Moz-screenshot-1

  Na fotkách Dorotka- 1letá (zatím nikdy nemocná a otužilá) vyrůstající na "politicky nekorektní stravě" bohaté na cholesterol. U moderních dětí se jinak začíná již v tomto věku lebka výrazně celkově zužovat a zubní oblouk pak nepojme později druhé zuby, které budou stěsnané a bude třeba v pozdějším dětském věku nasadit rovnátka. Jsou však jiné poruchy, které rovnátka neodstraní...

Moz-screenshot-2

Jak je patrno z předchozích textů, malinké děti přírodních národů se obešly bez ovocných přesnidávek, piškotů, džusů a určitě se u nich nezačínalo obilnými kašičkami. Ty přišly na řadu později. Tělíčko dětí je zpočátku  připraveno spíš na využití živin z vajíčka a jinou stravu živočišného původu.  Ročnímu dítěti je možné dát do pusinky po lžičkách třeba polévku z vařených jater a srdce.

     Kousíček jater a srdíčka uvaříme a s trochou vývaru pomeleme v mixéru, dochutíme keltskou solí, protože i malinkému dítěti zvláště v horkém létě je možné jídlo osolit, aby nebylo plané, dále do směsi dáme pár kapek citrónu a lžíci smetany nebo másla a třeba i domácí čerstvý syrový žloutek. Zahustit je možné pohankou lámankou, která není obilím. Dítě nejprve ochutná ze zvědavosti, v očích bude mít úžas, ale mám tu zkušenost, že pak bude dál "otvírat zobáček.":-).  Jedná se o jednoznačně výživnou stravu pro "správně" rostoucí organismus včetně mozku. Ženy v Africe malinkým dětem podávaly dokonce  játra syrová, která jim ve svých ústech nejprve rozmělnila stejně jako samice orla skalního v zobáku žrádelko pro své mládě.

Moz-screenshot-3

Orlice krmící mládě

 

Moz-screenshot-4

Miska s malinami, ostružinami a smetanou

Moz-screenshot-11

Neilovy ruce při výrobě dřevěné misky na soustruhu

Chlazená smetana s lesním ovocem je ta pravá "zmrzlinka", která vždy "zasmrdí málem". Dubová miska vznikla doma v Neilově dílničce, to proto z ní asi tak všechno chutná. (Je to takové "hrnčířství" s dřevem.)

 

Moz-screenshot-5

Rozmixované slivky (Umeboši čalamáda)

 Umeboši po česku. Vlastně se nejedná o žádný zázrak, jen místo japonských švestek jsem použila naše slivky, odstranila z nich pecky a naložila do sklenice s keltskou solí, trochou čerstvé syrovátky a vody, aby směs byla ponořena a voda byla asi 2 cm pod víčkem sklenice. Za dva dny to začalo bublat, tak jsem to jen ještě dala do mixéru a pak do lednice. Je to výborné v podobě jedné polévkové lžíce jako živá ozdoba z laktobacilů pomáhajícím trávení na třeba rýži Basmati či pohanku.  A není třeba si toho nakládat 4 velké lžíce, jako to dělá můj muž Neil. Jde o užitečný způsob přirozené konzervace letošní bohaté úrody švestek.

 

Moz-screenshot-6

 Kvašené švestky se zázvorem, syrovátkou a keltskou solí

A "umeboši" plné enzymů a laktobacilů již bublá a pění, přidala jsem do kvašení i plátky oblíbeného zázvoru.


Moz-screenshot-7

 Crock pot- kameňák (Pomalý el. hrnec)

Moz-screenshot-8

 A ještě malá "vychytávka". Velikým pomocníkem pro selky a zaměstnané ženy může být v kuchyni, jak jsem zjistila, tzv. pomalý elektrický hrnec. Anglicky se mu říká crock pot, tedy kameninový hrnec. Má velmi malou spotřebu a jídlo se v něm téměř nevaří, teplota je na hranici varu, jen po okrajích jsou vidět mírné vlnky. Jde o mnohem přirozenější a šetrnější proces přípravy jídla než třeba v tlakovém hrnci. Tomuto hrnci dávám přednost i před remoskou, protože je z kameniny a ne z teflonu. Vše potřebné třeba i rýže (lze použít i jako rýžovar), luštěniny, nebo všechny ingredience na guláš se do ní dají a nastaví se čas vaření a není třeba se již půl dne starat o to, co bude k večeři. Nikdo nemusí být doma celé hodiny, nic se nespálí, nevzkypí a veškeré živiny zůstávají, pak se vše samo vypne a udržuje teplé. Maso je měkké a brambory nejsou rozvařené. Jde vlastně o napodobení přípravy jídel v troubách starých kamen našich předků, dnes dělají kamnáři takové trouby třeba v rámci ruských Kuzněcových kamen, v nichž teplo bloudí v kalpaku. (Nepoužívám tento hrnec, když hřmí a jsou venku blesky...)

 

Moz-screenshot-9

 Oblíbené slané korbačíky, které v upoceném létě mizí nejrychleji.

Moz-screenshot-10

 Kravský frgál, který se hodí i do omítek.  Ráda zde v souvislosti s tímto koláčem zmíním scénku z mého oblíbeného seriálu Domeček na prérii, kdy rozmazlená Nellie bohatých obchodníků se posmívá Lauře, jejíž otec je hospodář, že její otec nedělá slušnou práci a nemůže ji ani sehnat. Laura odvětí, že její otec je velmi pracovitý člověk a hodně dře. Nellie odpovídá: Stejně tak mula. Dále se ji vysmívá, že její otec nedělá slušnou práci a také smrdí po špinavých stájích a koních. Laura se nakonec se svým trápením svěřuje svému otci Charlesovi. Ten ji moudře odpovídá, že není žádná slušná či neslušná práce, jen ta, kterou člověk dělá poctivě, srdcem a jak nejlépe dovede. A pokud jde o zápach po koních, že jedině lišky, které nemají nic jiného na práci, nastavují čumák do vzduchu. Co udělá Laura, která se umí za sebe postavit proti šikaně, s nosem Nellie, je patrné z ukázky na kanále