Moz-screenshot-2

Občas se mě někdo zeptá, zda se tedy domnívám na základě toho, co jsem četla, zda "teda" je maso zdravé. Na to nelze dát jednoslovnou odpověď. "Maso" nepovažuju za samostatnou nezávislou kategorii ve stravě.  Maso ve smyslu "libové svaloviny z kuřete či krůty" bych přirovnala spíš k bílé mouce, která nás vykrmí (nikoliv nutně vyživí) stejně rychle jako krmná směs tato kuřata za 6 týdnů- nejde ale o kvantitu, ale kvalitu potravy a o "správný růst"- zvířete i dítěte. Teprve celozrnná mouka, v níž jsou namleté i otruby má šanci stát se kandidátem na součást výživné stravy, pokud je správným způsobem připravena před pečením a zrno vypěstováno bez chemie.
     Stejně tak i tělo zvířete (i ryb)  by ke konzumaci mělo zůstat celistvé, nemělo by být "omíláno" o jeho vnitřní orgány, tuk, kůži, kosti atd.- i ty by měly být využity, protože mají velký přínos pro naše zdraví třeba ve formě na želatinu bohatého vývaru. Máme-li tedy na mysli pod pojmem "maso" i využití vnitřních orgánů jako nejcennější části těl živočichů, využití kostí, chrupavek a kůže, pak se přikláním k tomu, že se jedná o výživnou tradiční stravu. Samozřejmě má smysl považovat toto "maso" za zdravé, pokud zvíře bylo na zelené pastvě a nebylo po celý rok vykrmováno směsemi, jedlo svou tradiční stravu. Nezanedbatelný je u "masa" obsah bílkovin, minerálů, vitamínů ve snadno vstřebatelné podobě, "dětská přesnidávka" je pak oproti takovému "masu" antinutriční planá "krmě", nikoliv na živiny koncentrovaná výživa pro požadavky rostoucího organismu- přesnidávka nemá bílkoviny, po sterilizaci ani vitamíny, jen antinutriční bílý cukr a problematickou fruktózu. Zrovna dnes jsem četla v seriozním tisku podivnou větu v rámci politicky korektní výživy: "Červené maso, jako je vepřové a hovězí, je totiž plné nasycených tuků, které srdci rozhodně neprospívají." Zdá se, že autor v tom má nějakou "sekanou" a už mu ani nezáleželo na tom, oddělit tyto dvě složky od sebe (tuky x maso -ve smyslu svaloviny) a prostě tukům říká maso a masu tuky. Zvíře však má i kosti a kůži a vnitřní orgány. Pak následovaly jistě dobře míněné povrchně zmíněné ošemetné notoricky známé rady konzumovat určité potraviny (včetně těžce stravitelných ořechů), aniž by se uvedly iformace o kvalitě, jejich způsobu zpracování a jak si je máme doma připravit.
     K otázce živočišných tuků bylo nedávno v souvislosti s politicky nekorektní výživou natočeno video NAKLÁDÁNÍ AMERIKY DO OLEJE (The Oiling of America), které vychází ze stejnojmenného eseje. Nedostatek živočišných tuků a cholesterolu (jako léku) v naší stravě je dle autorů hlavní důvod nárustu civilizačních obtíží včetně poruch učení, autismu, neplodnosti atd. Na obálce se píše:

Jak průmysl vyrábějící rostlinné oleje zdémonizoval výživné živočišné tuky a zničil americké zásoby potravin, od Mary G. Enigové, presentováno  Sally Fallonovou
 

Po dobu padesáti let, velký byznys, vládní úřady a lékařské organizace vedly klamnou kampaň proti živočišným tukům, masu, vajíčkům, máslu a jiným výživným tradičním potravinám, která vedla k ohromným ziskům z prodeje toxického margarínu, náplní a tekutých rostlinných olejů a potravin, které je obsahují. Vědecká data, která jsou v rozporu se současnou politikou veřejného zdraví namířenou proti živočišným tukům, byla potlačena a mnoho let cenzurována. Dr. Enigová a Sally Fallonová vám nyní povědí pravdu  o tom, jak k tomu došlo.

Nakládání Ameriky do oleje (The Oiling of America) vám otevře oči, abyste viděli podvod a klam za lipidovou hypotézou srdeční choroby. Mezi tématy bude:

  • Jak vědci podvádějí ve vědeckých studiích
  • Proč cholesterol není příčinou srdeční choroby
  • Rizika nízkocholesterolových diet a léků na snížování cholesterolu

Moz-screenshot-1


Každý se musí rozhodnout sám, kterou cestou jít...(dcerka Dorotka rozběhnutá...)