"...ani v přírodě nespadne kraví lejno samo od sebe 30 cm pod zem. Hnůj patří vždy na vzdušný povrch, kde panuje čilý život. Jen tady jej mohou půdní organismy proměnit na potřebný hnůj." Sepp Holzer: Zahrada k nakousnutí

 

Na kanále YouTube jsme představili ROZMETADLO...

 

Moz-screenshot

 

Samozřejmě, že nejlepší je čtyřnohé rozmetadlo hnoje - kráva. Po dlouhém zvažování všech stránek věci, jsme se rozhodli pořídit si malého, ale velmi užitečného nového pomocníka, který k hospodářství, pro které je péče o úrodnost půdy prioritou, patří. I když se jedná o rozmetadlo hnoje, rádi bychom ho použili jako rozmetadlo humusu příp. kamenné moučky po našich polnostech- jak je o biozahradničení známo, je humus lepší, protože živiny jsou pro rostliny hned dostupnější, deštěm se nevyplavují atd. Rozmetadlo je původně určeno do tahu koněm ( Millcreek Equine Manure Spreader), lze ho ale zapojit i jako přívěsný vozík za auto i traktůrek. Jde o váhově relativně lehkého pomocníka malého měřítka v rámci rodinného hospodářství. O naši zkušenosti s ním rádi umístíme recenzi na kanál YouTube.

Moz-screenshot-1

Po asi 4 náloženích musel Neil trošku seřídit řetěz, ale rozmetadlo funguje jinak bez problémů. Kompost či hnůj vyhazuje spíš do výšky než šířky, přesto není radno, aby děti pobíhaly za autem, aby nebyly postříkány. Jsme moc rádi, že loukám můžeme vrátit zpět živiny.

Img_4311

 

Kryt vzadu je od toho, aby se začalo rozmetat, až se dojede na potřebné místo...

Img_4315

A už se rozmetává, už to lítá...