepších výsledků s ním lze dosáhnout při pečení cukroví a koláčů, ale buďte opatrní, at to nepřeženete- ve velkém množství může Rapadura narušit chemii organismu stejně jako cukr. ( Z knihy Výživné tradice, str. 536, Průvodce přírodními sladidly), lze koupit třeba na: http://www.bharat.cz, nebo na: http://eshop.bionebio.cz
**Lze koupit třeba v bezobalovém Opobchůdku  pana Pekaře na:

http://dl.dropbox.com/u/3913826/Opobchod%20l%C3%A9to%20druh%C3%A1%20p%C5%AFlka%20s%202011.pdf
Moz-screenshot