Zakoupit pravou "keltskou sůl" je možno v obchůdku KosimeSnadno.cz
Photo_mar_11_7_43_08_am
Photo_mar_11_7_26_46_am

Oproti rafinované soli je našedlá

Podobně, jako je to s bílou moukou a bílým cukrem, je to vlastně i se solí, neboť se jedná dle informací, jaké mám z knihy Výživné tradice o rafinovanou a chemicky-průmyslově zpracovanou potravinu, z níž jsou všechny mořské minerály odejmuty (nejspíš prodány zvlášť), no a pak je do něho přidán zvlášt jód v množství, jaký neurčil oceán, ale nějaká lidská norma, to však vyžaduje další nepřirozené postupy, jako je i bělení.

     Paní Fallonová psala v jedné kapitole o solích a kořeních, že pravá mořská přírodní sůl je získáváná pomocí vypařování, tedy slunce, je mírně našedlá, vlhká a obsahuje 14 % makrominerálů, zejména magnesium a až 80 stopových prvků. Sůl aktivuje enzymy v našem trávicím systému a i když se říká, že je "zdravější" nesolit, věc je poněkud složitější (zvláště když není jasné, jakou sůl mají odborníci na mysli...). Lidé unavení (třeba s již oslabenými nadledvinkami) ztrácejí údajně hodně soli urinou a potřebují si přisolit více atd.
     Zmíním se zde ráda o tom, že za nejlepší sůl máme dle paní Sally Fallonové považovat tzv. Keltskou mořskou sůl: je mírně našedlá, vlhká, je v ní organický jód v miničástečkách z rostlin. Sůl běžná, která je prý jodizovaná sice potlačí některé symptomy onemocnění štítné žlázy (vole), ale nelze ji údajně chápat jako prevenci nízké vitality, křehkých kostí a zubů, rakoviny a spousty jiných ošklivostí. V praxi, jak jsem zjistila, protože je mokrá, jí nelze potraviny či chléb snadno "posypat", jednotlivá zrníčka totiž přilnou k sobě a neoddělí se, na vaření je ale zcela praktická a pro organismus hlavně zdravá.

    V ČR jsem nenašla žádný obchod, který by Keltskou sůl nabízel, jiné zahraniční obchůdky ji nabízejí jako delikatesu. Nakonec můj milý manžel objednal Keltskou mořskou sůl z USA, cena je sice vyšší, ale vzhledem k tomu , že soli člověk nejí kvanta, tak je to cenově určitě přijatelné. Když jsem ji poprvé ochutnala, měla jsem pocit, že se mi na jazyku ocitla jemná chuť moře. Až zde budu v létě dávat recept na syrové korbačíky, budou to určitě Korbáče s keltskou mořskou solí, které při nich nebudu šetřit.

aktualizace textu 29/1/2013 : Tak jsem zjistila, že tzv. Celtic salt je pouze obchodní název pro sůl, pod jakým ji lze koupit na Amazon.com, v USA u salinanaturally a různých zahraničních e-shopech se zdravou stravou a doplňky stravy (je to vlastně "přeznačkovaná" tradiční francouzská sůl Květy moře,  která se těží obecně na víceromístech, tahle nejspíše v oblasti Guerandais. Při přílivu se zachytí voda, která se pak nechává odpařovat… Dosud jsem tz.v Keltskou sůl v našem rodinném e-shopu kosimesnadno.cz ji neprodávala, protože je nepraktické i finančně náročnější dovážet do ČR “do USA dováženou sůl z Francie”, na kterou se pak nabalí větší poštovné přes oceán a dovozní daň. Ráda bych to pro zájemce brzy změnila a samozřejmě i pro svou rodinu ráda nakupovala přímo z Francie.

     Odkazy: www.selinanaturally.com
www.CelticseaSalt.com