Přeloženo z knihy Výživné tradice, str. 396-397.

 

Moz-screenshot-3
Moz-screenshot-2

Sklízeň raných brambor

Moz-screenshot-1

 

Díra do sklepa...

Brambory jsou první mezi druhy zeleniny, které přišly z Nového světa. Evropská kuchyně je bez bramboru nemyslitelná. A přesto si brambora své příjetí získavala s obtížemi.  Hladovějící německé rolníky v Kolbergu nebylo možné přesvědčit, aby brambory jedli ani s namířenými zbraněmi. Antoine Parmentierovi se podařilo zažehnout zájem  Francouzů tím, že daroval kytici bramborových květů MAriě Antoinettě.  Angličané nabízeli na pěstování brambor dotace. Akorát v Irsku se brambory ujaly rychle.  Jelikož mohly růst pod zemí, byla to plodina, která mohla přežít pod zemí devastaci po vojenských šarvátkách, které byly příliš časté na půdě chudého Irska.

     Brambory dodávají vitamín C, B komplex a také draslík, vápník a železo.  Většina živin je hned pod slupkou, takže je neloupejte. (Slupky se navíc v kompostu velmi pomalu rozkládají, pozn. překl.)) Slupka samotná je plná vlákniny a lze ji ponechat u různých bramborových přípravách.

Moz-screenshot

.
    I přes oblíbenost brambor, existuje málo výzkumů jejich farmakologických účinků. Dříve doporučovali doktoři v Americe brambory na čištění krve a léčbu žaludku. Brambory obsahují kyselinu chlorogenní, chemikálii, která zabraňuje buněčným mutacím vedoucím k rakovině. U některých lidí rychle zvědají hladinu cukru v krvi, takže možná pro cukrovkáře nejsou dobrou volbou. Přesto alternativní lékaž Henry Bieler doporučoval brambory jako nejstravitelnější z uhlovodanových potravin.
     Brambory by se měly skladovat na chladném temném místě, ale ne v lednici, jelikož přílišné chladno způsobí, že se jejich škroby přemění v cukr.  Brambory začnou klíčti, pokud jsou příliš dlouho na světle, vyhněte se konzumaci těchto klíčků, protože obsahují jedovaté alkaloidy.  Přesto není nic škodlivého na bramboře, která má malé klíčky, jež odřízneme.  Je důležité kupovat si brambory v bio kvalitě. Většina brambory na trhu byla ošetřena inhibitory klíčků, které mají mutagenní účinek.
SWF

 

Budete pravděpodobně překvapeni jako já byl, když jsem zjistil, že nelze nic najít v literatuře o účinku fritovaných jídel na trávení. Jeden článek na toto téme odmítá starý lékařský předsudek proti smaženým jídlům.
     Boggy a Ivy dělali pokusy se smažením brambor.   Došli k závěru, že brambory smažení na pánvi jsou snáze stravitelné, než francouzské brambory vařené v masnotě.
     Dr. Frank Howard Richardson se vyjádřil k předsudkům  proti smažení: "Existuje obecné přesvědčení, které mají lékaři i laická veřejnost v lásce, a sice, že smažená jídla jsou obecně škodlivá a že jsou obzvlášť škodlivá pro děti.  Rozbor...jasně jasně ukazuje, že to není zdokumentováno s vědeckým důkazem či jakýmkolvi důkazem ohledně této záležitosti.  Spíš jde o pouhé opakování a zdůrazňování v mnoha různých formách tohoto neprokázaného starého nevědeckého předsudku. " Jídlo, které je smaženo na máslě (přesněji na přepuštěném másle, či-li ghí, pozn. překl.)...není horší než jakékoliv jiné jídlo. Ve skutečnosti zjistil Boggy při svém pokusu, že smažené brambory jsou stravitelnější než vařené.
William Cambell Douglass, MD The Milk Book.