Oyster

Zinek je nezbytný pro funkci mozku. Je vstřebáván z krevních zásob do vnější kortikální oblasti mozku, který řídí pamět, jazyk, rozum a chápání. Oči jsou stejně tak závislé na zinku. Ve skutečnosti jeden z největších  koncentrací zinku se nachází v očích. Vysoké koncentrace zinku se také nacházejí v předstojné žláze (prostatě) a ve spermatu*.  Zinek hraje roli ve stovkách enzymů včetně těch, které štěpí alkohol, a pomáhá trávit karbohydráty. Zinek je také potřebný při syntézách inzulinu a v DNA,  ústřední podstatě života.
     Nejlepší zdroj zinku jsou ústřice a červené maso. Pivovarské droždí, obilí a dýňová semínka rovněž  zásobují tímto životně důležitým minerálem, POKUD jsou správně připraveny, aby se neutralizovala zinek blokující kyselina fytová. Potraviny ze sóje zinek blokuji, pokud neprojdou dlouhou dobou fermentace.
(Sally Fallonová: Výživné tradice, str. 348)

Poznámka:
vzhledem k tomu, že se zinek, jak píše pí Fallonová, nachází ve spermatu, jistě je radno, aby muž, který plánuje s ženou počít dítě, to se sexuální aktivitou pro jistotu příliš nepřeháněl, možná aby raději nějaký čas před početím sexuálně abstinoval, protože jeho tělo ztrácí ejakulací zinek, a on by měl být přitom při početí fit, protože se to podepíše na zdraví a vzhledu jeho dítěte. A z knihy zubaře Pricea dále víme, jak důležitá je strava TAKÉ MUŽE PŘED POČETÍM (velmi často se na to zapomíná, nebo se to nepovažuje za důležité, gynekologové většinou "řeší" jen ženu a její stravu, a tu ještě spíš AŽ otěhotní (což JE POZDĚ) , a málokdy ji předepíše speciální stravu- na ní se recepty nevydávají, a sexuální zdrženlivost či stravu muže před početím nepovažují vůbec za důležitou, narozdíl od primitivních skupin...vzpomínám si, jak jsem četla, že hodně zinku má také maso z berana ("z berana do rána..."), totiž nejlépe se vstřebá, ale s těmi rostlinnými zdroji zinku je to trochu složitější, pokud jde o jeho vstřebání, jak píše paní Fallonová- je nejlepší SEMÍNKA DÝNĚ NAMOČIT či NAKLÍČIT, čimž se odstraní kyselina fytová. Doma namáčíme na noc i vlašské ořechy, které opravdu i lépe na druhý den chutnají.

     Pan léčitel Janča měl tedy pravdu, že alkohol ničí zinek (nyní víme, že je nutný ke štěpení alkoholu).