Moz-screenshot-8

 

Marnotratný syn, když byl v nouzi největší, "jedl slupky, jaké svině žraly "*. Jeho jídlem byl lusk karobu, po tisíciletí významná potravina ve stravě Středního východu. V posledních desetiletích se pozice karobu povážlivě zvýšila, jelikož lidé objevili v tomto prášku vyrobeném z tohoto tvrdého, tmavě hnědého lusku, přijatelnou náhražku čokolády. Karob je vynikajícím zdrojem vápníku- obsahuje ho 3 x víc než mateřské mléko! Obsahuje též karotenoidy, B vitamíny, fosfor a železo. Je přirozeně sladký, obsahuje asi 50 % cukrů. Na rozdíl od čokolády, neobsahuje karob stimulanty, nicméně obsahuje tanin, látku, která snižuje vstřebávání bílkovin přes střevní stěnu. Pražení neutralizuje většinu taninu, takže si kupujte jen prášek vyrobený z pražených karobových lusků.

 

 Přeloženo z Nourishing Traditions, str. 550

 

* Jde o narážku na biblické Podobenství o marnotratném synu, v české verzi se píše: "A byl by si chtěl naplnit žaludek slupkami, které žrali vepři, ale ani ty nedostával". Lukáš 15: 16
 V anglické: "He longed to fill his stomach with the pods that the pigs were eating, but no-one gave him anything." Luke 15: 16 (pozn. překl)